ELF Voetbal nieuwsbrief van 06-09-2024
Jelle van der Heyden, enige Nederlandse voetbalprof op de Faeröer: "Voor een rolletje Oreo tik je vier euro af"

Achttien eilanden, ruim tienduizend watervallen, meer schapen dan mensen, drie verkeerslichten en nauwelijks boomgroei. De Faeröer vormt een unieke archipel in het noordwesten van Europa. In de hoogste voetbaldivisie van de eilandengroep strijden tien clubs om de landstitel en de Europese startplekken. Daarbij één Nederlander: Jelle van der Heyden, eerder actief voor FC Twente en in Denemarken en Finland. "Het is hier hoogst ongebruikelijk om de deur van je huis op slot te doen."


lees verder
De 900e van Cristiano Ronaldo tijdens Portugal - Kroatië

En dat is negenhonderd! Cristiano Ronaldo deed donderdagavond het onmogelijke. De Portugese international maakte het negenhonderdste doelpunt uit zijn carrière. Daarmee verdubbelde de aanvaller, die tegenwoordig voor Al Nassr uitkomt, de voorsprong in de UEFA Nations League-wedstrijd tegen Kroatië.

lees verder
Jaden de Guzman geniet bij rood-wit gekleurd Oranje Onder 18: “We hebben veel kwaliteiten”

Ze dragen een ander shirt, maar verder heeft de interlandperiode met Oranje Onder 18 voor Jaden de Guzman opvallend veel weg van zijn verblijf bij PSV. Met liefst acht PSV-teamgenoten bereidt de zeventienjarige middenvelder zich voor op een vriendschappelijk tweeluik met Italië. “We willen het EK winnen.”

lees verder
Na twintig jaar boekt San Marino weer een zege, Liechtenstein verslagen

Het duurde 7.435 dagen. In totaal bleef San Marino 141 interlands op een rij zonder zege. Maar donderdagavond was het zover. Liechtenstein werd in het nationale stadion Serravalle met 1-0 verslagen. Nicko Sensoli is vanaf nu een nationale held.

lees verder
Win het boek Tussen de Ultra's van James Montague

Jarenlang stond James Montague tussen de extreemste voetbalfans ter wereld. De Engelse auteur en journalist schreef er het boek Tussen de Ultra's over. Dat boek is vandaag te winnen via onze website.

lees verder
Dit elftal aan spelers is nog steeds transfervrij

De transfermarkt is sinds vorige week vrijdag gesloten in de grote competities. In Nederland ging de transferwindow afgelopen maandag dicht. Dit betekent dat spelers in het land waar de markt op slot zit niet meer naar andere clubs kunnen verhuizen, tenzij ze zonder contract zitten. Met die transfervrije spelers zou je een behoorlijk basiselftal kunnen samenstellen.

lees verder
Shane Kluivert (16), bij Oranje Onder 18 met een plan: “Samen vechten voor het land”

Pas zestien jaar, maar Shane Kluivert mag zich binnenkort al speler van Oranje Onder 18 noemen. De jongste telg van de Kluivert-familie, onder contract bij FC Barcelona, hoopt in de komende oefenwedstrijden tegen Italië zijn debuut te maken voor het jeugdelftal. “De sfeer zit er goed in.”

lees verder
Justin Kluivert terug in Oranje: wat kan Koeman verwachten?

Op 7 en 10 september staan twee wedstrijden in de UEFA Nations League op het programma voor Oranje. Een opvallende naam tussen de 23 opgeroepen spelers door bondscoach Ronald Koeman is die van Justin Kluivert. De 25-jarige aanvaller is de vervanger van de licht geblesseerde Joey Veerman. Wat heeft Kluivert het Nederlands elftal te bieden?

lees verder
Ryan Flamingo: "Heb het eerste shirt beloofd aan mijn moeder"

Zeven gespeeld, zeven gewonnen. Jong Oranje is ijzersterk bezig in de kwalificatie voor het EK Onder 21. Donderdagavond kan de ploeg van bondscoach Michael Reiziger zich reeds plaatsen voor de continentale titelstrijd in Slowakije. Ryan Flamingo kijkt er naar uit. "Het wordt een druk seizoen, maar een eindtoernooi wil elke voetballer meemaken."

lees verder
Het einde van de (interland)carrière van Steven Bergwijn

Toen Steven Bergwijn in 2020 de overstap maakte van PSV naar Spurs, werd hem een gouden toekomst voorspeld. Dankzij zijn uitstekende optredens en statistieken in de Eredivisie werd zo’n dertig miljoen euro voor hem betaald. Direct bij zijn debuut scoorde hij tegen Manchester City. Niks leek Bergwijn in de weg te staan. Toch kwam bondscoach Ronald Koeman vandaag met de harde woorden dat de interlandcarrière van het voormalig talent een gesloten boek is. 

lees verder
ELF Voetbal nummer 9: Arne op Anfield,afscheid Goodison Park, Van Persie, Carranza en Peter Larsson

Nostalgie jegens moderniteit. Het blijft altijd een strijd die bij voorbaat al de winnaar kent. Vooral in voetballand. Ook Everton gaat om. In ELF Voetbal nummer 9 daarom een prachtige ode en laatste bezoek aan Goodison Park. We bezochten Liverpool en Arne Slot, spraken met oud-Ajacied Peter Larsson, portretteerden de trainer Robin van Persie aan de hand van betrokkenen en Robin zelf en stelden de vraag aan velen: hoe goed is Feyenoord-aanwinst Julián Carranza en gaat hij slagen?

lees verder