‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
 
 
 
 
POLITIKEN MORGEN
 
 
 
Der er brugt milliarder af kroner på jernbanen i de seneste år uden den store effekt. Foto: Finn Frandsen
Godmorgen,
 
Siden 2009 har politikerne i Folketinget brugt 132 milliarder kroner på tog og skinner i Danmark. Alligevel fremstår jernbanen i Danmark som »nedslidt, umoderne og udfordret«, konkluderer Transportministeriet, der har lavet et serviceeftersyn af jernbanen.
 
Ja, faktisk står det trods de store milliardindsprøjtninger gennem årene så skidt til, at jernbanen ikke kan konkurrere med bilen, der både er »et billigere og hurtigere alternativ«, også fordi motorvejene i samme periode er blevet udbygget, skriver Jyllands-Posten.
 
Det er blandt andet fejlkøbet af de dieseldrevne IC4-tog, som er skyld i ulykkerne, konkluderer Transportministeriet i sit serviceeftersyn, men også renoveringen af det nedslidte skinnenet er kommet alt for sent i gang og er medvirkende til, at det langt fra kører på skinner for togene.
 
Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, vil nu have kulegravet, hvor de mange penge er forsvundet hen. »Det virker, som om vi har hældt penge ned i et sort hul. Serviceeftersynet viser, at der er noget helt galt«, siger han.
 
Transportordføreren peger samtidig på, at passagererne i en række andre lande strømmer til jernbanen, mens passagertallet falder i Danmark, der ellers tidligere var et af de lande i verden, hvor flest rejste med tog. SF’s transportordfører, Anne Valentina Berthelsen, er også bekymret:
 
»Jernbanen er i så kritisk tilstand, at den skal i respirator«, siger hun til Jyllands-Posten.
 
     
 
11 er døde under uroligheder i USA
 
Mindst 11 personer har mistet livet i USA i forbindelse med de uroligheder, der har ramt landet i kølvandet på en brutal anholdelse af en 46-årig sort mand, George Floyd, i Minneapolis, skriver Ritzau. George Floyd omkom i hænderne på de fire hvide betjente, der stod bag anholdelsen, og hans død har antændt en krudttønde af vrede blandt primært sorte i en række amerikanske byer. Selv om der også har været talrige fredelige demonstrationer, er det først og fremmest de voldelige sammenstød med politiet, plyndringer, ildspåsættelser og hærværk, der har trukket overskrifter og fået den amerikanske præsident, Donald Trump, til at true med at sende soldater ud på gaderne i de byer, hvor urolighederne er værst. En række byer har allerede indført udgangsforbud i aften- og nattetimerne, men flere steder har demonstranterne alligevel været på gaderne i nat.
 
     
 
Hjemsendte ansatte tør ikke fortælle om snyd med hjælpepakker
 
Det er tilsyneladende ikke alle virksomheder, der har rent mel i posen, når de søger om lønkompensation for hjemsendte medarbejdere under coronakrisen. Bagmandspolitiet efterforsker lige nu 34 sager om mulig svindel for knap 16 millioner kroner i relation til hjælpepakkerne, og Hvidvasksekretariatet har modtaget 248 underretninger om mulig svindel, skriver Politiken. Omfanget af snyd med de milliardstore hjælpepakker, der skal holde hånden under virksomhederne er dog ifølge en række fagforbund større end som så. De siger til avisen, at flere af deres medlemmer har oplevet, at deres arbejdsgiver opgiver forkerte oplysninger i ansøgninger om lønkompensation, men at de ikke tør gøre myndighederne opmærksomme på det af frygt for at miste jobbet.
 
     
 
Seruminstituttet nedtonede alvoren kort før nedlukning
 
Dødeligheden kan sammenlignes med en alvorlig sæsoninfluenza. Sådan lød det fra Statens Serum Institut i en vurdering af covid-19 i et notat til regeringen blot få dage før, at statsminister Mette Frederiksens i marts besluttede at lukke store dele af Danmark ned. Det skriver Berlingske på baggrund af interne dokumenter, som avisen har fået aktindsigt i, der også viser, at regeringen havde et langt mere pessimistisk syn på virussen, og derfor bad seruminstituttet om at regne på et mere alvorligt scenario med flere smittede. Flere eksperter undrer sig i Berlingske over, at seruminstituttets fagfolk i begyndelsen af epidemien nedtonede situationens alvor.
 
     
 
Gymnasieelever i Roskilde bør testes for corona
 
I Roskilde bør gymnasieeleverne i fire klasser på Roskilde Katedralskole lade sig teste for covid-19. Det siger Anette Lykke Petri, der er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, til Politiken. Opfordringen kommer efter at fem elever på gymnasiet er blevet konstateret smittet med corona ovenpå en tur til Sverige i forbindelse med Kristi himmelfartsdag. Gymnasiet har allerede sendt hele årgangen af 1.g’ere hjem med besked om, at de tidligst må komme tilbage på gymnasiet 12. juni. Anette Lykke Petri roser gymnasiets håndtering af sagen, der ifølge virolog Allan Randrup Thomsen er et godt eksempel på, hvor vi står i epidemien, som er under kontrol men stadig iblandt os og derfor kan skabe større eller mindre udbrud rundt omkring, hvis vi ikke passer på.
 
     
 
Derfor brænder de amerikanske gader
 
For en uge siden døde sorte George Floyd, EFTER en hvid betjent maste sit knæ mod hans hals i knap 9 minutter. Lige siden har USA’s gader været fyldt med vrede mennesker, der kræver retfærdighed. Og nu truer Trump med at sætte hæren ind. Hvordan blev én fatal anholdelse til en national krise? Klik her og lyt til dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’.
 
     
 
Det sker i dag
 
 
Østre Landsret tager klokken 9.00 hul på en ankesag om et voldsomt skyderi i Ishøj, hvor fem mænd af Retten i Glostrup i juni 2019 blev idømt fængsel i henholdsvis 11 og 12 år. Skyderiet udspillede sig mellem to rivaliserende grupper, mener politiet.
 
 
Retten i Glostrup behandler klokken 9.15 en sag mod en 25-årig mand, der anklages for flere voldtægter af kvinde, som desuden også blev trampet i hovedet med sikkerhedssko og flere gange udsat for grov vold.
 
 
I Tyskland ventes regeringen at tage stilling til, om grænserne til europæiske lande skal genåbnes efter coronakrisen.
 
     
 
Det skete i dag
 
 
1910: Den første flyvning hen over København foretages af journalist Alfred Nervø.
 
 
1980: For 530.000 kroner sælges Danmarks hidtil dyreste maleri af Bruun Rasmussens Auktioner.
 
 
 
Med venlig hilsen
 

Journalist, digital forsideredaktør på Politiken
 
 
 
CORONATILLÆG
 
 
 
En tung spiller i fagbevægelsen går for alvor i flæsket på Mette Frederiksen
 
 
 
Annonce
 
Annonce
Annonce
 
 
ÆRESDRAB
 
 
 
Forelskede Romina blev 14. Så skar faderen hovedet af hende - for ærens skyld
 
Forelskede Romina blev 14. Så skar faderen hovedet af hende - for ærens skyld Forelskede Romina blev 14. Så skar faderen hovedet af hende - for ærens skyld
 
 
 
MEST LÆSTE DE SENESTE 24 TIMER
 
1 Sangerne lagde sig syge på stribe, og nu kalder Lukaskoret sig bare ’Cor-ona’
 
 
 
2 Lars Erik Rasmussen blev 60 år: Hård rock for en lavmælt sjæl
 
 
 
3 »Det var virkelig skændigt«: Politi rydder fredelig demonstration med tåregas og gummikugler, så Trump kan blive fotograferet ved kirke med Bibelen i hånden
 
 
 
4 Spild af kalorier: »Man behøver ikke være ekspert for at smage, at det her er en elendig kanelsnegl«
 
 
 
5 10 spørgsmål og svar om dine indefrosne feriepenge
 
 
Annonce
 
 
 
Viceskoleleder til Præstø Skole. Genopslag.
 
Frist: 23/06/2020 Læs mere
 
Afdelingschef til Kulturministeriets ressortområde
 
Frist: 17/06/2020 Læs mere
 
Sundhedsdatastyrelsen søger en Driftsmanager til data warehouse
 
Frist: 15/06/2020 Læs mere
 
Vicedirektør
 
Frist: 14/06/2020 Læs mere
 
Sundhedsdatastyrelsen søger en testmanager til data warehouse
 
Frist: 15/06/2020 Læs mere
 
Se alle jobs