Speur mee met het misleiding-team van Foodwatch 🔎
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Beste foodwatcher,

Jij bepaalt ieder jaar samen met vele duizenden andere foodwatchers welk voedselproduct het meest misleidend is en daarmee het Gouden Windei krijgt. Ook dit jaar gaan we de prijs uitreiken naar aanleiding van onze publieksverkiezing. We hebben dankzij vele honderden tips via ons Meldpunt Misleiding al een aardig beeld van een tiental potentiële kandidaten. Maar wie weet heb jij onlangs nog iets gespot in de winkel dat echt niet door de beugel kan. Laat het ons dan nog snel weten. Wie weet leidt jouw tip in december wel tot het Gouden Windei 2023!

In supermarkten, winkels, folders en online word je constant verleid. Duizenden voedselproducten flirten met je, met mooipraatmarketing en sjoemelreclames. Maar wat zijn de verborgen boodschappen achter die mooie verpakkingen en halfbakken claims? Mag iets bosbessensap heten als er maar een sprankeltje bosbesaroma in zit? Hoe goed is zo'n 'extra protein bar' voor je als hij voor de helft uit suiker en vet beststaat?

Ons Meldpunt Misleiding ontvangt dagelijks klachten van teleurgestelde consumenten die zich misleid voelen. Zelf doen we het hele jaar door uitgebreid onderzoek naar misleidende voedselverpakkingen- en producten. Aan de hand hiervan worden de kandidaten die het veel te bont maken gekozen en die in aanmerking komen voor het Gouden Windei.

De prijs waardoor bedrijven wél veranderen

Winnaar Gouden Windei 2022 Jumbo Ice Tea's in oude en aangepaste verpakking

Jumbo heeft na het winnen van het Gouden Windei vorig jaar aangegeven de verpakking van hun ice teas met gezondheidsclaims aan te passen. De ice teas waren niets meer dan suikerwater met een vleugje vitaminen waarbij de thee bovendien ver te zoeken was. De nieuwe verpakkingen hebben geen claims meer.

Gouden Windei-winnaar van 2022, Let’s Veggie Candy snoepjes, van Nicolette van Dam, heeft eind vorig jaar aangegeven helemaal te stoppen met haar 'gezonde snoepjes'. Dat was mogelijk te verwachten, want gezonde snoepjes maken, dat kan helemaal niet!

Appelsientje Vers geperst in oude en nieuwe verpakking

Appelsientje Vers Geperst is in 2020 op de tweede plaats geëindigd. De marketeers van Riedel gingen zwaar over de schreef met de aanduiding 'vers geperst'. Bovendien rechtvaardigt de hele versuitstraling (doorzichtige plastic fles, in het koelschap) de hogere prijs van Appelsientje Vers geperst tegenover de ongekoelde variant in een pak niet. Beiden uit concentraat en maanden houdbaar. 'Vers geperst' staat er nu niet meer op.

Wij kunnen niet zonder jouw tip

Het is duidelijk dat voedselfabrikanten en supermarkten nominatie en winst vrezen. Het is de prijs die niemand wil winnen, ook omdat het Gouden Windei breed wordt uitgemeten in de media. Maar het Gouden Windei is slechts een van de acties die we in onze misleiding-campagne uitvoeren. Hoe meer we misleiding aan de kaak stellen, hoe eerlijker, veiliger en gezonder de producten worden. 

We weten van de NVWA dat 3 van de 10 door hen onderzochte voedingsmiddelen wettelijk misleiden. We hebben dus een enorm grote vijver om uit te vissen. We kunnen jouw hulp daarbij goed gebruiken. Zeker als je weet dat Foodwatch in Nederland vier campaigners heeft en een gemiddelde supermarkt 6.500 producten telt en een extra grote meer dan 30.000 in het assortiment heeft. Daarom doe ik een beroep op je. Kom jij een verdacht voedselproduct tegen, of heb je het vermoeden dat je wordt misleid? Meld het via het Meldpunt Misleiding.

Liever een keer teveel getipt, dan een misleidend product gemist! Alvast dank voor je hulp.

Met vriendelijke groet,

Frank Lindner
Campagneleider

Deel deze nieuwsbrief op social media:

Twitter Facebook LinkedIn Whatsapp

P.S.: Foodwatch is onafhankelijk en neemt geen geld aan van bedrijven en de overheid. Het uitvoeren van onze misleiding-campagne, en daarmee ook het Gouden Windei, is alleen mogelijk dankzij de financiële hulp van onze trouwe donateurs. Met een (extra) gift maak je ons werk mogelijk. Help je mee? Alle beetjes helpen!

 

Privacybeleid  |  Nieuwsbrief aanbevelen  |  Afmelden
NL43 TRIO 0390 3757 64