De zomer van 2023 bracht een aantal vreselijke rampen en conflicten met zich mee, waardoor talloze dieren en mensen in noodsituaties terecht kwamen. Dankzij de steun van dierenliefhebbers zoals jij kon IFAW direct hulp bieden. Onze teams kwamen in actie in Maui(Hawaï) en Griekenlandna allesverwoestende bosbranden. Daarnaast verleende IFAW noodhulp aan organisaties in Marokkoen Libiëom dieren te ondersteunen die door de aardbeving en overstromingen zijn getroffen.
13 oktober is de Internationale Dag voor Rampenrisicovermindering. Bij IFAW staan we deze maand stil bij de verwoesting die een ramp kan veroorzaken en bij het belang van voorbereid zijn op een ramp, in het bijzonder voor dieren.
Een klein lichtpuntje na een periode van ontbering: samen met ANIMA, SOPTOM en Save Your Hood werkte IFAW mee aan de verzorging en beoordeling van honderden schildpadden die waren gered van de allesverwoestende bosbranden in Griekenland. Een bijzonder moment was de succesvolle vrijlating van 148 schildpadden in het Mount Parnitha-gebied. De gezamenlijke inzet en samenwerking maakt het mogelijk voor deze schildpadden om hopelijk hun populatie te herstellen.
Twee fjordlandkuifpinguïns (ook wel ‘tawaki’ in het Maori) waren duizenden kilometers van hun leefgebied in Nieuw-Zeeland geraakt. Ze werden met de hulp van IFAW gered aan de kust van Victoria, Australië. Na een uitvoerig revalidatieproces zijn de dieren succesvol vrijgelaten in de oceaan. Dit reddingsverhaal met een positieve afloop belicht het groeiende gevaar van interacties tussen mensen en wilde dieren langs de Australische kust.
Het toegenomen aantal waarnemingen van haaien in de buurt van de kust wijzen niet per se op groeiende populaties; veel haaiensoorten zijn nu ernstiger bedreigd dan ooit. Vooral factoren zoals klimaatverandering en overbevissing lijken hun gedrag en leefgebied te beïnvloeden. Dit is zorgwekkend, mede omdat haaien een cruciale rol spelen in het tegengaan van klimaatverandering.
Elk dier telt. En elk dier is essentieel voor onze overleving als mens. IFAW is toegewijd aan het reageren op rampen over de hele wereld. President-directeur van IFAW, Azzedine Downes, bespreekt de onderlinge band tussen mensen en dieren bij conflicten, en hoe we ook mensen helpen wanneer we dieren helpen.
In Europa krijgen we steeds vaker te maken met noodsituaties die ontstaan door overstromingen, bosbranden, hittegolven en oorlog. Hierbij komen niet alleen mensen, maar ook dieren in levensgevaar. Terwijl er binnen de Europese Unie (EU) evacuatieplannen voor mensen zijn, ontbreken deze voor huisdieren en wilde dieren. Het is essentieel dat de EU ook beschermingsplannen voor dieren ontwikkelt om te voorkomen dat ze gewond raken, hongerlijden of ziek worden tijdens rampen.