‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
18. JUNI 2024
 
Rose Marie Ulveman
Journalist
 
  Godmorgen.  
  Dagens Overblik handler i dag om, hvorvidt politiet bør bære kropskameraer, og om at Danmark afviser at tage imod sårede civile fra Gaza. Det skal også handle om jobkabalen i EU, der endnu ikke er gået op, men først skal vi forbi en styrkelse af beredskabet herhjemme.  
  Rigtig god dag.  
null
null
  Troels Lund vil også styrke beredskabet i kommunerne  
  Flere apoteker har meldt om udsolgt af jodtabletter efter præsentationen af de nye råd til, hvordan landets husstande kan forberede sig på kriser.  
  Og listen med råd er kun begyndelsen på en langt bredere styrkelse af beredskabet, der skal forhandles i løbet af de næste måneder. Med det historisk omfattende forsvarsforlig fra juni sidste år har partierne bag erklæret, at der skal laves en aftale, som »styrker det danske beredskab«. Og nu sparker Troels Lund gang i forhandlingerne.  
  »Der er ikke nogen tvivl om, at der er en udfordring i forhold til det statslige og kommunale beredskab«, siger han.  
  Efter Ruslands invasion i Ukraine er det bredt anerkendt, at Danmark siden slutningen af den kolde krig har trukket for længe på en fredsdividende, når det gælder forsvaret. Set med ministerens øjne gælder det i et vist omfang også beredskabet.  
  Er der et lige så stort efterslæb?  
  »Jeg tror ikke, at jeg kan gøre det op i kroner og øre«, siger forsvarsministeren og kommer dog alligevel med en indikation på omfanget af de nye investeringer i beredskabet:  
  »Det er ikke sådan, at man bare kan nøjes med et tocifret millionbeløb«.  
  Foruden den nye liste over forråd er der taget få andre initiativer. For eksempel har Beredskabsstyrelsen bedt landets kommuner om at kortlægge deres beskyttelses- og sikringsrum.  
 
Liste ikon   »Vi famler lidt i blinde«:I Helsingør forbereder man sig på krig
Liste ikon   Ekspert efter forsvarsministerens udmelding: »Nu er det alvor«
 
null
null
  Institut for Menneskerettigheder: Politiet bør bruge kropskameraer  
  Det skal være nemmere at opklare, hvad der reelt er sket i situationer, hvor mødet mellem borger og betjent går skævt. Sådan lyder det fra Institut for Menneskerettigheder, der opfordrer regeringen til at gøre brugen af kropskameraer i politiet lovpligtig.  
  De seneste seks år er antallet af klager over politiet mere end fordoblet: Samtidig vurderede Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) i 2023, at der i næsten 95 procent af adfærdsklagerne ikke var grundlag for at udtale kritik. Ofte er begrundelsen, at det er påstand mod påstand.  
  Det er uholdbart, siger Marya Akhtar, juridisk chef ved Institut for Menneskerettigheder. Og kropskameraer kan være med til at løse problemet.  
  »Kameraerne har en central betydning for retssikkerheden. Når det kommer til anklager om ulovlig magtanvendelse, kan det i dag være noget nær umuligt for den enkelte borger at løfte den tunge bevisbyrde«.  
  Anbefalingen fra Institut for Menneskerettigheder kommer efter en række sager, hvor politiet er blevet kritiseret for ulovlig magtanvendelse. Medmindre et sammenstød mellem borger og betjent er fanget på overvågningsvideo, er det enormt vanskeligt at dokumentere, hvad der reelt er sket i situationen.  
 
Liste ikon   Antallet af klager over politiet vokser:Her er et overblik over, hvad der har udløst utilfredshed
Liste ikon   Ekspert: Politibetjentes kropskameraer er som en hammer
 
null
null
  Danmark afviser EU-anmodning om at behandle sårede civile fra Gaza  
  Danmark kommer ikke til at tage imod sårede civile fra Gaza. Sådan lyder det fra indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde til Berlingske.  
  Ifølge Financial Times og Euronews bad Europa-Kommissionen i maj europæiske lande om at hjælpe med at behandle patienter fra Gaza. I artiklen fra Finanacial Times står der blandt andet, at Europa Kommissionen har bedt EU’s nationale regeringer »behandle tusindvis af alvorligt syge patienter, som risikerer at dø, fordi Gazas sundhedssystem er overvældet«. Hverken Udlændinge- og Integrationsministeriet eller Indenrigs- og Sundhedsministeriet har ifølge Berlingske direkte bekræftet, at de har modtaget en sådan anmodning fra EU.  
  I et skriftligt svar til Berlingske skriver Sophie Løhde, at regeringen er bekymret over den humanitære situation i Gaza, især på sundhedsområdet:  
  »Ud fra en samlet vurdering har regeringen aktuelt ikke planer om dansk bidrag til medicinske evakueringer, men vi afsøger løbende, hvordan Danmark kan bidrage til at afhjælpe situationen for civilbefolkningen,« lyder det fra sundhedsministeren.  
 
Liste ikon   Læs også: WHO advarer om eskalerende sundhedskrise på Vestbredden
Liste ikon   Læs også:Ingen ønsker en krig mellem Israel og Hizbollah. Men noget har ændret sig de seneste uger
 
null
null
  Topjob-kabalen i EU er endnu ikke gået op  
  I går mødtes EU-medlemslandenes stats- og regeringschefer for at diskutere, hvem der skal stå i spidsen for EU de kommende fem år. Men mødet blev opløst uden navne på nogle af posterne, som tæller formanden for EU-Komissionen, formanden for Det Europæiske Råd og jobbet som EU’s udenrigschef.  
  Inden mødet var der rygter om, at der var bred enighed om Ursula von der Leyen som fortsat kommissionsformand, den socialdemokratiske portugiser Antonio Costa som rådsformand og Estlands premierminister Kaja Kallas som ny udenrigschef. Men ikke alle var klar til at nikke til den model. Blandt andre den italienske leder Giorgia Meloni, der i dagene op til mødet har været usædvanligt tavs, men som til gårsdagens møde tog bladet fra munden og udtrykte utilfredshed med processen.  
  Ifølge flere af Politikens kilder gav den italienske leder udtryk for, at processen ikke afspejlede valgresultatet fra Europa-Parlamentsvalget, hvor den europæiske højrefløj fik stor fremgang.  
  Navnene til de tre poster skal senest falde på plads på det EU-topmøde, der afholdes den 27 og 28 juni i Bruxelles.  
  Det var ifølge DR ikke muligt at få en kommentar fra statsminister Mette Frederiksen efter mødet, men inden mødet afviste hun endnu engang, at hun er kandidat til én af de tre poster:  
  »Jeg er ikke kandidat til andet job end det, jeg besidder i dag som Danmarks statsminister«  
 
Liste ikon   Luften er tyk af rygter og navne: Forstå spillet om topposterne
Liste ikon   Læs også:Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job
 
   
  Det bedste fra Politiken  
Foto: Frederik Bruun Kynde
Foto: Frederik Bruun Kynde
  Fire måneder i trøjen  
  Hele tre gange har Sarah Enemark Ottsen forgæves forsøgt at tage hul på livet som værnepligtig. Derfor er hun mere end almindeligt nervøs, da hun endelig skal give sig i kast med skyttegrave, skarpe skud og skideballer på kasernen i Vordingborg. Fremover skal langt flere unge som hende aftjene værnepligt. Og i langt længere tid.  
  Læs fortællingenher.  
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
  Folk var mødt talstærkt op for at se giraffen. Og de blev hængende  
  Der er én ting, Heartland elsker højere end naturvin i glas og talks med Svend Brinkmann. Og det er nostalgi.  
  Fortiden har haft kronede dage på festivalens største scene i år, men den er blevet forvaltet forskelligt. Anne, Sanne og Lis spillede på det sikre. Nile Rodgers lavede blæret hitparade. Og Rick Astley formåede at få selv coverversioner af nyere hits med Lizzo og Harry Styles til at lugte af jam-band.  
  Og så var der Grace Jones. Alderspræsidenten på 76 som lørdag aften gav en overrumplende koncert fuld af musikhistoriske guldkorn, ukuelig urkraft og masser af fis og ballade.  
null
null
  Hvordan bekæmper vi Putin med vanddunke og batterier i kælderen?  
  Forleden meddelte forsvarsminister Troels Lund Poulsen, at vi ligesom vores naboer i Sverige og Finland nu bliver opfordret til at sørge for at have vand, mad, en gammeldags FM-radio og godt med batterier liggende.  
  For nu skal vi danskere også kunne klare os i nogle døgn, hvis naturen – eller russerne – skulle få strømmen, vandet eller andre af det moderne livs bærende søjler til at bryde sammen.  
  Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ er Politikens forsvarsredaktør Jakob Hvide Beim, som fortæller hvordan jod-tabletter og dunke med vand kan sikre os i hybridkrigen mod Putins Rusland.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   Østre Landsret afsiger kl. 10.00 dom i en sag mod Advokatnævnet, der har kritiseret en advokats undersøgelse af en tv-værts påståede sexchikane på TV2 for over 20 år siden.
Liste ikon   Folketinget holder åbent samråd om regeringens samarbejde med de arabiske ambassadører under forberedelserne af Koranloven, som bl.a. er blevet kritiseret af USA, men rost af de muslimske lande.
 
   
  Dagens tegning  
null
null
  Tre døgn fra katastrofen  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 »Det er mærkeligt at have været rost og anerkendt i 20 år og så pludselig blive hældt ud«
 
 
 
2 Anders Fogh: Hvis Trump bliver præsident, vil han aflevere et tilbud til Putin, som nok vil sende ham i tænkeboks
 
 
 
3 Seneste nyt fra EM: Næsen er brækket, men Mbappé undgår operation
 
 
 
4 Modstanden mod 2025-målet for elbiler i Norge vokser
 
 
 
5 Ung kvinde: Vi er to unge kvinder og 15 mænd i den partybus. Lige så langsomt går det op for os, hvad det er, der skal til at ske
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Pædagoger til Specialfritidsinstitutionen ved Øresundsskolen
 
Frist:­ 27/06/2024   Københavns Kommune Læs mere
 
  Dekan for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet Engineering
 
Frist:­ 19/08/2024   Aalborg Universitet Læs mere
 
  Ambitiøs jurist søges til central rolle med fokus på forsyning af lægemidler
 
Frist:­ 20/06/2024   Lægemiddelstyrelsen Læs mere
 
  Netværksskabende leder til Danish Data Science Academy
 
Frist:­ 21/06/2024   DTU - Danmarks Tekniske universitet Læs mere
 
  PUBLIKUMSCHEF
 
Frist:­ 28/06/2024   Vikingeskibsmuseet Læs mere