Vandaag is het de Internationale dag tegen Kinderarbeid. Het lijkt zo logisch: geen kinderhandjes die de producten maken die je als winkel wilt verkopen, maar zo eenvoudig is het niet. Hoe weet je of iets echt onder goede werkomstandigheden is gemaakt of niet? Zijn er vakbonden actief en kan personeel zich daar zonder belemmering bij aansluiten? Allemaal vragen die wij ons stellen als we een nieuw product ontdekken, vragen die eerst beantwoord moeten worden zelfs voordat we een product in het echt hebben gezien, laat staan getest.

De producenten waar wij onze producten van kopen, voldoen allemaal aan onze strenge eisen. Dat kan betekenen dat je bepaalde merken niet bij ons tegenkomt. Je weet nu één van de redenen, en wel een hele belangrijke. Luiers laten naaien door kindjes, voor jouw kindje, dat kan niet. Overbroekjes laten naaien door mensen die geen pauze kunnen nemen, en meer dan 10 uur per dag moeten werken? Wet bags laten maken door mensen die amper tijd hebben om te eten?

"Ja maar, we zijn verzekerd dat de productie goed gaat". Dat is gemakkelijk gezegd. De controle is niet simpel. Vaak worden controles in textielfabrieken aangekondigd en alles keurig in orde gemaakt zodat een keurmerk verkregen kan worden. De handel in keurmerken is ook levendig trouwens, als je wilt kun je ze kopen, zoals het OEKOTEX100 keurmerk. Er is veel mis.

Als je dit leest, reis ik net terug met de boot uit Schotland, waar ik heb gekeken bij TotsBots, in hun naai-atelier. Ik heb daar alleen maar volwassenen aan het werk gezien.

Verder heb ik gefietst en gewandeld in dat mooie land. Hopelijk ben ik niet zeeziek geworden vanuit Newcastle naar IJmuiden!

Hartelijke groet en alvast een fijne vakantie deze zomer,

Carien


Je ontvangt deze mail omdat je je hebt geabonneerd op onze nieuwsbrieven. Liever toch geen mails ontvangen? Meld je dan hier af en we sturen je niets meer toe. Kaatje Katoen - Nudepark 126 - 6702 DX Wageningen NL -  tel. +31(0)317 31018