NOS Nieuwsbrief
Het was de week waarin het kabinet dan toch versoepelingen aankondigde, ondanks de hoge aantallen coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de ic’s. De avondklok zal op woensdag 28 april worden opgeheven, de terrassen mogen - onder strikte voorwaarden - heropenen, en winkelen wordt weer mogelijk zonder afspraak.
Daarmee gaat het kabinet in tegen het advies van het OMT, dat pas wil versoepelen als het aantal ziekenhuisopnames en de ic-bezetting verder dalen. Nu is de druk op de zorg nog zo groot dat operaties moeten worden uitgesteld.
Volgens het OMT zijn de vooruitzichten wel gunstig, onder meer door een versnelling van het vaccinatietempo en het warmere weer.
Dit was er nog meer in het nieuws deze week:
Verhalen om wat langer bij stil te staan:
De crisis op de woningmarkt leidt niet alleen tot steeds duurdere koophuizen, maar ook tot alsmaar langere wachttijden voor een sociale huurwoning. Met dit interactieve verhaal van NOS op 3 kun je zien hoelang je in jouw gemeente op de wachtlijst staat.
Na maanden van prikstoppen, overbelaste callcenters en andere problemen lijkt de vaccinatiecampagne nu dan toch op stoom te komen. Nieuwsuur zocht uit hoe de start zo chaotisch en traag kon verlopen en maakte deze reconstructie.
Hij staat bekend om zijn onverwoestbare lach: oud-minister Gerrit Zalm. Deze week werd bekend dat hij samen met twee andere oud-bestuurders van ABN AMRO strafrechtelijk wordt onderzocht. In deze aflevering van podcast De Dag hoor je waarom.
Dit zit er dit weekend aan te komen:
  • Het is Nationale Museumweek. Vierhonderd pronkstukken van Nederlandse musea zijn dit weekend nog digitaal te bekijken.
  • Het wielercircus verplaatst zich zondag naar Wallonië, voor de heuvelklassieker Luik - Bastenaken - Luik. Vorig jaar won Roglic, voor Hirschi, Pogacar en Alaphilippe. Wordt het dit keer weer vuurwerk van de grote mannen?