Tweede Kamerleden Ingrid Michon-Derkzen en Rosemarijn Dral, beiden van de VVD, brachten een werkbezoek aan het CCV. Michon: “Het CCV is een prachtige organisatie die voeding krijgt uit de haarvaten van de samenleving.”
De laatste updates op het gebied van criminaliteitspreventie en veiligheid lees je hieronder. Wil je alleen de berichten lezen over een specifiek thema? Klik dan in onderstaand menu op jouw voorkeur.
Het 20-jarig jubileum van het CCV zit er bijna op. Samen met directeur Patrick van den Brink blikken we terug op dit jubileum. Maar we zijn natuurlijk ook nieuwsgierig naar wat hij voor de komende jaren voor het CCV in petto heeft. Dus kijken we ook met hem vooruit.
Op 1 juli 2024 bestond het CCV 20 jaar en dat hebben we dit jaar niet onopgemerkt voorbij laten gaan. In de jubileumserie 20 jaar het CCV namen we je op een luchtige manier mee terug in de tijd. Met artikelen stonden we stil bij belangrijke ontwikkelingen in criminaliteitspreventie en de rol van het CCV daarin.
Kamerleden waarderen inzet het CCV voor veiligheid
Speeddates tijdens werkbezoek
Tweede Kamerleden Ingrid Michon-Derkzen en Rosemarijn Dral, beiden van de VVD, brachten 9 december een werkbezoek aan het CCV. Michon: “Het CCV is een prachtige organisatie die voeding krijgt uit de haarvaten van de samenleving.”
De kwartaalsessie Lokale Cyberweerbaarheid van 12 december was een inspirerende gelegenheid om gezamenlijk na te denken over de toekomst van cyberweerbaarheid. De belangrijkste ontwikkelingen vanuit de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime zijn gepresenteerd in een video.
Hoewel we steeds meer zicht krijgen op gedigitaliseerde criminaliteit, is er nog maar weinig bekend over de gevolgen ervan op de slachtoffers. Jildau Borwell vertelt in Secondant over haar promotiestudie. “Eigenlijk ben je beroofd in een donker steegje en dan zegt de politie: ‘Doe maar aangifte in datzelfde donkere steegje’.”
In opdracht van het CCV heeft Cyberweerbaar NL 11 interventies uit de City Deal geëvalueerd. Praktijkgerichte aanpakken bleken succesvol, maar wetenschappelijke inzichten en meetbare doelen zijn ook cruciaal voor blijvende verbetering. Het rapport geeft concrete aanbevelingen om cyberweerbaarheidsprojecten effectiever te maken.
Heb je in jouw gemeente te maken met uitponding op vakantieparken en wil je weten hoe je daar het beste mee om kunt gaan? Bekijk het webdossier ‘Veilige Vakantieparken’. Hierin deelt Marcel Diepenmaat van Ad Fontem Ruimtelijk Advies zijn inzichten over uitponding.
Kenniskring over project ‘Samen tegen straathandel’
Schrijf je nu in
Hoe pak je drugshandel op straat effectief aan? Dat was de vraag die de gemeente Schiedam bezighield. De gemeente ontwikkelde er de integrale aanpak ‘Samen tegen straathandel’ voor. Hierbij werken de boa’s en politie intensief samen, voeren zij samen controles uit en handelen snel en proactief. Wil je meer weten over de Schiedamse aanpak? Neem dan deel aan de online kenniskring op dinsdag 28 januari.
Artikel 13b Opiumwet geeft de burgemeester de mogelijkheid op te treden tegen drugscriminaliteit. De burgemeester onderbouwt zijn besluit met de informatie die de politie aanlevert in een bestuurlijke rapportage. Het wordt steeds belangrijker dat deze rapportage uitgebreid en volledig is. Met het nieuwe format is de rapportage makkelijk en snel in te vullen.
Als de Opiumwet wordt overtreden, kan de burgemeester er in spoedeisende gevallen voor kiezen het pand per direct te sluiten. Maar hoe werkt dat precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En: wanneer houdt het stand bij de rechter? Dat vertelde universitair hoofddocent Michelle Bruijn tijdens de online kenniskring op 10 december. Ook benieuwd?
De Handreiking aangepaste sluitingsbevoegdheden artikel 174a Gemeentewet helpt gemeenten op weg bij de inzet van deze bevoegdheid in de praktijk. De handreiking is nu aangevuld met jurisprudentie van het afgelopen jaar.
Het CCV heeft drie certificatieafspraken gepubliceerd die te maken hebben met de certificatieschema’s voor brandmeld- en ontruimingsinstallaties. Een certificatieafspraak is een afspraak voor certificatie-instellingen over eenvormige uitvoering van het certificatieschema. Benieuwd?
Het CCV beheert 25 keurmerken en reikt jaarlijks bijna 100.000 certificaten uit. Met onze professionele en onafhankelijke aanpak dragen we bij aan een veiliger Nederland. Meer weten over de recente externe audit?
Pieter Tops en Henk Ferwerda trappen op 20 januari 2025 de webinar-serie In Zicht af. In deze serie van 10 webinars krijg je antwoord op de vraag hoe je datagedreven werken inzet bij de aanpak van ondermijning. Benieuwd naar wat Tops en Ferwerda erover zeggen?
Het project Bloementuin is opgeleverd volgens de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Er staat in Sassenheim nu een prachtig en vooral (sociaal) veilig pand met 32 sociale huurwoningen. Dit project is tot stand gekomen door een plezierige samenwerking tussen Stek Wonen, de gemeente Sassenheim, bouwconcern van Wijnen en Rogier Timmer, PKVW-bouwplanadviseur.
Het is bijna zo ver: de jaarwisseling. Dat betekent meer overlast van vuurwerk. Daarom neemt Luca Antwerpen in zijn blog boa’s, politie en andere (opsporings)instanties mee in de belangrijkste vuurwerkregels voor domein I. “Tot slot geef ik ook nog een handige tip voor als je vuurwerk in beslag neemt”, aldus Antwerpen.
Succesvolle sessie over aanpak milieucriminaliteit
Tijdens de derde kennis-naar-praktijk sessie bespraken onderzoekers en toezichthouders risicoprofielen, effectieve interventies en ketenaanpak bij milieucriminaliteit. Belangrijke inzichten: sociale controle werkt naast inspecties goed, en ketenanalyse biedt waardevolle kansen. Dit was de laatste sessie van 2024. Ook volgend jaar weer deelnemen? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.
Twee kleinere omgevingsdiensten op de Veluwe zijn sinds begin 2024 succesvol gefuseerd. Menno van Dam, directeur van een van beide kleinere omgevingsdiensten én van de nieuwe omgevingsdienst ODVeluwe, vertelt wat er kwam kijken bij het samengaan.
Opbrengsten webinar en praktijkuurtje huiselijk geweld beschikbaar
Het webinar en het praktijkuurtje van het Platform Multiprobelamtiek over huiselijke geweld en kindermishandeling biedt waardevolle informatie. Er wordt ingezoomd op de plegers van (ex-)partnergeweld. Kijk het webinar terug, download de presentatie en lees de samenvatting van de opbrengsten.
Platform Veilig Ondernemen (PVO NL) tekende op 17 december de intentieverklaring voor deelname aan het project Weerbare Branches. Hierin werken MKB-Nederland, VNO-NCW, PVO NL en Avans Hogeschool samen om de branches en hun ondernemers praktische handvatten te bieden voor het vergroten van de weerbaarheid.
PVO-adviseurs geslaagd voor training gedragsbeïnvloeding
17 december was de slotdag van de training gedragsbeïnvloeding die CCV-adviseurs Mick Claessens en Sara Wester speciaal voor PVO ontwikkelden. Alle 12 deelnemers zijn geslaagd! Ook interesse in deze training? In mei start een nieuwe training gedragsverandering voor toezicht en handhaving.