Daily Express Bekijk in browser

Goedemiddag! 

Kan de koning De Wevernegeren- Begrotingsregels: 'De limiet van 3 procent is niet meer van deze tijd’ - AFP: de 113 beste foto's van 2019

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.452 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Kan de koning De Wever negeren en iemand anders aan zet brengen?

Er heerst politieke hoogspanning rond de keuze die de koning moet maken. Want er is allerminst consensus onder de partijen over waar het heen moet.

  • Bart De Wever (N-VA) blijft expliciet solliciteren naar een opdracht. Alleen doet hij dat niet bepaald sereen: maandagmorgen nog haalde hij keihard uit naar Open Vld, die “de smaak van de rood-groene pap in de mond van Magnette heeft geduwd”. Hij sprak van een “Vlaamse tandpasta” die nodig zou zijn om die smaak weg te wassen. Om maar te zeggen: verzoenend is het niet bepaald.
  • Paul Magnette (PS) verlaat niet stilletjes het podium. Op sociale media postte hij een opvallend filmpje, waarin hij iedereen bedankte voor de afgelopen periode, onderstreepte hoe goed en grondig hij z’n werk heeft gedaan “en wil blijven werken aan oplossingen voor alle Belgen”. Meteen kreeg hij veel likes en reacties van de groenen en socialisten, veel minder van liberalen. Alleen is de boodschap van de PS wel duidelijk: we waren bijzonder dicht tegen paars-groen, nu moeten we verder doen op dat spoor. Lees meer

Abonneer u hier op Wetstraat Insider, onze nieuwsbrief over politiek.

2. 5.000 dollar volstaat voortaan om klant te worden bij Goldman Sachs

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verbreedt zijn gamma diensten. De bank gaat robo-advisors inzetten en mikt niet langer enkel op klanten die over 1 tot 10 miljoen dollar aan kapitaal beschikken.

Goldman nam in mei nog de vermogensbeheerder United Capital over. Die overname moet toelaten om vanaf volgend jaar een robo-advisor in te zetten. De robo-advisor is een geautomatiseerde adviesverlener die klanten eenvoudig investeringsadvies zal verschaffen ‘op het niveau van Goldman Sachs’. Op die manier wil de bank klanten bedienen, die niet meer dan 5.000 tot 15.000 dollar ter beschikking stellen. Lees meer

3. 10 december: Trump geeft WTO de genadeslag

Vandaag vervalt het mandaat van twee rechters die zetelen in de Appellate Body van de Wereldhandelsorganisatie (WHO). Dat is het orgaan dat handelsgeschillen tussen lidstaten beslecht. 

Die Appellate Body heeft normaal 7 rechters, maar omdat de VS nu al jarenlang weigeren de benoeming van nieuwe rechters goed te keuren, zetelen er momenteel nog drie. Dat is het absolute minimum om tot een uitspraak te komen. 

Vermits vandaag het mandaat van twee van die drie rechters vervalt, komt die Appellate Body vanaf morgen tot stilstand.

De gevolgen: landen kunnen elke uitspraak op handelsvlak die hen niet bevalt aanhangig maken bij de Appellate Body. Vermits deze rechtbank niet langer bij machte is uitspraken te doen, staat het die landen vrij elke WTO-regel te overtreden.

De winnaar: Donald ‘Tariff Man’ Trump die nu handelstarieven kan invoeren à volonté, zonder dat de WHO hem kan terugfluiten.

De verliezers: Iedereen, maar vooral Groot-Brittannië, dat op de regels van de WHO wil terugvallen in geval het tot een ‘hard brexit’ komt.

4. Begrotingsregels: 'De limiet van 3 procent is niet meer van deze tijd’

De kersverse commissaris voor Economie Paolo Gentiloni heeft gezegd dat de Europese Unie de strikte begrotingsregels moet heroverwegen. Volgens de Italiaan is dat nodig om te reageren op de klimaatontwrichting en op de zwakke groei.

Gentiloni zei maandag in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung dat de strenge budgettaire discipline die de lidstaten moesten uitoefenen, ontstond tijdens de financiële crisis. Ze zijn volgens hem aan een update toe.

‘We staan voor andere uitdagingen dan destijds. De strijd tegen de klimaatverandering en het gevaar van zwakke groei en lage inflatie’, liet hij in de grootste krant van Duitsland optekenen. Lees meer

5. Telex
  • 😊😊😊De 4.000 steden, staten en bedrijven die de America’s Pledge hebben ondertekend zijn volgens de universiteit van Maryland op weg om twee derde van de klimaatengagementen te realiseren die de VS hadden genomen vooraleer president Trump besloot zijn land uit de overeenkomst terug te trekken. De 4.000 vertegenwoordigen samen 68% van het Amerikaanse bbp (en 51% van de CO2-uitstoot) en vormen samen de op de VS na grootste economie ter wereld, juist vóór China. America’s Pledge is een initiatief van miljardair Michael Bloomberg, die kandidaat is voor de presidentsnominatie van de Democratische Partij (DNC).
  • Vorig jaar steeg de wereldwijde wapenverkoop met bijna 5 procent. De honderd grootste wapenfabrikanten van de wereld boekten vorig jaar een gezamenlijke omzet van 420 miljard dollar. Amerikaanse bedrijven realiseerden daarbij een marktaandeel van 59 procent. Hun omzet steeg met 7,2 procent tegenover het jaar voordien.

  • 😟😟😟In Samoa zijn de voorbije weken 4.000 gevallen van mazelen gesignaleerd op een bevolking van 200.000 mensen. 61 van de 70 mensen die het niet overleefden zijn jonger dan vier. Volgens de WHO werden vorig jaar op het eiland slechts 31% van de kinderen gevaccineerd, vergeleken met 90% in 2013. Met dank aan het antivaccinatiekamp. Tussen 2000 en 2015 nam het aantal sterftegevallen door de mazelen met zo’n 79% af, net dankzij het mazelenvaccin.
6. Het Russische dopingschandaal? Duizelingwekkend...

Het mondiale antidopingbureau WADA besliste maandag om Rusland voor vier jaar te verbannen van alle mondiale sportwedstrijden. Er is [nog maar eens] bewijs dat de Russen flink gesjoemeld hebben met de begin dit jaar aangeleverde data van het voormalige dopinglaboratorium in Moskou.

Tekent dit het begin van een terugkeer naar een ‘propere’ sport? Vergeet het maar.

  1. Het jaarbudget van het WADA om dagelijks duizenden atleten op te volgen bedraagt 30 miljoen euro per jaar, dat is 0,1% van de markt voor dopingproducten wereldwijd, die op 30 miljard euro wordt geschat.
  2. Doping neemt vandaag gigantische proporties aan. De universiteit van Lausanne deed onderzoek naar de wereldkampioenen atletiek in 2011, 2013 en 2015. Wat bleek? 15 tot 20% van de 1.222 duursportatleten (die afstanden lopen van 800 meter of meer) hadden bloeddoping gebruikt. Bij de mannen gaat het om 1 op 6, bij de vrouwen meer dan 1 op 5.

[Screenshot boven: Olivia Borlée, Hanna Mariën, Kim Gevaert en Elodie Ouedraogo eindigden in Beijing als tweede in de finale van de 4 x 100 meter, na Rusland. Maar de Russinnen moesten het goud inleveren nadat bij een atlete sporen van testosteron en steroïden werden aangetroffen. Acht jaar later kregen de Belgen alsnog eerherstel en werden ze tot olympisch kampioen gekroond op de Memorial Van Damme 2016.]

7. Business AM | Meest gelezen
'Screw Amazon...' Herhaaldelijke aanvallen Trump kostten Bezos Pentagoncontract
‘Facebookmunt makkelijker te reguleren dan gedacht’
8. FSB: 'Almacht Big Tech is bedreiging voor globaal financieel systeem'

Techreuzen als Facebook of Alibaba bieden almaar meer bankdiensten aan. De Financial Stability Board, een belangrijke toezichthouder, wijst op de risico’s voor het wereldwijde financiële stelsel.

Het overkoepelende gevaar is dat er een kransje techreuzen kan ontstaan met te grote macht. De techbedrijven Microsoft, Amazon, Apple, Google, Facebook, Alibaba en Tencent zijn vandaag qua beurswaarde elk beduidend groter dan de belangrijkste banken.

De techreuzen beschikken over aanzienlijke middelen en een ruime toegang tot klantengegevens. Dat kan leiden tot een zichzelf versterkende snelle groei in financiële diensten. Volgens de FSB kan de opmars van Big Tech leiden tot een verzwakking van sommige banken, omdat hun winstgevendheid aangetast wordt. ‘In sommige jurisdicties kan een klein aantal Big Tech-firma’s in de toekomst de financiële dienstverlening domineren, eerder dan diversifiëren’, waarschuwt de FSB. Lees meer

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
toegestuurd door een vriend?

Schrijf je hier in
9. Arabieren verliezen vertrouwen in de islam

Steeds meer Arabieren keren zich af van de islam, blijkt uit een studie van het liberale weekblad The Economist.

In het Midden-Oosten zijn politieke partijen, die meestal godsdienstige invloeden preken, sinds het begin van de Arabische Lente in 2011, ruim een derde van hun aanhang verloren om zich te stabiliseren rond de 15%.

In Irak gelooft 78% van de ondervraagden helemaal niet meer in politieke partijen (tegen 51% in 2011).

Het vertrouwen in islamistische partijen is sinds 2013 gedaald van 35% tot 20% vandaag. 51% van de ondervraagden had in 2013 nog veel tot matig vertrouwen in godsdienstige leiders. Vandaag is dat nog 40%.

13% van de Arabieren zegt geen godsdienst aan te hangen, tegen 8% in 2013. Vooral in Tunesië, Algerije en Egypte is het wantrouwen ten opzichte van godsdienst het grootst. Ook het moskeebezoek gaat zowat overal achteruit. Meer in The Economist (€)

10. AFP: de 113 beste foto's van 2019

Daags na de Associated Press publiceert ook het Franse persagentschap Agence France Presse (AFP) zijn 'Best of 2019'. En opnieuw: een absolute must-see.

Een hongerige poolbeer houdt op 17 juni het verkeer op in het Russische Norilsk, de noordelijkste stad van Siberië  (Photo Jordan Strauss/Invision/AP)

Dominique Dewitte

Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2019 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België