Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Kan men wat hier aan de gang is met een ander woord omschrijven dan ‘krankzinnig’? - Mobiliteitswet ‘Cash for cars’ eindigt in fiasco - 'Flood the zone with shit'

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.525 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Kan men wat hier aan de gang is met een ander woord omschrijven dan ‘krankzinnig’?

Censuur van overheidswege is al een zeer complexe en delicate zaak. Nu wil men sociale media dus vragen om censuur toe te passen. Niet binnen het kader van een duidelijke wetgeving, maar snel en naar eigen goeddunken. Doen ze dat niet dan riskeren ze kolossale boetes. Facebook moet met andere woorden nu ‘het probleem Facebook‘ gaan oplossen.

Critici stellen dat onze democratieën na hun economische soevereiniteit nu ook hun recht op meningsuiting aan de GAFA’s afstaan. Eerst hebben we de GAFA’s toegelaten gebruik te maken van uiterst agressieve belastingontwijkingsstrategieën. Het zijn de GAFA’s die tot nog toe beslissen waar en hoeveel belastingen ze bereid zijn te betalen. Een Franse wet die de GAFA’s zou gaan belasten op hun omzet in het buitenland is onder druk van de VS opnieuw in de wachtkamer geplaatst. In een volgende stap zullen de GAFA’s nu gaan bepalen wat we nog wel en wat we niet meer mogen denken. Lees meer

2. Vinden burgemeesters van Antwerpen en Charleroi elkaar in het communautaire?

PS en N-VA praten wel degelijk over het communautaire, maar niet zoals Bouchez ervan droomt. De Franstalige socialisten zijn klaar om met de N-VA een nieuw hoofdstuk staatshervorming aan te snijden en daarbij zeker te kijken naar de noden van de grote steden in dit land.

Waarom dit gebeurt: Het communautaire is een cruciale pasmunt in heel het spel.

  • De N-VA weet dat het sociaal-economisch geen mirakels kan verrichten met de PS. Een uiteindelijke regering waarin socialisten en rechtse Vlaams-nationalisten moeten verzoend worden, zal onvermijdelijk ergens in het centrum eindigen.
  • Dat maakt de N-VA kwetsbaar. Zowel de eigen achterban, maar zeker de andere Vlaams-nationale partij Vlaams Belang, staan klaar om de rekening te maken van De Wever en co. Het enige wat de kritiek kan counteren: een verdere stap richting autonomie voor Vlaanderen.
  • Sleept De Wever een dergelijke devolutie uit de brand, dan kan hij verder. En ook voor de PS is zoiets best te pruimen, als dat een verdere betonering van hun macht betekent, en hen verder wegleidt van de N-VA en Vlaanderen.
  • Maar voor Bouchez blijft het moeilijk dit te slikken: hij gruwt van het idee dat België verder ontmanteld wordt.

Lees meer

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het nieuws uit de Wetstraat? Schrijf je dan hier in op onze politieke nieuwsbrief!

3. 'Natuurlijk lopen zakelijke klanten bij banken weg door de alsmaar toenemende regelbrij'

'Natuurlijk lopen zakelijke klanten bij banken weg door de alsmaar toenemende regelbrij. Een zakenbankier met een jaar of dertig ervaring op de internationale kapitaalmarkt ondervond het aan den lijve. Dan zat hij tegenover een grote klant, die bijvoorbeeld op zoek was naar een bedrijfskrediet. 'Shell of Unilever. Daar heb je al twintig jaar een vertrouwensrelatie mee. Maar ze moeten nu keer op keer lijstjes invullen met de meest gedetailleerde en vaak onbenullige vragen. Dan voel je je als bankier wel voor joker staan. Maar ja, zo zijn de regels nu.'

De bankier, die niet met zijn naam in de krant wil, ziet klanten zoeken naar alternatieven voor hun bedrijfsfinanciering, bij een institutionele belegger, een pensioenfonds of een private-equitypartij. Hierdoor grijpen de banken steeds vaker naast lucratieve deals. 'Binnen de bank begrijpen we best dat de controle is toegenomen. We werken nu eenmaal in een wereld vol stinkende geldstromen. Maar de nieuwe eisen en toegenomen controles hebben de cultuur van het zakendoen wel sterk veranderd. En de omvang. Zaten er eerst zo'n 25 mensen aan de desk voor bedrijfsleningen, nu misschien nog twee.’'

Meer bij het Financieele Dagblad

4. Business AM | Meest gelezen
Houdt China informatie achter over het Coronavirus?
The Economist: Wereld telt nog amper 22 ‘full democracies’ en België is daar niet bij
Vanaf nu ook kleren te koop op Bol.com
5. Mobiliteitswet ‘Cash for cars’ eindigt in fiasco

Het Grondwettelijk Hof heeft ‘Cash for cars’ vernietigd, een wet die het gebruik van bedrijfswagens moest ontraden.

Zowel het opzet als sommige aspecten van de uitvoering zijn volgens het Hof ‘problematisch in het licht van de grondwettelijke beginselen van gelijkheid en niet-discriminatie’.

‘Cash for cars’, ook wel mobiliteitsvergoeding genoemd, laat werknemers toe hun bedrijfswagen in te ruilen voor meer loon, met dezelfde fiscale en sociale voordelen als de bedrijfswagen. Met die wet uit 2018 wou de toenmalige regering van premier Charles Michel de files aanpakken en werknemers aansporen om te kiezen voor meer milieuvriendelijke vervoermiddelen. Lees meer

6. Telex

Finse studenten worden door hun onderwijs best gewapend om fake news te ontdekken in wat ze lezen. Denemarken en Nederland volgen op plaats twee en drie. België komt als zevende uit een studie van het Open Society Institute in Sofia, waarbij 34 Europese landen en Turkije werden vergeleken.

De normale lichaamstemperatuur van de mens bedraagt niet langer 37 graden - een norm in 1851 vastgesteld door een Duitse arts -, maar 36,5 graden Celsius. Tot die conclusie komt de Stanford School of Medecine (VS) na analyse van temperatuurmetingen bij ruim 600.000 mensen in de voorbije 150 jaar. De reden? Ons lichaam wapent zich steeds beter tegen ontstekingen dankzij betere lichaams- en tandhygiëne.

Vrijheid heeft een prijs. Die prijs vertaalt zich in gekwetst te worden, boos of aangedaan te zijn door tegengestelde opinies. Wie niet bereid is die prijs te betalen, toont hoe weinig hij aan die vrijheid houdt. Hij verkiest zijn eigen opinie boven de vrijheid.’ (Frans schrijver François Sureau, in Le Figaro. Zie ook onderwerpen 1, 8 en Telex hieronder)

In Iran is de jonge vrouwenactiviste Yasaman Aryani (24) veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf. Haar misdaad? Haar hoofddoek afnemen. Onderstaand filmpje maakte ze ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag. Ze zingt hoe fier ze is vrouw te zijn. Vrijheid?

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. De eerste zelfrijdende auto van Cruise: geen stuur en geen pedalen

Aan de binnenkant staan twee bankjes die treinsgewijs naar elkaar gericht zijn. Een stel schermen aan elke zijkant en dat is het zowat. Minimalistisch, futuristisch en volgens de wensen van technisch directeur Kyle Vogt.

‘De meeste wagens zijn ontwikkeld om vooraan nog een soort motorbak te hebben en aan de achterkant nog wat ruimte in de koffer’, zegt hij over het ontwerp. ‘Maar als je dat allemaal niet nodig hebt, dan kan je enorme ruimte creëren zonder meer plaats in te nemen op de weg.’ Lees meer

8. 'Flood the zone with shit'


We zitten in een tijdperk van gefabriceerd nihilisme. Het probleem voor veel mensen is niet de ontkenning van de waarheid als zodanig. Er is eerder sprake van een toenemende vermoeidheid in de zoektocht naar de waarheid. En die vermoeidheid maakt dat steeds meer mensen denken dat ze de waarheid nooit zullen achterhalen. 

Ik noem dit 'gefabriceerd' omdat dit fenomeen het gevolg is van een weloverwogen strategie. Ze werd bijna perfect omschreven door Steve Bannon, de voormalige hoofdredacteur van Breitbart News en hoofdstrateeg van Donald Trump. 

‘De Democraten zijn niet belangrijk', zei Bannon naar verluidt in 2018. 'De echte oppositie is de media. En de manier om ermee om te gaan is om alles met 'shit' te overspoelen...'

Bannon verwoordde deze 'overstromingsfilosofie' goed, maar was niet de uitvinder ervan. Die eer valt Vladimir Poetin te beurt, in het post-Sovjet Rusland.

Poetin gebruikt de media om een ​​mistgordijn van desinformatie op te trekken. Op die manier wordt net genoeg wantrouwen geproduceerd om ervoor te zorgen dat het volk zich nooit rond een coherent verhaal kan mobiliseren.’ Meer op VOX

9. Octi: de ondergang van Facebook, of de ondergang van uw privacy?

Hoe werkt het? U richt uw gsm-camera op een vriend en met behulp van gezichtsherkenningstechnologie en Augmented Reality (AR) komt er een profiel tevoorschijn. Zo kan u zien welke video’s hij geliket heeft op YouTube, welke liedjes hij heeft afgespeeld op Spotify of welke Tweets hij de wereld heeft ingestuurd.

Het sociale netwerk biedt ook de optie om elkaars profiel te checken wanneer gebruikers niet samen zijn, maar dan werken bepaalde functionaliteiten wel niet, zoals stickers en gifs.

Wat zijn de bezwaren? Het concept klinkt leuk, maar hoe zit het met de privacy? Wat gebeurt er met de bom aan informatie die de app vergaart? Wat als de gebruikers ook informatie ophalen van vreemden die ze toevallig tegenkomen op straat, of op café?

Lees meer

10. Covers du Jour

Newsweek: 'Jong, Gretig en aan de Macht'

'In de afgelopen jaren heeft Europa zijn leiders jonger zien worden, terwijl wereldwijd een nieuwe generatie is opgestaan. Tussen die jonge wolven gaapt vaak een schijnbaar onoverbrugbare ideologische kloof, maar toch hebben ze een aantal zaken gemeen die hun succes verklaren.'

TIME: 'Youthquake: Hoe de wereld zal veranderen wanneer een nieuw generatie leidt'

'De globale bevolking jonger dan 30 is enkel blijven groeien... vandaag telt ze meer dan de helft van de 7,5 miljard mensen op aarde.'

Dominique Dewitte

Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België