AD toegevoegd aan Delpher, 75 jaar vrijheid

Logo KB nationale bibliotheek
Bekijk deze nieuwsbrief online
75 jaar vrijheid

NIEUWSBRIEF - april 2020

AD in Delpher

Archief AD en vele andere kranten toegevoegd aan Delpher

Eindelijk is nu ook het AD, de grootste naoorlogse krant van Nederland, doorzoekbaar in Delpher. In totaal zijn er maar liefst 160.000 kranten toegevoegd. De grootste aanvulling in vier jaar tijd. Van de 70 toegevoegde titels zijn er 60 nieuw. Zoals Het Binnenhof en elf Indonesische kranten waaronder de Sumatra-bode

> Lees meer

75 jaar vrijheid
Stemmen uit de oorlog

Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding. Tot en met 15 juli staat het thema Stemmen uit de oorlog centraal in de Expositie Topstukken. De expositie is tijdelijk gesloten, maar online kunt u uitgebreid affiches, oorlogskranten en ander interessant materiaal uit de oorlog bekijken. Lees de blog van Paul van Capelleveen, conservator en een van de samenstellers van de expositie. Hier bespreekt hij wekelijks een aantal bijzondere stukken.  

> Lees meer
Schrijfboek Silvius

Het schrijfboek van Willem Silvius nu gedigitaliseerd

De Antwerpse drukker Willem Silvius schreef zich in 1550 als student in bij de Universiteit Leuven. Daarnaast was hij schrijfmeester. Op bestelling schreef hij belangrijke brieven en gaf hij les in schrijfvaardigheid. Welke handschriftstijlen en geheimschriften hij beheerste, liet hij zien in zijn schrijfboek. Bekijk dit bijzondere topstuk nu online. Tip: gebruik een spiegeltje om het geheimschrift te ontcijferen. 

> Lees meer
> Lees de blog van conservator Jeroen Vandommele
Coronakrant

Coronakrant

Wekelijks houden we u op de hoogte van de laatste culturele feitjes in coronatijd. Wat gebeurt er in de culturele online wereld? Luister de podcast Het verblijf waarin neerlandici en schrijvers vanuit huis prachtige gedichten en verhalen voorlezen. Bekijk een virtuele tour van een museum via uw Museumkaart. Weinig tijd om uw kinderen voor te lezen? Hans Kuyper heeft op zijn YouTube-account meer dan 100 voorleesfilmpjes klaarstaan.

> Naar de krant
Schrijver op je scherm

Boek een Schrijver op je scherm

Hoe bied je scholen een alternatief voor de schrijversbezoeken in de klas nu deze niet door kunnen gaan? De Schrijverscentrale is met ondersteuning van de KB een pilot gestart: Schrijvers op je scherm. Leerkrachten kunnen kiezen uit een persoonlijke video van de schrijver en een live online bezoek, waarbij leerlingen zelf contact hebben met de schrijver op hun scherm. Nu nog met zo’n twintig schrijvers, maar dat worden er snel meer. 

> Lees meer
ThuisBieb

ThuisBieb-app nu ook beschikbaar in Google Play

Goed nieuws voor mensen met een Android-tablet of -telefoon: de ThuisBieb-app is nu ook via Google Play te downloaden. Er staan 100 e-books klaar voor iedereen – ook voor mensen die geen lid zijn van de Bibliotheek. Er is van alles wat: van spanning tot literatuur, van chicklit tot informatief. De ThuisBieb is nu tot en met 1 juni beschikbaar!

> Lees meer

Logo KB nationale bibliotheek


www.kb.nl

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich voor de KB-nieuwsbrief heeft aangemeld

Privacyverklaring

U kunt zich hier afmelden of uw gegevens wijzigen