bekijk de webversie
oktober 2020 | nummer 23
Nieuws
 
Voorkom escalatie door stevige regie
 
'De kikkers in de kruiwagen houden' voelt voor een casusregisseur soms als een opgave op zich. Net als je denkt: “Ik heb ze allemaal binnenboord, iedereen weet wat hij moet doen en we kunnen aan de slag”, springt er eentje uit de wagen en zaait daarmee twijfel bij de rest. CCV-adviseur Leonie Aarsen schreef samen met Minke Poppens van BMC deze blog over hoe regie vaak wordt opgevat en hoe het eigenlijk écht zou moeten werken, ook op wijkniveau.
 Lees de blog
 
“Cybercrime neemt toe en elk bedrijf is vatbaar”
 
“Data is veel geld waard en wij moeten ons van alle kanten goed beschermen tegen cybercrime en daarin investeren.” Dit zegt Maike Borst, cyber threat analist bij Heineken. “Net zoals voor Heineken geldt voor elk bedrijf dat cybercrime als delict heel erg toeneemt en elk bedrijf vatbaar is.” Borst spreekt over cyberveiligheid tijdens het CCV-webinar Startbijeenkomst van de Citydeal ‘Lokale weerbaarheid cybercrime’ op woensdag 28 oktober.
 Meld je aan voor het webinar
 
Het CCV ondersteunt M.-campagne tegen crimineel misbruik van vastgoed
 
Criminelen maken gebruik van particuliere huurwoningen en opslagruimtes. Bijvoorbeeld voor de productie van drugs, de opslag van wapens of als onderduikadres. Pandeigenaren of verhuurbemiddelaars kunnen dit soort huurders in de praktijk treffen. Meld Misdaad Anoniem heeft een campagne gelanceerd om hen bewust te maken van malafide huurders en een veilig handelingsperspectief te bieden.
 Meer over de campagne
 
Veilig uitgaan online bijeenkomst: inspirerende sessies en actieve deelnemers
Het CCV hield 8 oktober de Landelijke bijeenkomst Veilig uitgaan: Corona, criminaliteit en veilig uitgaan. Vanachter hun computerscherm deden ongeveer 140 mensen actief mee. In 3 tijdsblokken werden er presentaties gegeven over de vernieuwde Collectieve Horecaontzegging, lachgas en de ervaringen in het uitgaansleven tijdens de corona maatregelen in Eindhoven.
 Lees meer
 
 
Bekijk twee korte video's over nieuwe initiatieven in het uitgaansleven
In de video 'Schade verhalen in het uitgaansleven via SODA' zie je in anderhalve minuut hoe een horecaondernemer met behulp van SODA zowel de materiële kosten als de tijd die het kost om aangifte te doen kan verhalen op de dader. De tweede video neemt je mee in een app die Maxed Guardian ontwikkelt. Een app waarmee jonge mensen na een avondje uit veilig thuiskomen.
 Bekijk de video's
 
 
Collectieve Horecaontzegging: alle informatie bij elkaar in een nieuw dossier
Met een horecaontzegging kunnen horecaondernemers plegers van criminaliteit en overlast uit hun zaak weren. Bij een collectieve horecaontzegging (CHO) slaan de horeca in een uitgaansgebied de handen ineen: alle deelnemende horeca kunnen dan overlastgevers voor langere tijd de toegang ontzeggen. In het nieuwe webdossier Collectieve horecaontzegging vind je alle informatie erover.
 Naar webdossier
 
Vacaturealert: adviseur keurmerken
Ben je een bevlogen adviseur en wil jij je inzetten voor een veiliger Nederland? Heb je affiniteit met brand- en criminaliteitspreventie? Het CCV zoekt een adviseur Keurmerken voor 32 uur in de week. Samen met je collega’s ontwikkel en beheer je keurmerken voor brandbeveiliging, criminaliteitspreventie, voertuigbeveiliging, cybersecurity en jeugdbescherming. Je gaat strategie, inhoud en proces op resultaatgerichte wijze verbinden. Reageren kan tot 1 november.
 Ga naar vacature
 
 
Kees van der Spek over cybercrime tijdens 'De Ondernemer Draait Door'
 
De 2e aflevering van de cybertalkshow ‘De Ondernemer Draait Door’, een serie over cybercriminaliteit en de gevaren voor ondernemers, werd maandag uitgezonden. Programmamaker Kees van der Spek leidde het gesprek tussen professionals over operational technology en data intelligence. Het CCV sprak met Van der Spek over zijn visie op cybercrime.
 Ga naar interview
 
Aan tafel bij De Ondernemer Draait Door: aflevering 1
 

‘Het leven voor en na de hack’ was het thema van de 1e editie van de cybertalkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ op 8 oktober. “Het besef rondom de omvang en de gevaren van cybercrime is bij veel ondernemers niet aanwezig”, stelde Xander Koppelmans – zelf slachtoffer van cybercrime – tijdens de uitzending. De volgende aflevering is 3 november. Deelname is gratis. 

 Meld je aan en lees meer
 
Blog: Niet iedereen wil in een fort zitten
 
Er is soms forse kritiek op (bouwkundige) beveiliging in Nederland. Inbrekers zouden nauwelijks hinder ondervinden van alle preventiemaatregelen. Is het echt zo slecht gesteld met de inbraakbeveiliging? Dit vraagt CCV-adviseur Herman Dooijewaard zich af in zijn blog. Om de vraag maar direct te beantwoorden: nee, natuurlijk niet. De cijfers laten een positief beeld zien. Een schouderklopje voor onder andere BORG- en PKVW-bedrijven.
 Lees de blog
 
Burgemeester van Breda is nieuwe ambassadeur woninginbraken
 
Op de European Focus Day woensdag werd Paul Depla, burgemeester van Breda, benoemd tot landelijk ambassadeur woninginbraken. “Als bewoner kun je veel doen om een inbraak bij jou thuis te voorkomen”, zegt Depla in een video. Op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen vind je praktische tips waarmee je de kans op een woninginbraak kunt verkleinen. 
 Bekijk het filmpje
 
Terugblik Week van de Veiligheid 2020
 
De Week van de Veiligheid 2020: anders dan alle andere jaren. Waarschijnlijk gold dat ook voor jouw gemeente. Voorheen vonden de activiteiten vooral fysiek plaats. Dit jaar voornamelijk online. Van livestreams tot virtuele uitzendingen, van webinars tot online veiligheidsquizzen. Creatieve oplossingen te over!
 Terugblik 2020
 
Hoe Nijmegen en Halt preventief straatroof aanpakken
 

Wat doet een criminele activiteit, zoals straatroof, met de toekomst van jonge daders? Zien zij de consequenties hiervan in? Halt-medewerker Nanet Janssen en wijkveiligheidscoördinator Ferdi Overeem (gemeente Nijmegen) bundelen hun krachten en gaan écht in gesprek met jongeren van 14-17 jaar. Hoe en met wie werken zij hierin samen?

 Lees over deze aanpak in het CCV-dossier Straatroof
 
Online startbijeenkomst Citydeal ‘Lokale weerbaarheid cybercrime’
 
Wil jij weten hoe de (lokale) aanpak van cybercrime geïntensiveerd gaat worden? Kijk dan naar de Startbijeenkomst Citydeal ‘Lokale weerbaarheid cybercrime’ op 28 oktober. Onder andere minister Grapperhaus spreekt hier over het belang van cyberweerbaarheid. Samen met andere betrokkenen ondertekent hij de Citydeal om cybercrime en de aanpak hiervan hoger op de agenda te zetten.
 Meld je aan voor het webinar
 
Corona en handhaving: deel anoniem jouw ervaringen
“Waar we vroeger met veel plezier werkten, zijn we nu zenuwachtig over hoe de dag eruit gaat zien. Het is stressvol om de hele dag mensen te moeten aanspreken op de regels en hun gedrag: het corrigeren bij het maken van groepsfoto's, vragen of ze afstand willen houden en of ze alsjeblieft willen gaan zitten. Er is een aantal personeelsleden die om die reden niet meer in de avond willen werken.”

Dit is een verhaal van een horecaondernemer in het vertelpunt Corona en handhaving. Inmiddels heeft het CCV zo'n 80 verhalen binnen. Het CCV is ook benieuwd naar ervaringen van handhavers in het domein openbare ruimte en openbaar vervoer. Wat gaat goed? Wat kan beter? Wat is nu zo anders dan voorheen? 
 Vertel je verhaal
 
 
Cyberweg 1:
'Eigen huis
op orde'
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het goed functioneren van de eigen digitale systemen (hardware en software) en digitale informatievoorzieningen, zodat de dienstverlening en bedrijfsvoering in goede orde verloopt en de beschikbare informatie bij de gemeente goed beveiligd is. Burgemeester Melis van de Groep van de gemeente Bunschoten laat zien hoe hij aan deze eerste cyberweg ‘Eigen huis op orde’ vorm en inhoud heeft gegeven in zijn gemeente.
 Bekijk de video
 
 
Cyberweg 2: 'Cyberincidenten en cybercrisis'
Burgemeester Sjoerd Potters van de gemeente De Bilt gaat in op de tweede weg binnen de Lokale cyberwegenkaart: Cyberincidenten en cybercrisis. Hij benadrukt het belang van cybercrisisoefeningen. Goed voorbereide gemeenten weten hoe zij kunnen handelen om de cyberincidenten en -crisis beheersbaar te maken en af te wikkelen.
 Bekijk de video
 
 
Cyberweg 3: 'Gedigitaliseerde criminaliteit'
Gemeenten dienen vanuit hun zorgplicht de samenleving weerbaar te maken tegen cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Die taak neemt Astrid Nienhuis, burgemeester van Heemstede, zeer serieus. In een korte video licht zij de  cyberweg ‘Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit’ toe. Ze vertelt hoe de gemeente Heemstede preventieve maatregelen neemt om een cyberveilige gemeente te zijn.
 Bekijk de video
 
Ondanks coronacrisis verstrekte Destil al ruim 1400 PKVW-certificaten
 
Vorig jaar voorzag Destil van alle PKVW-bedrijven de meeste bestaande woningen van het PKVW-certificaat. Maar liefst 1620 certificaten reikte het bedrijf toen uit. “Op naar de 2000 certificaten in 2020”, was de gedachte aldus Rogier Timmer, PKVW-bouwplanadviseur. Vanwege de coronacrisis gaat dat niet lukken. Evengoed staat de teller al op 1417 certificaten.
 Lees het hele bericht
 
Aantal claims woningbranden lager, schadebedragen hoger
 
Verzekeraars ontvingen vorig jaar minder claims voor woningbranden. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars. Wel lag het gemiddelde schadebedrag per claim hoger ten opzichte van voorgaande jaren, waardoor verzekeraars ongeveer hetzelfde uitkeerden als in 2018. Het Verbond vermoedt dat de daling van het aantal claims sterk samenhangt met het gebruik van rookmelders. Een rookmelder is een van de 6 eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
 Lees het hele bericht
 
Nog 10 dagen om te stemmen op jouw favoriete project!
 
BrandWijzer, Ethisch inzetten van AI in de binnenvaart, Stimulerend toezicht, WKO Experttool of De aanpak van asbest. Welk project verdient volgens jou de publieksprijs van de Verkiezingen Handhaving en Toezicht? Heb jij je stem al uitgebracht? Je hebt nog maar 10 dagen de tijd. 
 Bekijk de filmpjes en stem
 
TV-programma Opsporing Verzocht over inbraakpreventie
Iedere 13 minuten wordt er bij iemand ingebroken. Dat is teveel. Daarom deed Sybren van der Velden, woordvoerder van de Nationale Politie, dinsdag in tv-programma Opsporing Verzocht de oproep om te kijken naar het CCV-webinar over inbraakpreventie dat woensdag in het kader van de European Focus Day werd georganiseerd. Daarin gaf Susanne Schat van het Politiekeurmerk Veilig wonen tips over wat je zelf kunt doen om een inbraak te voorkomen.
 Bekijk de tips
 
 
Nieuwe factsheet toezicht en handhaving op vakantieparken
 
Sommige Nederlandse vakantieparken hebben hardnekkige veiligheids- en leefbaarheidsproblemen. Toezichthouders spelen een belangrijke rol bij de aanpak daarvan. Toch is niet bij iedereen bekend wat zij kunnen en mogen doen. In de nieuwe factsheet ‘Toezicht en handhaving op vakantieparken’ lees je alles over hun taken en bevoegdheden en vind je voorbeelden ter verduidelijking.
 Bekijk de factsheet
 
Wanneer is een online bericht echt of nep?
 
Scholieren.com stelde in samenwerking met het CCV en het ministerie van Justitie en Veiligheid verschillende tips samen over phishing. In een artikel wordt uitleg gegeven hoe je deze vorm van criminaliteit kunt herkennen. Herken jij of een online bericht echt of nep is?
 Doe de test
 
Secondant: Waar komen de extra gedetineerden vandaan?
 
Er zijn sinds een paar jaar weer meer cellen nodig om criminelen op te sluiten. Dat komt doordat er meer en harder wordt gevonnist voor pogingen tot moord en doodslag. En ook de verhoogde inzet op zware georganiseerde criminaliteit zoals harddrugsproductie en -handel, is hier een oorzaak van, schrijft Bert Berghuis in zijn nieuwe column in Secondant.
 Lees de column
 
Publicaties
Toezine: De effecten van de lockdown op de ILT
ToeZine: ILT zet achtervolging in op tachograaffraudeurs
Agenda
Startbijeenkomst Citydeal ‘Lokale weerbaarheid cybercrime’ tijdens gratis webinar
28 oktober 2020
Online LVB-tour
2, 5, 9 en 10 november 2020
Verkiezingen Handhaving en Toezicht 2020
3 november 2020
Actualiteitencollege openbareorderecht
19 november 2020
Afmelden | Wijzig je gegevens | Contact