Nieuwsbrief 319
Gianotten Mutsaers - 28 juni 2024

Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Er kwamen op dat moment ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse slaven vrij. De slavenhouders werden voor elke slaaf met 300 gulden schadeloosgesteld, maar de vrijgemaakte mensen kregen zelf niets en werden in Suriname nog tien jaar verplicht op contractbasis het werk te blijven doen soms onder dezelfde erbarmelijke omstandigheden.

Het slavernijverleden van Nederland is een schokkende geschiedenis die lang is weggemoffeld. Gelukkig komt er 150 jaar na dato steeds meer aandacht voor deze tijd, ook in Nederland. In deze nieuwsbrief zes boeken die een licht werpen op deze zwarte bladzijde.

Samen herdenken en vrijheid vieren: dat is wat Keti Koti is. Schouwburg Tilburg heeft samen met Stichting 2Gether een feestelijk programma samengesteld, klik hier voor het programma. De foto is van Jules van Iperen.

Fijn weekend, 
De boekverkopers van Gianotten Mutsaers

De overlevenden van de Clotilda

In juli 1860 komt het laatste slavenschip op Amerikaans grondgebied aan: de Clotilda. Aan boord bevinden zich meer dan honderd gevangengenomen en tot slaaf gemaakte Afrikanen. Het zijn de laatste ooggetuigen van een huiveringwekkende en belangrijke periode in de wereldgeschiedenis.

In De overlevenden van de Clotilda volgt Hannah Durkin hun levens. Ze beschrijft hun ontvoering uit het huidige Nigeria, de angstaanjagende reis over de oceaan en hun verkoop in Alabama.

De overlevenden van de Clotilda- Hannah Durkin

 

Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij

Over het Nederlandse slavernijverleden bestaan honderden kilometers archief, maar zelden komen daarin de mannen, vrouwen en kinderen die gedwongen in slavernij leefden aan het woord. Op basis van soms niet meer dan een snipper archiefmateriaal weten Karwan Fatah-Black en Camilla de Koning de dagelijkse realiteit van de Atlantische slavernij bloot te leggen.

Zo lezen we over de gruwelen van de overtocht, de publieke veiling en het brandmerken, het dagelijks leven op de plantage en de positie van (vroed)vrouwen in de koloniale wereld. 

Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij - Karwan Fatah-Black & Camilla de Koning

De reis van Syntax Bosselman

Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt? Arend van Dam besloot op zoek te gaan naar antwoorden op deze lastige vragen. Hij tekende historische verhalen op  over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken. En over Syntax Bosselman, die in 1883 samen met 27 landgenoten vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Niet als eregast, zoals beloofd, maar om hem tentoon te stellen aan het Nederlandse publiek.

Nu, vijf jaar later, komt Van Dam met een nieuwe editie van het veelgeprezen De reis van Syntax Bosselman, dat werd bekroond met zowel een Zilveren Griffel als de Archeon Thea BeckmanprijsDeze geactualiseerde nieuwe editie bevat diverse nieuwe verhalen en extra hoofdstukken. Geschikt voor lezers van 10 tot 15 jaar, maar ook voor volwassenen.

De reis van Syntax Bosselman - Arend van Dam

Een vrolijke optocht op keti Koti

Vier Keti Koti mee!
Als Bas hoort dat zijn vriendin Jume naar Suriname gaat, wil hij dolgraag mee. De dorpen van Jumes familie in Suriname, heeft ze hem verteld, zijn heel speciaal. In een van de dorpen komen elk jaar bijzondere dieren langs en in het andere dorp is een kreek met water zoals weinig mensen dat eerder hebben gezien.

Maar Jumes reis naar Suriname heeft nog een andere reden. Zij, haar moeder en oma worden samen honderd jaar. Wat nog belangrijker is: Jume gaat met haar beide oma’s kleren maken voor Keti Koti. Dat is het feest om te vieren dat de slavernij is afgeschaft.

Een vrolijke optocht op Keti Koti - Henna Goudzand Nahar

Wij slaven van Suriname

In 1934 publiceerde Anton de Kom zijn meesterwerk Wij slaven van Suriname, een politiek pamflet, geschiedschrijving en felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting ineen. Het was het eerste boek waarin de Surinaamse geschiedenis beschreven werd vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaven die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve heeft ondervonden. Anton de Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen.
Wij slaven van Suriname - Anton de Kom
 

De toekomst van het verleden

Waldo Heilbron, voorvechter van de dekolonisatie van onze geschiedenis, laat in De toekomst van het verleden zijn licht schijnen over het slavernijverleden van Nederland en de doorwerking en betekenis daarvan tot aan de dag van vandaag. Wanneer we onze kennis van ons verzwegen verleden willen verdiepen, zijn we aangewezen op nieuwe manieren van denken en onderzoek verrichten, betoogde hij al in 2006.

De toekomst van het verleden is, net als Wij slaven van Suriname van Anton de Kom, een van de kernteksten van The Black Archives.
De toekomst van het verleden - Waldo Heilbron
Hieronder staan de drie bestverkochte boeken van afgelopen week

Goede moed

Tim Hofman

Vos in de VS

Michiel Vos

Waarom we logen

Karin Slaughter

GIANOTTEN MUTSAERS
Emmapassage 17
5038 XA Tilburg
T: 013-4651111
E: info@gianottenmutsaers.nl
W: www.gianottenmutsaers.nl

 
OPENINGSTIJDEN
Maandag 13.00 – 18.00 uur
Dinsdag 9.30 – 18.00 uur
Woensdag 9.30 – 18.00 uur
Donderdag 9.30 – 21.00 uur
Vrijdag 9.30 – 18.00 uur
Zaterdag 9.30 – 17.30 uur
Zondag 12.00 – 17.00 uur
FB
Twitter
IG
Website
Copyright © 2024 Boekenhandel Gianotten Mutsaers
Profiel bijwerken - Afmelden