Het is dinsdagavond. Ik sta in de kelder van een café in Den Haag waar ik nog niet eerder was. Voor mij zie ik twee deuren die naar elk toegang bieden tot een toilet: dames of heren.

De pictogrammen op de deuren zijn zo kunstzinnig, dat ik het er maar op gok. Als ik de deur open, zie ik dat ik in het herentoilet ben beland. Verkeerd gegokt dus.

Dit is niet de eerste keer dat dit me overkomt. Ik ga meestal een paar minuten eerder naar het toilet dan strikt noodzakelijk, zodat ik zeker weet dat ik tijd heb om de pictogrammen op de deur te ontcijferen. Toch kies ik vaak verkeerd.

Als iemand zegt dat een beeld meer dan 1000 woorden zegt, dan zie ik mezelf voor die twee toiletdeuren staan. En dan voel ik me een beetje dom, want ik ben blijkbaar de enige die woorden nodig heeft om zo’n pictogram te kunnen begrijpen.

Maar toen was daar vorige week een talkshow van de Nederlandse Taalunie over een onderzoek van de universiteit Utrecht naar iconen die gemeenten in Nederland en België gebruiken.

De onderzoekers vertelden dat ze 12 iconen hadden voorgelegd aan 116 Nederlandse en Vlaamse deelnemers.

Wat bleek? De helft van de onderzochte iconen is onduidelijk.

In een korte quiz vooraf werden ook onze icoon-skills getest. Bij het corona-icoon ‘blijf thuis bij klachten’ kwamen mensen met interpretaties als: ‘je mag in dit huis hoesten’ of ‘alleen hier hoesten’. Interessant wat een groene kleur op de achtergrond kan doen.
 
In de teksten die ik behandel in mijn trainingen gebruiken ook veel schrijvers tabellen, grafieken, stroomschema’s of andere plaatjes.
Hoewel die meestal (veel) tekst bevatten, vind ik het altijd lastig: waar moet ik naar kijken?

Het helpt als je een titel maakt boven de tabel, grafiek of het stroomschema met de belangrijkste boodschap uit het plaatje.

Kijk maar eens hoe nos.nl dat doet met de dagelijkse coronacijfers: boven de besmettingengrafiek staat dan bijvoorbeeld “Gemiddeld aantal besmettingen blijft stijgen”.

Vooral in adviesrapporten zijn deze titels met boodschap heel belangrijk, maar in vrijwel alle trainingen die ik verzorg, komt dit onderwerp aan bod. Want deze titels en tussenkopjes helpen je lezer je tekst goed en snel te begrijpen.

Vind je dit interessant? En wil je eens verder praten over een mogelijke schrijftraining, voor jou alleen of voor een groepje met collega’s?

Kijk dan eens op mijn website bij Alle schrijftrainingen en maak een afspraak voor een vrijblijvende intake.

Alle trainingen maak ik op maat, dus als de beschrijving niet helemaal voldoet aan je vraag, dan is dat geen probleem.

Ik denk graag met je mee om een zo effectief mogelijke training te ontwikkelen.


Groet,

Suzanne 



ProTaal
Schepenstraat 86B
3039 NM Rotterdam



 
Je kunt je hier afmelden voor mijn e-mails
En hier kun je je gegevens wijzigen