‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
27. JUNI 2024
 
   
  Denne uge er der blandt andet biografpremiere på første del af Kevin Costners store western-satsning 'Horizon'. Kristoffer Hegnsvad mødte han i Cannes.  
Kristoffer Hegnsvad
Film- og tv-redaktør på Politiken
 
  Kære læser  
  Filmfestivalen i Cannes kommer galoperende efter os, her en måned efter at filmfestivalen er overstået. Det gør den i form af Kevin Costner til hest i den amerikanske instruktørs stort anlagte western ’Horizon: An American Saga’, der havde premiere i Cannes.  
  Eller for at være mere præcis: Kevin Costner er i gang med – til hest – at instruere en 12 timer lang cowboysaga fordelt på fire kapitler, og det første tre timer lange kapitel blev vist i Sydfrankrig i maj, hvor jeg mødte ham på det legendariske Hotel Carlton, hvor han holdt en form for afslappet hof, mens fem af hans syv børn hyggede sig på en stor båd ude i rigmandsfarvandet uden for byen.  
Kevin Costner til hest i instruktørsadlen på filmen 'Horizon'.
Kevin Costner til hest i instruktørsadlen på filmen 'Horizon'.
  Costner har haft pengepungen stort fremme de seneste år, hvor han har kastet alt ind i at lave denne episke fortælling om, hvordan vesten blev vundet, sagt med en reference til den femdelte western, ’How the West was Won’, som Kevin Costner så som dreng, og som på mange måder formede hans drømme om livet.  
  Der har været meget snak – og var det i Cannes – om at Francis Ford Coppola og Kevin Costner har måttet sælge en masse ejendomme for selv at finansiere deres store projekter, ’Megalopolis’ og ’Horizon’, men det er nærmest at betragte som greb i lommen for de to rige amerikanere. Og Costner piber da heller ikke selv synderligt, selv om omverdenen taler meget om de penge.  
  Hvis man løfter den dollarstunge dyne lidt, forstår man ham godt: Costner blev skilt i processen, og hans ekskone får 130.000 dollars om måneden i hustrubidrag, fordi hun mener, hun og hendes børn nu har fået »luksus i deres dna«.  
  De mange millioner, som han ifølge eget udsagn har brugt på projektet, er næppe så slemt for Costner, der ud over sin lange glorværdige og meget indbringende filmkarriere med film som ’The Untouchables’, ’Robin Hood’ og ’The Bodyguard’, siden 2018 har spillet med i 47 afsnit af hitserien ’Yellowstone’, hvor han i femte sæson fik 1,2 millioner dollars per afsnit. Den løn har Costner nu vendt ryggen til for i stedet at bruge pengene på at fuldende sin egen store saga.  
  I Cannes afviste Costner selv, at det var omsonst at bruge sine penge. Som han sagde, har hans børn ikke brug for flere huse at bo i. »Jeg har et ansvar for mine børn, der varer hele livet, men det gælder også, at de ser, at jeg tager mit arbejdsliv alvorligt, og at de ser en far, der elsker det, han laver«.  
Costner i hovedrollen i sin episke western 'Horizon'.
Costner i hovedrollen i sin episke western 'Horizon'.
  ’Horizon: An American Saga’, fik ikke de venligste ord med på vejen fra anmelderne i Cannes, men det er også et svært projekt at vurdere endnu. Den første time ser man slet ikke Kevin Costner, og der går to timer, før man får hans karakters navn at vide. Costner har kompromisløst besluttet sig for at fortælle sin 12 timer lange saga på sin måde. Koste hvad det vil af både penge og andres meninger.  
  Det er ikke de penge, »men de lærdomme, vi efterlader, der er vigtige«, siger Costner.  
  »Jeg håber, mine børn en dag vil finde samme kærlighed til, hvad end de vælger at bruge deres arbejdsliv på«, siger Costner, der næsten i alle sine film har medbragt sine børn på set, hvor han har givet dem små biroller, »helt egoistisk, for at jeg kunne være sammen med dem. Jeg savner dem så meget, at jeg finder på små måder at vikle dem ind i det, jeg laver«.  
  ’Horizon’ er en western. En klassisk en på mange måder. Som ’Silverado’, hvor Kevin Costner spillede en ung pistolsvinger, eller ’Open Range’, som han selv instruerede, hvor han spiller en ældre, hærget pistolsvinger.  
  Eller selvfølgelig som ’Danser med ulve’, den syvdobbelte oscarvinder, som Costner instruktørdebuterede med.  
  Og ’Horizon’ er på mange måder nært beslægtet med den film. Også dengang ville ingen røre hans projekt med en ildtang. Det blev dømt helt usælgeligt, fordi filmen var en genre, western, der ikke var trendy. Og fordi han insisterede på tre ting, der i dag synes utroligt, at han var den første, der gjorde:  
  1. Ingen oprindelige amerikanere skulle spilles af sminkede hvide skuespillere.  
  2. De oprindelige amerikanere skulle tale det oprindelige sprog lakota og ikke engelsk.  
  3. Den kvindelige birolle, den romantiske relation til filmens hovedrolle, skulle ikke være yngre end Costner. Rollen gik til Mary McDonell, der er tre år ældre end Costner, der selv spillede hovedrollen.  
  »Jeg har aldrig været interesseret i trends«, siger Costner, der ikke tror, at han kan ændre Hollywood, for han er ikke i afsæt interesseret i, hvad der er populært. »Jeg har altid lavet det, der interesserede mig, og kæmpet for at lave det så godt, at det kunne komme til at interessere andre«.  
  Denne gang har han insisteret på at skrive stærke kvinderoller, og det ser også ud til, at det er derfor, at Costners egen hovedrolle er så insisterende gemt af vejen i den første lange tid i ’Horizon’, der er en saga om, hvordan den hvide mand, der flygtede fra undertrykkelse i Europa og siden fattigdom i øst, rejste mod vest. Og der indtog de åbne vidder, som Kevin Costner i alle sine film og sit privatliv romantisk-nostalgisk har elsket og værnet om.  
  »For 200 år siden var det amerikanske Midtvesten en slags paradisets have. I Europa havde man bygget monumenter, der stadig står i dag. Her var ingen bygninger. Mennesket levede i naturen med dyrene, bevægede sig let omkring. Der var 90 millioner bisonokser, der bevægede sig i så store hjorde, at et vogntog kunne risikere at måtte gøre ophold i otte dage for at lade dem passere«.  
  Men der er ingen moderne kære mor i Costner-film. Det er ikke kun naturromantik og nomadisk længsel. Livet var brutalt dengang, ligesom det er i hans film ’Danser med ulve’ og ’Open Range’.  
  Og selv om der hos Costner er sympati for de oprindelige folk, for kvinderne, for naturen, for den gode vilje, så er det aldrig kun en fortælling om, at det er synd for nogen. Det er aldrig blot så simpelt, at den hvide mand begik overgreb på natur og den oprindelige befolkning, og at kvinderne var undertrykt. Hos Costner er der alt det, men der er også en mere ærkeamerikansk, nok konservativ indstilling til, at livet var vanvittigt hårdt. At det måske altid vil være hårdt.  
  »De mennesker, der levede undertrykt af monarkier eller lignende, forlod meget modigt deres vante tilværelse og rejste over havet i skibe, vi i dag end ikke ville sejle en lille tur i. I dag bliver vi utålmodige af at vente på, at trafiklyset skifter, men dengang sad man de otte dage og ventede på, at bisonokserne passerede, og anede ikke, hvad der skulle ske i dette ukendte land, skrækslagne, så våben blev loven dengang, og de spredte sig over hele landet dengang, hvor vi tog landet fra de 500 nationer af folkeslag, der allerede var her. Vi tog det fra dem, og det er en del af, hvem vi er i dag. Skydevåben er en del af, hvem vi er i dag, i en grad, så det er helligt for nogle, og vi stadig har et problem med antallet af våben i Amerika«.  
Skribent
 
     
 
ANMELDELSE: 'SAMSARA'
 
 
Filmen er altså ikke for sarte sjæle
Kim Skotte: Filmen er altså ikke for sarte sjæle Filmen er altså ikke for sarte sjæle
 
 
 
ANMELDELSE: 'CLUB ZERO'
 
Det er totalt sygt det, der foregår i ny Sidse Babett-film
Det er totalt sygt det, der foregår i ny Sidse Babett-film Det er totalt sygt det, der foregår i ny Sidse Babett-film
 
 
ANMELDELSE: 'ALL DIRT ROADS TASTE OF SALT'
 
Poesien gør filmen til et næsten levende væsen
Poesien gør filmen til et næsten levende væsen Poesien gør filmen til et næsten levende væsen
 
 
ANMELDELSE: 'NAMASTAY'
 
Manglen på autenticitet skriger til himlen i ny dansk serie
Manglen på autenticitet skriger til himlen i ny dansk serie Manglen på autenticitet skriger til himlen i ny dansk serie
 
 
ANMELDELSE: 'WE WERE THE LUCKY ONES'
 
Her er den verden, holocaustfilm sjældent viser os
Her er den verden, holocaustfilm sjældent viser os Her er den verden, holocaustfilm sjældent viser os
 
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Tidligere lærervikarer: Vi har fået kastet sten efter os, er blevet bidt og kaldt »møgso« og »din fucking bitch«
 
 
 
2 Verdensstjernen er et queer-ikon, men lige nu har hun et crush på en 73-årig hvid mand
 
 
 
3 Drop at tælle kalorier eller fedtprocent. Kig et helt andet sted hen, hvis du vil undgå sygdom og overvægt
 
 
 
4 Det var familieunderholdning i bedste sendetid. Nu skal undersøgelse granske sexistisk tone
 
 
 
5 Overlæge: Hvis jeg gjorde som Auken, blev jeg aldrig klogere
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  GENOPSLAG: Vil du styrke det inkluderende læringsmiljø på erhvervsskoler?
 
Frist:­ 05/08/2024   Suhm Ungdomsliv - med handicap Læs mere
 
  Vicedirektør for Bygninger Københavns Universitet
 
Frist:­ 06/08/2024   Københavns Universitet Læs mere
 
  Campusdirektør - Universitetsadministrationen, Campus Frederiksberg/City
 
Frist:­ 06/08/2024   Københavns Universitet Læs mere
 
  Skoleleder
 
Frist:­ 15/08/2024   Esrum Kost- og Friskole Læs mere
 
  Prorektor
 
Frist:­ 01/09/2024   IT-Universitetet Læs mere