Woensdag 4 oktober start de Kinderboekenweek! Van boekenruilmarkten tot feestjes, we wensen alle scholen veel succes met hun activiteiten. Op www.kinderboekenweek.nl vind je veel mooie titels die passen bij het thema.

De Vliegensvlugge verteller van de bieb staat klaar om veel scholen een bezoek te brengen en alle leerlingen enthousiast te maken voor het lezen van boeken.

Uiteraard is er de in bibliotheek ook van alles te doen. De Kinderboekenweek is het perfecte moment om leerlingen te stimuleren een bezoekje aan de bieb te brengen. Willen jullie leerlingen en ouders tippen dat in alle bibliotheken, behalve Waterwin, een leuke speurtocht te doen is? Ook is er veel theater. Verwijs ze door naar de website.
Voorleesfeestjes ‘Bij mij thuis’
 
In heel veel Utrechtse huizen wordt op woensdagmiddag 4 oktober een Voorleesfeestje thuis gegeven. Utrechters organiseren zelf een feestje, van de bieb krijgen ze een feesttas. We zochten 100 huizen, en vonden er veel en veel meer. Dagelijks komen er nog aanmeldingen bij, uit alle wijken van Utrecht. Dus ongetwijfeld ook van kinderen op jouw school. Wie weet worden leerkrachten ook op een feestje uitgenodigd 😊!
 
S
MediaMasters is een gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor leerlingen tussen de 10 en 12 jaar (po en so). Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid terwijl spelenderwijs ook taalvaardigheid en waar relevant basale rekenvaardigheden aan de orde komen. Tijdens de Week van de Mediawijsheid strijden duizenden klassen van 9 t/m 17 november 2023 om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. Meld je klas hier aan!

Benieuwd hoe je als school op andere manieren aan mediawijsheid kunt werken? Neem eens een kijkje op de website van mediawijsheid.nl!
 
S
 
Ramon de Bizon - Lou Beauchesne
Van de Franse schrijver Lou Beauchesne is het boek Ramon de Bizon. Het is vertaald door Arthur Japin.

Giel neemt zijn lievelingsboek Ramon de Bizon overal mee naartoe. Totdat het boek per ongeluk bij de bibliotheek wordt ingeleverd. De bizon valt in alle consternatie uit het boek en gaat dwalen door de bibliotheek. Gelukkig schiet de bibliothecaresse te hulp.

Een boek over liefde voor lezen. Heb jij ook een boekenheld? Om zelf te lezen of voor te lezen vanaf groep 4.
 
S
 
Op 13 september wordt wereldwijd de geboortedag van Roald Dahl gevierd. Ook dit jaar is er weer een gratis digitale lesbrief met bijbehorende werkbladen en verdiepingsopdrachten te downloaden. Het thema van de lesbrief sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek: Bij mij thuis.
 
S
 
Ben je ook zo enthousiast over het optreden van Bibi Dumon Tak in Zomergasten van afgelopen augustus? Of heb je het gemist omdat je lekker op vakantie was? Terugkijken kan helaas niet meer maar luisteren wel!
Van alle zomergasten is het interview terug te luisteren via een podcast. Bibi's uitgesproken mening over AVI-lezen kun je terugluisteren en lezen in Wipneus en zijn schimmelige vriendje Pim.
 
S
Op 25 januari 2024 kun je een dag lang lezingen en workshops over leesonderwijs aan kinderen die achterblijven in het leesproces bijwonen. Meertaligheid is één van de hoofdonderwerpen. Meer informatie over de inhoud en aanmelden kan hier.
 
Elk jaar verschijnt er een nieuwe Makkelijk Lezen TIP 25. Ben je op zoek naar een boek voor kinderen van 7 t/m 12 jaar die niet zo makkelijk een boek pakken, dan vind je hier vast iets tussen. Van de TIP 25 is een poster gemaakt die je hier kunt downloaden.
 
 
S
In 2023 verdubbelen we het aantal Bibliotheken op school (dBos) van 15 naar 35 basisscholen. We bereikten in 2022 al 3760 leerlingen, dit jaar komen daar nog eens 3769 leerlingen bij. Bijzonder is dat we ook dBos gaan opzetten in het speciaal onderwijs, in twee sbo’s, een so- en een vso-school.

Met een dBos zorgen school en bibliotheek samen voor een duurzaam geborgd leesbeleid in de school. Niet alleen bij taal en lezen, maar ook bij andere vakken. Zo komen de leerlingen in een ‘positieve leesspiraal’ en vergroten hun woordenschat en kennis en draagt een dBos bij aan het verbeteren van de leerprestaties.
 
In elke Bibliotheek op school staat een collectie mooie actuele en gevarieerde boeken, die kinderen stimuleert en inspireert om meer te lezen. Een lees-mediaconsulent werkt in de school, als vast onderdeel van het team. Deze adviseert en ondersteunt het team met trainingen, informatie, materialen en voorbeeldlessen in de klas.

Wil je ook het lezen op jouw school blijvend een boost geven? Informeer naar de mogelijkheden van een duurzame de Bibliotheek op school samenwerking bij a.van.der.spoel@bibliotheekutrecht.nl.
 
S
S
 
fb   tw   insta   insta
 
S
open