Deze week werd de wereld opgeschrikt door de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië, waarbij er naast onmetelijk menselijk leed ook schade is veroorzaakt aan werelderfgoedsites. In Nederland bereikten we een Post 65 mijlpaal.
Als je een bezoek brengt aan Kinderdijk, geniet je niet alleen van een fotogeniek oer-Hollands uitzicht, je ontdekt ook dat je middenin de bakermat van het Nederlandse watermanagement staat. Ons erfgoed, ons verhaal. En wie kan er beter over dat verhaal vertellen dan de directeur van Kinderdijk; Peter-Jan van Steenbergen.
Staatssecretaris Gunay Uslu heeft gisteren aan de Tweede Kamer laten weten dat er een 'beperkte aanwijzings-en selectieprocedure' is gestart door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor het cultureel erfgoed voor de architectuur van na 1965 (tot 1990). Nadrukkelijk schrijft Gunay Uslu in antwoord op vragen van Lucille Werner dat niet alleen gebouwen, maar ook karakteristieke gebieden beschermd gaan worden.
Unesco heeft maandag haar steun betuigd aan Syrië en Turkije na de verwoestende aardbevingen die de twee landen hebben getroffen. Samen met haar partners heeft Unesco een eerste onderzoek ingesteld naar de schade aan het erfgoed. Er zijn met name zorgen over de situatie in de oude stad Aleppo, die op de lijst van bedreigd werelderfgoed staat.
De vergezichten in Flevoland kunnen op buitenstaanders decadent overkomen. Immers, zoveel leegte in een tijd dat plek moet worden gevonden voor 900.000 nieuwbouw-huizen, voor bedrijfspanden, datacenters, waterbuffers en wegen die alles aan elkaar knopen.Waarom zou je de polders, centraal gelegen tussen Zwolle en Randstad, niet volbouwen?
“Onbegrijpelijk en betreurenswaardig”, noemt erfgoedorganisatie Stichting Hugo Kotestein de recente sloop van het historische accijns- of douanehuis uit 1750 aan de Prinsendijk langs de Enkele Wiericke bij de Wierickerschans, op de grens tussen Holland en Utrecht.
Het Allard Pierson begint een groot onderzoek naar de herkomst van zijn archeologische collectie. „We willen als museum de hoogste ethische standaarden hanteren. De eerste stap is dan goed herkomstonderzoek naar alle objecten in de collectie”, zegt Stijn Van Rossem.
08 februari 2023 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Op het uitgestrekte platteland van Noord-Groningen zijn drie monumentale boerderijen uit de 16e en begin 19e eeuw in ere hersteld. Beschadigd door aardbevingen en verlaten door hun laatste bewoners was er noodzaak voor een radicaal plan om ze te behouden en een nieuwe toekomst te bieden.
Staatssecretaris Gunay Uslu van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is overstag en gaf vandaag toch steun aan de gewijzigde motie van SP-Kamerlid Rinkse Leijten. Daarin wordt Nederland opgeroepen om ondersteuning te bieden aan het behoud en de ontwikkeling van cultureel erfgoed in het Caribisch deel.
06 februari 2023 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Onder de paraplu ‘Vrouwen in de Rijkscollectie’ zijn artikelen geschreven, podcasts ontwikkeld en informatie over onderzoek en aanpak uitgewisseld met musea. Kortom: vrouwen zijn een thema bovenaan de lijst van de Rijkscollectie RCE. In dit blog wordt het lopende onderzoek naar vrouwen in de Rijksollectie RCE toegelicht met voorbeelden van bijzondere bruiklenen.
Op donderdagavond 16 februari 2023 is in Museum Veere de tweede inmiddels welbekende Alma avond van 2023. Victor de Stuers staat deze avond centraal. Hij was een van de personen die in de 19e eeuw een belangrijke rolheeft gespeeld in het behoud van monumenten. Zo heeft hij het Lammetje, gered van de sloop en een belangrijk rol gespeeld bij het behoud van de Grote Kerk.