Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Dinsdag 7 november 2023
 
 

In de kijker

   
 
Kinderrechten in de digitale wereld  

De wereld van kinderen en jongeren speelt zich niet alleen offline, maar ook online, af. Uit Apestaartjaren, een tweejaarlijks onderzoek van Mediawijs, bleek dat kinderen vaak al voor hun 9 jaar een eigen smartphone hebben. Maar wat zijn hun rechten in de digitale wereld? En begrijpen ze die rechten ook? Omdat daarover weinig of geen aangepaste informatie te vinden is, gaven we het Kenniscentrum Kinderrechten de opdracht om de juiste info kindvriendelijk te vertalen. Het resultaat is een animatievideo, speciaal voor kinderen van 9 tot 13 jaar. Delen mag!

 

Subsidies

   
 
5,6 miljoen euro werkingssubsidies voor 57 geprofessionaliseerde jeugdhuizen

De Vlaams minister van Jeugd investeert de komende 4 jaar meer dan 22 miljoen euro in 57 geprofessionaliseerde jeugdhuizen. Daar wordt jaarlijks 1,24 miljoen euro extra voor vrijgemaakt. Dat is een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van de vorige beleidsperiode. Met die extra middelen kunnen 10 nieuwe geprofessionaliseerde jeugdhuizen gesubsidieerd worden.

 
1,8 miljoen euro voor jeugdwerk met kinderen en jongeren met een handicap 
14 organisaties krijgen werkingssubsidies voor een geprofessionaliseerd jeugdwerkaanbod voor kinderen en jongeren met een handicap. Dat heeft de Vlaamse minister van Jeugd beslist. Samen ontvangen ze jaarlijks 1.817.000 euro. Dat is een stijging van meer dan 400.000 euro voor de beleidsperiode 2024-2027. Zo kunnen de organisaties hun plannen de komende 4 jaar waarmaken.
 
Bijna 2,5 miljoen euro voor bovenlokale cultuurprojecten 
21 cultuur- en jeugdorganisaties ontvangen samen 2.469.471 euro subsidies voor bovenlokale cultuurprojecten. Zo wil de Vlaamse minister van Cultuur samenwerkingen stimuleren over de grenzen van gemeenten, sectoren en disciplines heen. Bij deze subsidieronde ging er bijzondere aandacht naar circusprojecten die inzetten op jongerenwerking. Alle goedgekeurde projecten starten vanaf januari 2024 en duren maximaal 3 jaar. Wil je een subsidie aanvragen voor jouw bovenlokaal project? De eerstvolgende indiendatum is 15 november 2023.
 
NIEUW: nu ook subsidies voor kleinschalig bovenlokale cultuurprojecten 

De Vlaamse overheid wil kleinere spelers aanmoedigen om over gemeentegrenzen heen samen te werken. Daarom lanceert ze een nieuwe, tijdelijke subsidielijn die mikt op kleinere cultuur- en jeugdactoren en op amateurkunstenorganisaties die bovenlokale projecten willen opzetten. De subsidielijn vormt een laagdrempelige aanvulling op de bestaande projectsubsidielijn in het Bovenlokaal Cultuurdecreet. Iets voor jou? Vanaf 15 november kun je een aanvraag indienen via KIOSK.

 

 
EERSTVOLGENDE INDIENDATA VOOR DE JEUGDSECTOR
 
 

Events

   
 
19 november: Kunstendag voor Kinderen

Op zondag 19 november vieren we de 12de editie van Kunstendag voor Kinderen. Die staat volledig in het teken van topstukken. In Vlaanderen en Brussel kunnen families met kinderen de hele dag genieten van kunst in alle mogelijke vormen. Ontdek de activiteiten in jouw buurt.

 
29 november: Voorstelling REFLECTOR 2.0 en kinderrechtenmonitor 2.0

Met het project REFLECTOR 2.0 willen we beleidsmakers een aantal instrumenten aanreiken om de jeugd meer bij hun beleidswerk te betrekken. Op 29 november stellen we ze graag aan je voor. In de namiddag zetten we de het onderzoek naar de nieuwe kinderrechtenmonitor in de kijker, een interessante tool voor beleidsmedewerkers om de leefsituatie van kinderen en jongeren te monitoren. Schrijf je in via onze website.

 
7 december: Webinar over de datarapporten van de lokale vrijetijdsmonitor 

De lokale vrijetijdsmonitor ondersteunt Vlaamse steden en gemeenten met data over vrijetijdsbeleving. Werk je voor een stad of gemeente? Dan kunnen die gegevens jou helpen om het lokale vrijetijdsbeleid te analyseren. Hoe je ermee aan de slag gaat, leer je in onze online infosessie. Inschrijven kan tot uiterlijk 6 december om 12 u

 
7 december: Inspiratiemoment over de projecten jongeren en politie 
In 2022 werden 6 projecten opgestart die inzetten op een betere relatie tussen jongeren en politie. De projecten werden geselecteerd na een subsidieoproep van ons departement in het kader van het jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan (JKP). Op 7 december kun je luisteren naar de ervaringen en inzichten van de 6 initiatiefnemers. Schrijf je nu in.
 
Save-the-date! 5 februari 2024: Inspiratiedag Jeugdonderzoeksplatform JOP 
Op 5 februari 2024 stellen we samen met het Jeugdonderzoeksplatform JOP de eerste resultaten voor van de nieuwe ‘Staat van de jeugd’. Die grootschalige bevraging bij jongeren polst naar hun leefwereld en verschijnt om de 5 jaar. Tijdens deze inspiratiedag gaan de onderzoekers in gesprek over belangrijke thema’s. Noteer alvast de datum, de details volgen later.

 






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium