De aanstaande ondertekening van het Europese Verdrag van Faro maakt dat er meer nadruk komt voor de verbindende rol van erfgoed en deelname door de samenleving. Voor overheden en erfgoedinstellingen die nog niet veel participatieprojecten hebben doorlopen betekent het vaak een nieuwe manier van werken. Normaal gesproken maken we niet zo snel gratis reclame voor bijeenkomsten. De Erfgoedstem wordt al jaren in de lucht gehouden door sponsors en adverteerders. Voor de bijeenkomst over de Faro-werkwijze maken we deze keer een uitzondering.
12 maart 2020 - Fonds voor Cultuurparticipatie en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Erfgoed brengt mensen samen en zorgt ervoor dat de omgeving, die snel verandert, vertrouwd blijft. Het Europese Verdrag van Faro benadrukt deze maatschappelijke en verbindende waarde van erfgoed. Het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) organiseren op 27 maart een informatieve bijeenkomst over Faro (als het doorgaat...).
10 maart 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Deze week heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) de beschikkingen van de herbestemmingssubsidie bekendgemaakt. De aanvragen zijn de afgelopen weken beoordeeld door de RCE. Op 28 februari 2020 zijn de definitieve besluiten verzonden naar de aanvragers.
In het kader van '75 jaar vrijheid' zorgen kunstinstallaties van gerenommeerde kunstenaars voor een bijzondere ervaring. De kunst gaat een verbinding aan met de locatie en haar verhalen.
Per 1 juni a.s. treedt Vincent Heijker toe tot de directie van Burgy Bouwbedrijf. Hij neemt de plaats in van Olle de Graaff. Het bouwbedrijf kijkt met vertrouwen uit naar de ervaring en expertise die Vincent zal inbrengen.
De monumentale kapel Boldershof in Druten, ontworpen door Eduard Cuypers in 1907, staat te koop. De gemeente is op zoek naar iemand die de hallen wil vullen met kunst en cultuur.
De rechtbank deed dinsdag uitspraak over een werk van de Italiaanse kunstenaar Giorgio Andreotta Calò, die een glas-in-loodraam van de Heilig Grafkapel van De Oude Kerk ‘reversibel’ heeft vervangen.
Een groepje vrijwilligers uit Hengelo gaat de komende maand de Blauwe Engel 180 oplappen. De trein kwam in 1954 als een 'reddende engel' uit de fabriek rollen om de stoomtrein op de lokale spoorwegen te vervangen.
Directeur Erik Zevenbergen: "We merken dat er veel interesse is voor het opknappen van de monumenten van Van Ravesteyn. Blijdorp is een echt Rotterdams icoon, het grootste rijksmonument van de stad."
Vanaf vandaag kunnen geïnteresseerden in herbestemming, onderhoud, restauratie en verduurzaming van monumentaal vastgoed zich inschrijving voor MONUMENT 2020, dé vakbeurs voor het beheer en behoud van monumentaal erfgoed. Klik hier om je in te schrijven.
11 maart 2020 - Persbericht Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh
Acht jaar geleden leek Buitenplaats Ockenburg met de zwaar verwaarloosde villa ten onder te gaan. Maar aan een Loosduinse keukentafel werd in september 2012 een alternatief bedacht. Een plan gebaseerd op burgerparticipatie. Aanvankelijk met scepsis bekeken door de gemeente, werd het burger concept na vele gesprekken aanvaard. Vanaf dat moment maakte Buitenplaats Ockenburgh een stormachtige ontwikkeling door. Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh werd opgericht. Een legertje van 150 vrijwilligers pakte het verval op de buitenplaats aan.
Bijna veertig jaar reed metrostel 23 op en neer tussen de Bijlmer en de binnenstad van Amsterdam. Elke vrijdag komen liefhebbers samen om de laatste Zilvermeeuw terug te brengen in originele staat. Een gevoelig punt is de graffiti. De ene vindt de graffiti onderdeel van de Amsterdamse metrohistorie, de andere spreekt van vandalisme. Het laatste kamp heeft duidelijk aan het langste eind getrokken, zoals blijkt uit het voorste deel van het metrostel dat, met veel pijn en moeite ontdaan van een dikke laag graffiti, nu weer staat te blinken als tijdens de eerste rit in 1977.