Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Maandag 5 juni 2023
 
 

In de kijker

   
 
Klaroenblazers van de Last Post winnen Ultima

In mei reikte de Vlaamse Gemeenschap de Ultimas 2022 uit tijdens een liveshow in Tour & Taxis. 13 laureaten, in evenveel categorieën, ontvingen een Vlaamse cultuurprijs voor hun verdiensten in de socio-culturele sector. De Ultima voor Roerend en Immaterieel Erfgoed ging naar de Klaroenblazers van de Last Post voor hun vrijwillige inzet om de herinneringstraditie onder de Menenpoort levend te houden. Herbekijk de volledige prijsuitreiking via VRT MAX.
Foto © Bart Van der Moeren

 
Bart Temmerman wordt onze nieuwe secretaris-generaal

De Vlaamse Regering keurde vorige maand de aanstelling goed van Bart Temmerman als secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Hij kwam als beste kandidaat uit de onafhankelijke selectieproeven.  Momenteel is Temmerman algemeen directeur van publiq vzw. Vanaf 1 juli volgt hij onze huidige secretaris-generaal Luc Delrue op.

 
Schrijf je organisatie in voor Kunstendag voor Kinderen 2023!

Op zondag 19 november vieren we de 12de editie van Kunstendag voor Kinderen. Die staat helemaal in het teken van ‘topstukken’, want we vieren dit jaar de 20ste verjaardag van het Topstukkendecreet. We roepen kinderen van 0 tot 12 jaar op om overal in Vlaanderen topstukken te ontdekken én te creëren. Wil je deelnemen aan Kunstendag voor Kinderen en met jouw organisatie een passende activiteit organiseren? Schrijf je dan snel in!

 
Vlaanderen in volle voorbereiding voor EU-voorzitterschap 2024

Van 1 januari tot 30 juni 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Tijdens dat voorzitterschap is een belangrijke rol weggelegd voor Vlaanderen. Daarom worden in die periode verschillende evenementen georganiseerd die de Vlaamse sterktes in beeld moeten brengen.

 
Kleuters maken kennis met immaterieel erfgoed

In Ternat werkte GO! Horizon rond het erfgoed van de bloemencorso. De kleuters van de 3de klas versierden hun fietsjes en namen deel aan de stoet. Door kinderen te laten kennismaken met het lokale erfgoed zorgt de gemeenschap voor verjonging. Daarom werd het initiatief genomineerd voor het Register van inspirerende voorbeelden voor het borgen van immaterieel erfgoed, en door de Vlaamse minister van Cultuur op dat register geplaatst. In een boeiend interview delen de betrokken kleuterleidsters hun ervaringen.
Foto © Lokaal Bestuur Ternat

 
Werk van 17de-eeuwse vrouwelijke kunstenaars opgenomen in Topstukkenlijst

Er zijn weinig kunstwerken van vrouwelijke kunstenaars uit de vroegmoderne tijd bewaard gebleven. De werken die nog bestaan zijn zeldzaam en onmisbaar erfgoed. Op advies van de Topstukkenraad heeft de Vlaamse minister van Cultuur 5 werken van 17de-eeuwse kunstenaressen toegevoegd aan de Topstukkenlijst.
Twee meisjes als de heiligen Agnes en Dorothea - Foto © Hugo Maertens

 

 

Subsidies

   
 
Ruim 50.000 euro voor projecten Vlaamse Gebarentaal rond cultureel erfgoed

De Vlaamse minister van Cultuur kent in totaal 53.900 euro toe aan 2 projecten die de positie van de Vlaamse Gebarentaal in de samenleving versterken en tegelijkertijd inzetten op cultureel erfgoed. Het ene project is van Madosa vzw en het andere van het Vlaams GebarentaalCentrum.

 

 
KOMENDE INDIENDATA VOOR DE CULTUREEL-ERFGOEDSECTOR
 






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium