Op het gebied van ruimelijke ordening gebeuren er weleens vreemde dingen in België. De Vlaamse omroep VRT NWS schreef een interessant artikel over nieuwbouw bij monumenten: waarom ligt het zo gevoelig?
De uitslag van onze poll van vorige week laat zien dat 60 procent van de erfgoedorganisaties een vrijwel wit personeelsbestand heeft. Een probleem of niet?
In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat er méér bos moet komen in Nederland. Met de zogenaamde bosstrategie wil de overheid 10% extra bos aanleggen in Nederland. Maar waar zouden die nieuwe bossen moeten komen? Bert Groenewoudt heeft wel een idee: op de plekken waar ooit bos verdwenen is.
Eigenaren van rijksmonumenten met klinkende onderdelen konden per 1 september 2021 subsidie aanvragen voor de restauratie van het klinkende onderdeel. In totaal is voor 3,3 miljoen euro aan subsidie verleend, dat is 900.000 euro meer dan het initieel beschikbare budget.
De plannen voor een onthaalgebouw naast het stadhuis in Leuven worden 'misdadig' genoemd. In Antwerpen werd een petitie gestart om het nieuwe gebouw aan het Steen te slopen. Waarom ligt nieuwbouw bij erfgoed zo gevoelig?
De gemeente Eindhoven wordt de nieuwe eigenaar van Landgoed De Wielewaal. Ze koopt het voormalige landgoed van Frits Philips voor 9 miljoen euro. De bedoeling is om van de lap grond met zes landhuizen een openbaar park te maken.
De gemeenteraad heeft ingestemd met de realisatie van een Romeinse tempel in de pastorietuin in Cuijk. De aanleg maakt deel uit van plannen om het Romeinse verleden van Cuijk te vermarkten.
Heemschut schreef staatssecretaris Uslu onder andere over een actiever aanwijzingsbeleid voor jong erfgoed en historische interieurs en meer aandacht voor mobiel erfgoed en landschappen.
Nooit eerder werd er in ons land zo veel archeologisch onderzoek gedaan als nu. Toch schiet het Nederlandse archeologiebestel op onderdelen tekort en moet het meer bij de tijd worden gebracht. Dat staat in het advies 'Archeologie bij de tijd' van de Raad voor Cultuur.
Het boek 'De verstandige kock, of sorghvuldige huyshoudster' was een kleine honderd jaar lang dé culinaire bestseller van Nederlandse bodem. Het is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Amsterdamse druk uit 1669 was een kookboek om lekker te koken met wat de grond schaft.
In Zuid-Holland is niet één stukje ijzer uit de IJzertijd gevonden: geen bijl, geen zwaard, geen mes. Vroeger werd wel gedacht dat er überhaupt geen mensen in Zuid-Holland woonden in die periode. Nu weten we: de late prehistorie van het kust- en deltagebied is misschien niet opzienbarend, maar wel heel bijzonder.