Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Vrijdag 8 oktober 2021
 
 

In de kijker

   
 
KMSKA opent volgend jaar in september

Het grootste museum van Vlaanderen onderging een ingrijpende renovatie en uitbreiding. Ook de uitzonderlijke kunstcollectie kreeg een volledige facelift. Binnen enkele maanden verhuizen de meesterwerken opnieuw naar de museumzalen. En binnen één jaar zal het publiek zeven eeuwen topkunst kunnen bewonderen in een volledig nieuwe scenografie. Het aftellen kan beginnen.

icon-arrow-right.png   Lees meer over het masterplan en de deelprojecten
 
Aankoop Rubenstekening en Maria Lactans

De Vlaamse Gemeenschap verwerft een verloren gewaande tekening van Peter Paul Rubens en een unieke Maria Lactans. De tekening is een ontwerp dat Rubens maakte in opdracht van de familie Moretus voor een natuurkundig boek over optica. De Maria Lactans is een uitzonderlijke romaanse sculptuur uit de vroege 13de eeuw van Maria die het kindje Jezus de borst geeft. Beide werken werden aangekocht via het Topstukkenfonds en worden opgenomen in de Topstukkenlijst.

icon-arrow-right.png   Lees meer over de Rubenstekening
icon-arrow-right.png   Lees meer over de Maria Lactans
 
Borgingspraktijk in de kijker: drukkerij-erfgoed in hoofden, handen en objecten

Voor het onderhoud en gebruik van zijn Monotype zetmachine heeft het Industriemuseum in Gent operatoren nodig die de machine volledig beheersen. Het museum zet daarom verschillende acties en initiatieven op om de bestaande industriële kennis te borgen en het brede publiek te sensibiliseren rond het drukkerijerfgoed.

 
Hoe gaan we duurzaam om met digitale collecties?

Op 15 september startten we een traject om een digitale basisinfrastructuur uit te tekenen voor een duurzame omgang met digitale collecties. Dat traject moet leiden tot een nieuwe manier van werken in een ecosysteem waarbij samenhang en wisselwerking centraal staan. Zo zal digitale content op een duurzame manier beschikbaar worden. Die content kan gebruikt worden voor nieuwe toepassingen, zoals bijvoorbeeld het virtuele museum. 

icon-arrow-right.png   Lees meer over het traject
 
Ontwerp van Cultureel-erfgoeddecreet ingediend bij Vlaams Parlement

Na de derde en definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering is het ontwerp van het Cultureel-erfgoeddecreet ter bespreking ingediend bij het Vlaams Parlement. De definitieve stemming in de plenaire vergadering wordt verwacht tegen januari 2022.

icon-arrow-right.png   Lees meer over de optimalisatie van het Cultureelerfgoeddecreet
 
Relanceplan: digitale transformatie cultuursector

Met het project Doelgericht Digitaal Transformeren wil de Vlaamse Regering geïnteresseerde burgers in contact brengen met het brede culturele aanbod om cultuurparticipatie te verhogen. Verder moet het project een datagedreven beleid stimuleren, met focus op gegevensontsluiting via standaarden. Die zullen via maandelijkse workshops met verschillende spelers uit de sector bepaald worden.

Wil je meer weten over het project? Of wil je deelnemen aan de workshops? Laat het ons weten.

 
Relanceplan: lancering Innovatiemechanisme

Hoe stoom je je als culturele ondernemer klaar voor de toekomst? Om de cultuursector de ruimte te geven om hierover na te denken, lanceert de Vlaamse overheid het Innovatiemechanisme. Dat is een eenmalige forfaitaire subsidie die je als professional in de cultuursector kunt aanvragen om jouw businessmodel te innoveren.

Je kunt een aanvraag indienen tot en met 1 december 2021 of tot de beschikbare middelen zijn uitgeput.

 

 

Subsidies

   
 
Projectsubsidie voor bovenlokale cultuurprojecten: Op/Til helpt je verder

Heb je al een projectsubsidie voor bovenlokale cultuurprojecten aangevraagd? Je hebt nog tijd tot en met 15 november. Heb je vragen over je projectaanvraag? Op/Til kan je verder helpen. Volg een webinar of doorloop het stappenplan.

 

 
KOMENDE INDIENDATA VOOR DE CULTUREEL-ERFGOEDSECTOR
 
 

Events

   
 
26 oktober
Studiedag ‘Transities verkend’

Op dinsdag 26 oktober 2021 organiseren we samen met de UHasselt de studiedag ‘Transities verkend’. In de KVS in Brussel stellen we de bevindingen van het onderzoekstraject ‘Kunst in Opdracht Verkent' voor en blikken we vooruit op het verbreden van de klassieke verschijningvormen van Kunst in Opdracht naar de publieke ruimte.

icon-arrow-right.png   Ontdek het programma en schrijf je in!
 
28 oktober
Webinar over het Verenigingsloket

De Vlaamse overheid werkt aan een digitaal loket om de dienstverlening aan verenigingen te verbeteren. Daarom doen we beroep op mensen die actief zijn in het verenigingsleven, want hun inspraak is belangrijk om van dit project een succes te maken. Op 28 oktober 2021 organiseren we een webinar gericht op verenigingen. Daarin leggen we uit wat de bedoeling is van het Verenigingsloket en hoe verenigingen kunnen helpen. Interesse? Schrijf je in!

 
6 december
Voorstelling onderzoek toegankelijkheid vrijwilligerswerk

In opdracht van ons departement voerden een aantal wetenschappers onderzoek naar de toegankelijkheid van het vrijwilligerswerk in Vlaanderen. Hun analyse van praktijkvoorbeelden en instrumenten resulteerde in een lijvig rapport met aanbevelingen voor het beleid en de praktijk. Op 6 december stellen we de resultaten van het onderzoek voor via een webinar.

icon-arrow-right.png   Lees het onderzoeksrapport – Schrijf je in voor het webinar

 






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenberggebouw · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium