‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
6. FEBRUAR 2024
 
Søren Astrup
Journalist
 
  Godmorgen.  
  Nyhedsoverblikket handler i dag om danskernes mentale velbefindende, der ikke er så god. Der er også nyt om skærmene i skolen - de skal ud, mener regeringen - og om kønssygdomme i stigning og regn i store mængder.  
nullFoto: Mads Nissen
nullFoto: Mads Nissen
  Den mentale mistrivsel har aldrig været større  
  Spørgsmålet ’Hvordan har du det?’ kan alt for ofte give et kedeligt svar. For 18,3 procent af alle danskere lider af dårligt mentalt helbred, viser rapporten Danskernes sundhed 2023, som Statens Institut for Folkesundhed netop har offentliggjort. Det er en forværring siden 2021, hvor det var 17,4 procent, og den største andel med mistrivsel, der er målt siden den første nationale sundhedsprofil fra 2010.  
  Det står især skralt til for unge kvinder mellem 16 og 24 år. Her viser de nye tal, at 34,8 procent rapporterer, at de har dårlig mental sundhed. Mod 15,8 procent i 2010.  
  Og det er et problem, finder Anne Illemann Christensen, der er forskningschef ved Statens Institut for Folkesundhed: »Vi har ikke fået brudt kurven med unges dårlige mentale trivsel. Det blev måske accelereret under corona, men den negative udvikling har stået på i mange år og er fortsat høj efter corona. Det går den helt forkerte vej«  
 
Liste ikon   Sådan har vi det: Gå på opdagelse i gigantisk ny undersøgelse af danskernes sundhed
Liste ikon   Chat: »De afholder sig fra at søge hjælp, fordi det vil stå i deres journal, at de har en psykisk lidelse«
 
 .Foto: Nanna Navntoft
.Foto: Nanna Navntoft
  Nu vil regeringen have mobilen ud af klasseværelserne og skolegården  
  Efter et års intens debat fremlægger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) tirsdag nogle »restriktive« anbefalinger til skoler om skærme. I hovedtræk anbefales grundskoler at få smartphones effektivt væk fra klasselokaler og skolegårde, at få opsat firewalls, der forhindrer elevernes frie adgang til sociale medier, beskedtjenester, shopping og gaming, samt at skoledagen indledes med computere i tasken i stedet for opslået foran elevernes ansigter på bordene.  
  »Vi skal erobre klasselokalet tilbage som et pædagogisk rum. Så det ikke bare er en forlængelse af teenageværelset, hvor man streamer, gamer og shopper. Skolen har i mange år underkastet sig de store techfirmaer og været benovet over ny digital teknologi. Man har helt glemt, at skolens eget dannelsesideal kræver, at vi forsvarer klasselokalet som et pædagogisk rum«, siger Mattias Tesfaye i et interview med Politiken.  
  De nye anbefalinger retter sig også mod fritidsinstitutionerne, og logikkerne går igen: »Indfør mobilfri fritidstilbud« for at fjerne de digitale distraktioner, samt »brug de fysiske rammer til at skabe attraktive alternativer til skærmbrug«.  
 
Liste ikon   Læs også: Danske teenagere sover med mobilen - og får ødelagt nattesøvnen
Liste ikon   Forstyrrelser: Børn og unges koncentration svækkes også af andres skærmbrug
 
nullFoto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
nullFoto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
  Flere smittes med gonorré  
  Brug kondom, når du har sex med en ny partner. Anbefalingen er alt andet end ny, alligevel bliver den i stigende grad ikke fulgt. For andet år i træk nåede antallet af smittetilfælde med den lumske kønssygdom gonorré nemlig i 2023 nye højder, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI), skriver TV 2.  
  Og i modsætning til tidligere er det primært de unge heteroseksuelle, der driver smittestigningen. Der er især stigende smitte blandt unge kvinder. Tendensen er den samme i Europa og resten af verden: der er stigende smitte med kønssygdomme, især gonorré.  
  Det kan til en vis grad hænge sammen med coronaen og den isolation, den medførte. Men det hører med, at frygten for at blive smittet med hiv og aids ikke længere fylder sådan, som den gjorde i 1990’erne og 2000’erne. Dengang var der ikke som i dag en behandling, og derfor brugte folk kondom med nye partnere, havde generelt færre seksuelle kontakter og blev hyppigt testet.  
 
Liste ikon   Udvikling: Klamydiasmitte hos unge topper igen
Liste ikon   Udbredte misforståelser: Kan man få klamydia fra et toiletsæde?
 
nullFoto: Thomas Borberg
nullFoto: Thomas Borberg
  DMI varsler regnmaraton frem til tirsdag aften  
  Det er vådt udenfor. Og det bliver ved: Regnen vil sile ned over danskerne i en »regnmaraton« frem til sent tirsdag aften, lyder prognosen fra DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, der forventer mest regn – og dermed også den største risiko for oversvømmelser – i den syd- og sydvestlige del af landet.  
  »Det er jo ikke skybrud, det her, men silende regn i rigtig mange timer. Og det er klart, at når åer og vandløb i forvejen står højt, er der risiko for lokale oversvømmelser, når vi får tilført de her store mængder regn, og den risiko er altså særlig udtalt i Sønderjylland«, siger meteorolog Anja Budholdt om det mistrøstige vejr, der har lagt sig over store dele af landet.  
  Det gør selvsagt mange ængstelige for, hvad det resulterer i: »Her er borgerne med rette bekymrede for deres boliger. Her kan det faktisk tage tid at skylle ud i toilettet, og det er blandt andet derfor, vi også i vores område har givet folk det generelle råd, at det kan give mening, hvis de sparer på vandet derhjemme, så de ikke belaster kloakkerne yderligere«, siger Henrik Moesgaard, der er afdelingschef for vand og spildevand i det kommunale forsyningsselskab Arwos i Aabenraa.  
 
Liste ikon   Tal: Januar satte en kedelig nedbørsrekord
Liste ikon   Klimaforandringer truer huspriserne: »Sælgerne begynder at forstå alvoren«
 
   
  Det bedste fra Politiken  
nullFoto: Jacob Ehrbahn
nullFoto: Jacob Ehrbahn
  Bus og metro skal være så dyrt i København, at folk bliver ved med at cykle  
  Det skal være så dyrt at tage den offentlige transport i København, at byens indbyggere hellere cykler. Det er et af transportminister Thomas Danielsens (V) argumenter i hans forklaring på, at priserne for en billet til bus, metro eller tog har fået lov at stige: »Det er ikke i sig selv et mål at få så mange over i den kollektive trafik som overhovedet muligt. Målet er at flytte de rigtige. Vi skal i hvert fald ikke have en prisstruktur, der giver incitament til, at man stiller cyklen. For så ville det bryde sammen«.  
nullFoto: Skistar
nullFoto: Skistar
  Skimastodont trækker danskere til som aldrig før. Men er den for magtfuld?  
  Det kører som i puddersne for Skistar, giganten, der i dag kontrollerer 44 procent af samtlige skianlæg i Sverige og Norge. Men spørgsmålet er, om Skistar er det komfortable bud på at komme nemt og driftsikkert på skiferie, eller om Skistar, som kritikere vil sige, er blevet en fjeldfabrik, der har for meget magt på de forskellige destinationer? »De styrer alt og får det for det meste, som de vil have det. De har en dominerende position på destinationerne og store muskler, som de naturligt nok bruger«, siger Are Andersen, der er den eneste frie skiudlejer i Hemsedal Skisenter i Norge.  
nullFoto: Marie Ravn
nullFoto: Marie Ravn
  Jordskælvet i Tyrkiet et år efter  
  Det er præcis et år siden, Tyrkiet blev ramt af et voldsomt jordskælv. Mere end 50.000 mennesker mistede ifølge de officielle tal livet, og millioner blev hjemløse.  
  Berfin Erdem er for nylig flyttet fra Danmark til Istanbul for at arbejde som journalist, og hun har besøgt nogle af de byer, hvor ødelæggelserne er værst. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller hun om livet efter katastrofen og om tyrkernes syn på præsident Erdogan.  
  For hvis skyld var det, at så mange mennesker døde og millioner af tyrkere blev hjemløse?  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   Statens Institut for Folkesundhed offentliggør en rapport om danskernes sundhed, som den har udviklet sig siden 2010.
Liste ikon   Vestre Landsret i Viborg afsiger 10.00 dom i en sag, Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening har anlagt mod Danish Crown, der beskyldes for såkaldt greenwashing.
Liste ikon   EU-Kommissione ventes at offentliggøre sine opdaterede klimamål frem mod 2040.
 
   
  Dagens tegning  
Foto: Mette Dreyer/POLITIKEN
Foto: Mette Dreyer/POLITIKEN
  Ældreomsorg  
  Med ældrereformen vil regeringen give de gamle frit valg, men der mangler tid og personale.  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Det tager fem minutter hver dag. Men det kan være en afgørende forskel mellem sundhed og sygdom
 
 
 
2 40 år: »Der var stoffer, druk, kriminalitet. Og jeg var skidegod til det«
 
 
 
3 »Alle gøremål har potentiale til, at han nedsmelter«: Både familie, kolleger og venner har svært ved at forstå Bastians opførsel
 
 
 
4 For blot et år siden var det en smeltedigel af religioner og kulturer. Turister flokkede hertil for gastronomien. I dag er byen absolut sjælløs
 
 
 
5 Direktør for Klub Venus: Jeg kunne ikke få orgasme med min partner. Men så opdagede jeg noget, der var nyt for mig
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Dekan til Det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet - Aalborg Universitet
 
Frist:­ 31/03/2024   Aalborg Universitet Læs mere
 
  Er du vores nye studieleder: Vær medskaber af fremtidens talenter inden for de tekniske uddannelser
 
Frist:­ 03/03/2024   Zealand Læs mere
 
  Direktør til Vordingborg forsyning
 
Frist:­ 28/02/2024   Vordingborg forsyning Læs mere
 
  Teamkoordinator til Planafdelingen
 
Frist:­ 22/02/2024   Slagelse Kommune Læs mere
 
  Institutleder til Biomedicinsk Institut
 
Frist:­ 01/03/2024   Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet - Københavns Universitet Læs mere