Als eerste ijsbaan van Nederland voert Thialf een helmplicht in voor recreatieve schaatsers. Groot nieuws. Goed nieuws ook, vindt de KNSB. “Wij zijn vóór het dragen van een helm en zetten ons om dit zo veel mogelijk te promoten”, zegt Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB.
De helm is al enkele jaren in opkomst op de ijsbaan. En dat is goed, want een helm verkleint de kans op hoofd- en hersenletsel bij een valpartij. Steeds meer verenigingen stellen de helm reeds verplicht tijdens trainingsuren. Thialf volgt dit voorbeeld nu, alleen voor recreanten. Topsprintster Femke Kok (foto) ondersteunt de campagne.
De KNSB juicht deze maatregelen toe. Zelf verplicht de schaatsbond KNSB alle docenten binnen de eigen opleidingen om een helm te dragen. Die verplichting geldt ook voor cursisten: wie geen helm draagt, mag aan deze activiteiten niet meedoen. Hetzelfde geldt voor wedstrijden in het marathonschaatsen, shorttrack, inlineskaten en de teamonderdelen bij langebaan.
De vraag rijst waarom de KNSB niet een algemene helmplicht invoert, dus voor alle schaatsers, zowel in trainingen als wedstrijden. “Als je het verplicht stelt, moet je ook handhaven. Als bond kunnen wij dat simpelweg niet”, zegt Trouw. “Een vereniging kan dat wel, een ijsbaan kan het ook. Prima als het op dat niveau gebeurt en wij ondersteunen dat zo veel mogelijk. Als verenigingen hierbij onze hulp nodig hebben, staan wij voor hen paraat.”
De KNSB onderschrijft uiteraard het streven naar zo min mogelijk ongelukken op het ijs of (met inlineskaten) op de weg, want ieder slachtoffer is er een te veel. De bond doet verder vooral een beroep op de intrinsieke motivatie van elke individuele sporter. Trouw: “Als je schaatst, kun je vallen. Hoe drukker het is op het ijs, des te groter de kans op een valpartij. Wat we zeker niet willen is dat mensen daarbij hersenletsel oplopen. Vandaar dat dringende advies: draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid.” Lees meer over de maatregel van Thialf op schaatsen.nl
|