KNVvL algemene nieuwsbrief | 15 december 2022

In deze nieuwsbrief:

Aanmelden IACE uitwisselingsprogramma 2023

Zoals je wellicht weet organiseert de KNVvL jaarlijks een internationaal uitwisselingsprogramma voor luchtvaartjongeren (m/v 18-21 jaar). Ook in het nieuwe jaar mogen er 10 Nederlandse jongeren vertrekken naar vier verschillende landen.

Lijkt jou zo'n ervaring ook gaaf? Dan heb je nog tot 16 december 2022 om je aan te melden! Klik op onderstaande knop voor meer informatie of om je aan te melden.
IACE uitwisselingsprogramma 2023

Beleving van de kleine luchtvaart in Nederland

Recentelijk kwam een RIVM rapport beschikbaar over de beleving van de kleine luchtvaart in Nederland. De rapportage is een uitwerking van het thema ‘kleine luchtvaart’ van het Onderzoek Beleving Woonomgeving (OBW) 2021.

Doel was om de impact en hinder hiervan in kaart te brengen. Natuurlijk wil iedereen zo min mogelijk hinder (van anderen) ondervinden. Het rapport vermeldt een aantal interessante zaken. In het algemeen wordt er weinig hinder van de kleine luchtvaart ondervonden, zeker in vergelijking met wegverkeer. De inzet van helikopters voor maatschappelijke vluchten (militair, medisch) kunnen echter veel minder op draagvlak kunnen rekenen en zorgen voor de meeste ernstige hinder en slaapverstoring. Voor de General Aviation – die niet lager mag vliegen dan 500 voet behoudens landingen/opstijgen - leveren rondjes vliegen (meestal lesvluchten) en rondvluchten de meeste hinder op. 

Voor de KNVvL en ons allen is het natuurlijk goed om te lezen dat een meerderheid van de mensen kan genieten van de kleine luchtvaart. Net als wij als beoefenaars. Drones zijn hier van weer een uitzondering op, maar dat is vaker een privacy issue dan een geluidsissue. Het volledige RIVM rapport is te lezen via onderstaande knop.
RIVM rapport 'kleine luchtvaart'

KNVvL Luchtsportagenda 2028 & Jaarplan 2023 aangenomen

Op de algemene vergadering van  24 november jl. heeft de ledenraad haar goedkeuring gegeven aan twee belangrijke documenten:
 
De luchtsportagenda 2028 is afgestemd op het NOC*NSF sportbeleid. Het legt de nadruk op de KNVvL als (lucht)sportbond en bevat naast beleid, doelen en ambities diverse acties. Deze acties zetten in op het vergroten van samenwerking, organisatiekracht, competenties van vrijwilligers, het sportaanbod, toegankelijkheid van locaties, de waarde van sport(beoefening) waarmee de maatschappelijke waarde en de zichtbaarheid van luchtsporten wordt vergroot en er gezamenlijk plezier in de sport wordt beleefd. De afdelingen zullen nadrukkelijk hierbij betrokken worden.
 
Het Jaarplan 2023 is eveneens aangenomen. Dit ambities van dit plan zijn uiteraard in lijn met de strategische agenda: meer luchtruim, een gekwalificeerde organisatie en expertisecentrum. Er is een veelheid aan acties benoemd, vallend onder sport, operations, veiligheid, opleidingen, public affairs, marketing PR, alsook luchtruim- juridische en luchtvaartmedische zaken. De ambitie van het bureau, personeel en ledenservice worden ook belicht. De uitvoering van het jaarplan ligt bij het bureau, afdelingen, vrijwilligers en het hoofdbestuur als eindverantwoordelijk.

Beide plannen zijn direct te lezen via onderstaande knoppen:
KNVvL Jaarplan 2023
KNVvL Luchtsportagenda 2028

Runway en taxiway incursions

In 2020 en 2021 werd het merendeel van de gemelde 'runway incursions' op Schiphol veroorzaakt door vliegtuigen die het beschermde gebied van de baan binnenkwamen zonder een ATC-klaring en door vliegtuigen die vertrokken zonder ATC-klaring. Zo ook op Lelystad Airport. Het komt nog te vaak voor dat vliegtuigen zonder klaring gaan taxiën of te dicht in de buurt bij de startbaan komen, de zogenoemde 'Runway en taxiway incursions''. 

Via korte animaties vraagt het Runway Safety Team jouw aandacht als luchtsporter voor deze voorvallen. Bekijk de video's via onderstaande knop.
 
Safety issues op Schiphol & Lelystad Airport

Vacature: Management Assistent

Helaas heeft Maureen haar draai niet gevonden binnen het verenigingsgebouw. Daardoor zijn we op zoek naar een nieuwe steun en toeverlaat van onze directeur en hoofdbestuur. Bewaar jij het overzicht en doe je dit ook graag voor anderen? Kom dan werken bij de KNVvL! 

Bekijk via onderstaande knop de vacature.
 
Vacature Management Assistent

Agenda trainingen Ballonvaren

De eerste trainingen voor Ballonvaren zijn weer gepland, zie hieronder de agenda en de link om je aan te melden:

BPL | Pilot safety Training:
14 januari 2023 of 17 januari 2023
Inschrijven: https://knvvl.rfxevents.nl/Event/292
 
BPL | Pilot Refresher training
08 februari 2023
Inschrijven: https://knvvl.rfxevents.nl/Event/293
 
BPL | Ground Crew Training
22 april 2023 LEDEN
Inschrijven: https://knvvl.rfxevents.nl/Event/294
 
BPL | Ground Crew Training
22 april 2023 NIET-LEDEN 
Inschrijven: https://knvvl.rfxevents.nl/Event/295

Agenda 


  
    14 januari of 17 januari 2023
    BPL | Pilot Safety Training

    8 februari 2023
    BPL | Pilot Refresher Training

    25 februari 2023
    ALA - Jaarlijkse ledenvergadering

    11 maart 2023
    GA Symposium | Season Opener

    26 maart 2023
    IACE reünie 

    22 april 2023 - LEDEN
    BPL | Ground Crew Training

    22 april 2023 - NIET LEDEN
    BPL | Ground Crew Training
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Website
Email
Wil je graag iets in de nieuwsbrief laten plaatsen? Stuur dan een berichtje naar Maaike van Marketing & Communicatie: communicatie@knvvl.nl
Copyright © 2022 Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart, All rights reserved.

Als lid van het KNVvL (direct of via een afdeling) ontvang jij onze nieuwsbrief. Je kan ook als belangstellende in de luchtvaart en luchtsport je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Veel leesplezier! Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Profiel aanpassen of afmelden.

Ons adres is:
Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart
Houttuinlaan 16A
Woerden, 3447 GM
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek