KNZB, 22-03-19  Bekijk mail in browser    

Nieuwsbrief Waterpolo 

Waterpolo Nieuwsbrief
Beste waterpololiefhebbers,

Het seizoen loopt alweer ten einde. In sommige poules is de aanstaande kampioen al duidelijk, in andere poules moet er nog voor alle prijzen gestreden worden. Ondertussen staat het komende seizoen al volop in de steigers. Direct na afloop van de huidige competitie gaan competitieleiders, maar zeker ook alle wedstrijdsecretarissen van alle verenigingen, hard aan het werk om tijdig voor het nieuwe seizoen alle wedstrijden op een juiste wijze gepland te krijgen. Ook zullen we allemaal hard aan de slag moeten om de aangepaste spelregels door te voeren. Met name de aanpassing van de scoreborden moet snel in gang gezet worden. 
Tussen alle drukte door staan er nog vele zomertoernooien en verschillende beachwaterpolo events op de planning. En natuurlijk de diverse toernooien van (jong) Oranje. We hoeven ons niet te vervelen! 

Guust Jutte
Programmamanager waterpolo
Nieuwe WP regels

Nieuwe waterpolospelregels

Direct na afloop van het huidige seizoen worden de wijzigingen van de waterpolospelregels doorgevoerd zodat we deze zomer allemaal kunnen oefenen. De vertaling van de regels zal in de komende maand door het bondsbestuur worden goedgekeurd en er komen korte video's beschikbaar om de veranderingen te laten zien.    

Ook worden deze zomer alle officials meegenomen in de aanstaande veranderingen. Op verschillende bijeenkomsten, waar ook trainers, spelers en andere geïnteresseerden welkom zijn, zullen aan de hand van voorbeelden worden aangegeven hoe wij in Nederland de nieuwe regels willen toepassen. 

De veranderde regels hebben ook impact op de schotklok en de veldinrichting. Is jouw vereniging hier al mee aan de slag? 

Meer informatie over de nieuwe regels vindt je hier.

Nieuwe opleiding trainer-coach 4

Nieuwe niveau 4 trainer-coach opleiding waterpolo 

De KNZB biedt vanaf 2019 de - sterk vernieuwde - opleiding trainer-coach niveau 4 aan. Deze opleiding is bestemd voor de ambitieuze trainer-coach met een afgeronde niveau 3 opleiding op zak. De trainer-coach die sporters zowel nationaal als internationaal wil begeleiden en een belangrijke bijdrage wil leveren aan de duurzame ontwikkeling van verenigingen, clubs en bijbehorend kader. De eerste bijeenkomst is al in mei, dus lees snel verder.

Basiscursus scheidsrechter

Basiscursus scheidsrechter (oude W) 

Het heeft (veel te) lang geduurd, maar de vervanger van de oude W-cursus is eindelijk af. De nieuwe cursus, bestaande uit een e-learning en een praktijkdeel, brengt de deelnemers de noodzakelijke spelregelkennis bij om een wedstrijd als (verenigings)official te leiden. Na het volgen van de cursus kan je zowel achter de jurytafel als langs de badrand als verenigingsscheidsrechter fungeren. 

Opgeven voor deze cursus kan via je vereniging bij de regionale scheidsrechters commissie. Zij zorgen dat je toegang tot de e-learning omgeving krijgt en verzorgen het praktijkdeel, inclusief het afnemen van de toets. Meer informatie is te vinden op de site van jouw regio. 

Scheidsrechters internationaal actief 

De komende maanden zullen verschillende Nederlandse top-scheidsrechters namens ons land actief zijn bij internationale wedstrijden. Hier zullen zij fluiten volgens de nieuwe waterpolospelregels die vanaf nu bij alle internationale toernooien worden toegepast.  

Zo zal Diana Dutilh fluiten bij de Europese finale van de World League vrouwen en zal Michiel Zwart optreden als neutrale scheidsrechter op het Europese eindtoernooi van de World League mannen. 

Frans van Duijnen mag fluiten op de EJK kwalificatie voor jongens onder de 17 jaar en Sander Gransjean zal actief zijn op de EJK kwalificatie voor jongens onder de 15 jaar waar Jong Oranje ook actief is.

Al deze opgedane ervaringen met de nieuwe regels zullen worden meegenomen bij de introductie ervan in Nederland. 

LEN Trophy Final 4

Oranje gekleurde LEN Trophy Final Four


Diana Dutilh is ook aangesteld voor de LEN Trophy Final 4 van de dames, op 12 en 13 april in Kirishi (Rusland). 

De wedstrijden zullen gaan tussen: Ekipe Orizzonte - CN Sant Andreu & Kinef-Surgutneftegas - UVSE Budapest. Alleen bij Kinef-Surgutneftegas speelt geen Nederlandse mee. Succes dames!

Nederlandse speelsters tijdens de Final 4
UVSE: Vivian Sevenich 
Ekipe Orizzonte: Sabrina van der Sloot en Ilse Koolhaas
CN Sant Andreu: Brigitte Sleeking, Maartje Keuning

Jong Oranje o.15 naar EK kwalificatietoernooi

Jeugdbondscoach Zeno Reuten heeft zijn selectie voor het Europees Kwalificatie Toernooi (EKT) bekendgemaakt. De ploeg van Reuten met C-jongens geboren in 2004/2005 neemt het in Groep B op tegen Kroatië, Spanje, Wit-Rusland en thuisland Frankrijk. 

Op het EKT liggen in deze poule voor de vier beste landen tickets klaar voor het Europees Kampioenschap. Het EK is eind juli in Burgas, Bulgarije. Lees hier wie er zijn geselecteerd voor het toernooi en wanneer de wedstrijden worden gespeeld. 

Competitie 2019/2020

Competitie 2019/2020 

De voorbereidingen voor de nieuwe competitie zijn al in volle gang. De laatste hand wordt gelegd aan de competitiebepalingen en het rooster, en de inschrijving voor het nieuwe seizoen staat weer voor de deur. Voor de Eredivisie is het een bijzonder jaar: de nationale teams - de internationals - bereiden zich voor op de Olympische Spelen in Tokyo 2020. Daarom vindt er midden in ons competitieseizoen (januari 2020) een EK plaats. De heren spelen hiervoor een kwalificatie in oktober. Zowel de mannen en de vrouwen hebben - indien noodzakelijk - in maart/april een Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT). 

Buiten deze drukte om zijn de competitieleiders er toch in geslaagd om samen met de WFN voor iedereen een goed en evenwichtig competitieschema in elkaar te zetten. Samen met alle wedstrijdsecretarissen van de clubs zorgen we dat we in september 2019 weer kunnen starten met de grootste waterpolo-competitie ter wereld! 

Beachwaterpoloveld in de Webshop

Beachwaterpolo 

De lente is begonnen en de zomer komt eraan. Met het mooie weer ontstaat ook de mogelijkheid om het (te) warme zwembad te verlaten en in de buitenlucht te sporten. Wat is er mooier dan dat te doen in de vorm van beachwaterpolo?!

Verenigingen die een eigen buitenlocatie hebben of vaker met een veld willen trainen, kunnen een opblaas beachwaterpoloveld aangeschaffen via de KNZB-webshop. Wil je slechts eenmalig een BWP-event organiseren, dan kan je binnenkort ook een veld en toebehoren huren. Geef via beachwaterpolo@knzb.nl tijdig je reservering door, zodat je zeker weet dat het veld beschikbaar is! 

Meedoen is belangrijker dan winnen

Meedoen belangrijker dan winnen 

De grootste instroom van kinderen in onze sport vindt plaats in de F- en E-leeftijd. Daar wordt de basis gelegd voor een leven lang met plezier genieten van waterpolo. Maar zo rond het 15e/16e levensjaar haken veel sporters af. Hoe komt dat en hoe brengen we dat tot stilstand? 

De nadruk voor de jongste jeugd moet meer komen te liggen op plezier en niet op winnen. Dat geldt overigens voor alle sporten. Binnen het waterpolo zetten we op dat vlak ook in op een cultuurverandering. Hierover volgt deze zomer meer informatie. Lees hier meer over de noodzaak tot veranderen.

Code Blauw

#doeslief 

Dat het einde van het seizoen nadert, is te merken bij de tuchtrechters en tuchtcommissie. Het aantal incidenten en het aantal meldingen van letsel dat daar behandeld wordt, neemt naar het eind van het seizoen fors toe. Soms door een scheidsrechter bestraft, maar soms ook niet! 

Het spelen van het waterpolo doen we met z'n allen voor de lol. Zonder tegenstanders kan je het spel niet spelen en zonder scheidsrechters op de kant wordt het een grote warboel. Laten we ons met z'n allen de rest van het seizoen positief opstellen: we doen het tenslotte allemaal voor ons plezier! Meer weten?

RTC-midden van start 

Begin maart is in zwembad De Kwakel in Utrecht het RTC-midden van start gegaan. Met de start van dit RTC is er een landelijk netwerk ontstaan dat alle waterpolotalenten de mogelijkheid geeft om in combinatie met school én de eigen vereniging te werken aan de ontwikkeling van hun vaardigheden. 

Alle kinderen die in de eerste 4 leerjaren van de middelbare scholen zitten, kunnen in aanmerking komen voor selectie door een RTC in de buurt. Zit je nog op de basisschool? Dan kan je extra komen trainen op een van de Regionale Waterpolo Scholen. Meer informatie over de mogelijkheden om extra te trainen naast je clubtrainingen vind je hier.

Copyright © 2019 KNZB, alle rechten voorbehouden!

contact:
communicatie@knzb.nl

Lees hier hoe wij omgaan met jouw gegevens.

Wil je wijzigen hoe je deze e-mails ontvangt?
Klik hier om je voorkeuren te wijzigen of af te melden