KNZB, 17-05-19  Bekijk mail in browser    

Nieuwsbrief Zwemmen

Beste zwemsportliefhebbers,

De maanden mei en juni staan bol van prachtige zwemevenementen. Een groot deel van alle verenigingen is deze maand actief bij de Regionale Kampioenschappen en in juni zijn de NJJK en de ONK de belangrijkste toernooien. Uiteraard gaan onze internationale toppers in de zomer meedoen aan de wereldkampioenschappen en diverse andere internationale toernooien. Ook is de start van het openwaterseizoen aanstaande. De eerste wedstrijden zijn op zaterdag 22 juni in Bodegraven. Meedoen met je vereniging aan één van de openwaterwedstrijden? Werkelijk een prachtervaring voor iedereen. Check daarvoor de openwaterpagina’s!

Wij wensen alle zwemmers en zwemsters de komende maanden veel succes en plezier toe!

Jeroen Dellebeke
Programma coördinator zwemmen
 

Bepalingen zwemseizoen 2019 – 2020

Het nieuwe seizoen komt steeds dichterbij. Veel verenigingen zijn bezig met het maken van afspraken voor de verschillende soorten wedstrijden. Met de aanstaande komst van het nieuwe Sportmodel Zwemmen op basis van het vorig jaar gepubliceerde Actieplan Zwemmen wordt een aantal aanpassingen doorgevoerd in de diverse soorten wedstrijden. We moedigen graag iedereen aan om de introductiefilmpjes en de bepalingen te bekijken en lezen op de KNZB website. In deze nieuwsbrief vertellen we graag meer over het waarom en lichten we de belangrijkste wijzigingen toe. Wil je het naadje van de kous weten? Lees dan de bepalingen op de KNZB-website.

Inleiding

Lang geleden kozen veel kinderen als vanzelfsprekend voor de zwemsport. Er waren in je woonplaats een paar sporten om uit te kiezen en na de zwemlessen ging er altijd een behoorlijk deel van de kinderen door met zwemmen. Dat is niet meer zo! Zwemverenigingen moeten zichzelf tegenwoordig zichtbaar maken via allerlei (online) kanalen, actief op zoek gaan naar leden en een aantrekkelijk aanbod creëren voor kinderen en ouders. Dit kost tijd en energie. Maar de beloning is groot. Een zwembad vol met miniorenzwemmers. Allemaal kinderen die kennismaken met de beginselen van de prachtige sport zwemmen. Verenigingen hebben de prachtige uitdaging hun clubaanbod goed te laten aansluiten op de behoefte van kinderen. De KNZB helpt o.a. met ideeën, KNZB-sportmodel, handboeken en workshops. Samen kunnen we zo zorgen voor een gezonde toekomst van het wedstrijdzwemmen en veel kinderen laten genieten van zwemmen.

Zwemkalender

Wat zijn de grootste wijzigingen in de kalender? Er zijn weekenden vrijgemaakt voor meer eigen initiatief vanuit verenigingen. Dit is onder meer gedaan door het junioren-jeugd circuit af te schaffen. Vinden we wedstrijden voor deze leeftijdsgroep niet belangrijk? Integendeel! Maar we geven verenigingen graag de ruimte om met passende activiteiten te komen. Organiseer samen met andere verenigingen leuke wedstrijden die aanspreken bij de diverse doelgroepen. Op de website van de KNZB wordt een inspiratiepagina ingericht voor wedstrijdorganisatoren met voorbeeldprogramma’s en bepalingen. Zo word je op de goede weg geholpen.
 
De verenigingscompetitierondes zijn komend seizoen beter verdeeld. We blijven de vorig jaar geïntroduceerde poules gebruiken en ook de finaleronde wedstrijd van de hoofdklasse blijft in stand. Weinig nieuws van dat front.
 
In de zwemkalender zijn alle wedstrijden van het Open Water Circuit opgenomen. Voor de echte openwaterzwemmers een must om aan deel te nemen uiteraard. Maar we moedigen verenigingen zeer aan om ook eens met de hele zwemselectie deel te gaan nemen. Je bezorgt je selectie een onvergetelijke en teamverbindende dag!
Bekijk de hele zwemkalender 2019-2020

Sportmodel versus MOZ

Binnenkort gaat de website van het KNZB-sportmodel online, die de opvolger is van het alom bekende Meerjaren Opleidingsplan Zwemmen. Het KNZB-sportmodel wil een houvast bieden voor alle betrokkenen binnen de sport: voor sporters, bestuurders, trainers, ouders, wedstrijdorganisaties en officials. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten binnen het nieuwe sportmodel?
 
  • Veel meer aandacht voor breedtesport dan alleen maar voor talentontwikkeling.
  • Een brede basis met veel plezier en beleving bij minioren.
  • Een structuur waarin sporters hun talent kunnen ontwikkelen en gaan voor excellentie in de sport
  • Een aanbod maken waarin elke sporter op elke leeftijd met eigen drijfveren actief kan zijn in de zwemsport.

Leeftijdsgroepen en jaargangen

In het seizoen 2019-2020 wordt de junioren 4 meisjesgroep geïntroduceerd. De huidige meisjes junioren 3 worden dus junioren 4 in plaats van jeugd 1. Dit doen we om de aansluiting te maken met de internationale leeftijdsindelingen en jongens en meisjes langer samen te laten optrekken. LET OP: omdat meisjes wel vaak eerder in de puberteit komen dan jongens, blijven we bij de minioren wel jongens minioren 1 tot 6 en bij de meisjes minioren 1 tot 5 gebruiken. Het seizoen 2019-2020 gaat het seizoen worden waar we het in de vorige eeuw zo normale age-group swimming nieuw leven in gaan blazen. Age-group swimming houdt in dat je met twee jaargangen samen strijdt om de eer. Dit zorgt voor gevarieerdere en minder voorspelbare deelnemersvelden. Niet jarenlang steeds dezelfde kinderen die de medailles winnen en steeds dezelfde kinderen die met lege handen staan. Kinderen geboren in het laatste kwartaal van het jaar (geboortemaandeffect) zijn niet altijd in het nadeel. Kinderen leren omgaan met winst en verlies. Er zijn diverse studies in de afgelopen jaren gedaan over het nut van zwemmen in age-groups.  Wij gaan bij diverse wedstrijden stoppen met zwemmen in jaargangen en weer zwemmen in age-groups. Zo zullen minioren 3 en 4, minioren 5 en 6, junioren 1 en 2, junioren 3 en 4 en jeugd 1 en 2 vaak samen als age-group gaan zwemmen. Bij onder andere miniorenwedstrijden, regiokampioenschappen en NJJK gaat het age-group zwemmen ge(her)ïntroduceerd worden.

Leeftijdsgroepen en jaargangen

Arena Junior Swim Cup Eindhoven

Opbouw in klassementen


De KNZB heeft de zwemklassementen geïntroduceerd. Deze klassementen vormen voor de KNZB de leidraad bij het toewijzen van de zwemnummers binnen de diverse wedstrijden. De zwemklassementen zorgen voor een verantwoorde opbouw in zwemnummers. Minioren en jonge junioren willen we laten kennismaken met een grote diversiteit aan zwemnummer. Uitdagen om alle zwemnummers en slagen onder de knie te krijgen en daarvoor te trainen. 

Regio activiteiten

Veel zwemwedstrijden binnen de KNZB vinden plaats binnen de regio’s. In iedere regio is een regio zwemcommissie actief die voor de organisatie verantwoordelijk is. De KNZB streeft naar een structuur waarbinnen de regio’s het wedstrijdaanbod zoveel mogelijk uniformeren. Maar soms zijn aanpassingen voor een regio noodzakelijk. De afstemming tussen de regio zwemcommissies en de verantwoordelijke medewerkers binnen het KNZB-bondsbureau wordt geïntensiveerd in 2019-2020. Kerngetallen en doelstellingen worden leidend. Samen willen we resultaten boeken en deelname aantallen in de regio’s in een positieve trend ombuigen.
 
Welke afspraken worden er met de regio zwemcommissies gemaakt?
 
  • Regio A kampioenschappen worden in principe op regio niveau gehouden, tenzij er een belangrijke aanleiding is om dit provinciaal te doen. Alle regio’s maken gebruik van limieten die afgestemd zijn op het niveau van de regio. Alle bepalingen en programma’s zijn identiek over alle kampioenschappen. 
  • Regio B kampioenschappen worden tweemaal per seizoen (winter en zomer) in iedere regio gehouden. Indien mogelijk, qua aantallen deelnemers, op provinciaal niveau. Beide wedstrijden mogen plaatsvinden op de kortebaan. De bepalingen en programma’s van de KNZB worden gehanteerd.
  • De miniorenwedstrijden worden onder regie van de regio zwemcommissie georganiseerd door de regio zelf of door verenigingen. Er worden zoveel wedstrijden georganiseerd als nodig is. Er zijn geen limieten wel richtlijnen voor deelname. Om plezierige deelname te garanderen is het belangrijk dat de deelnemers de nummers beheersen. Er wordt gezwommen volgens de bepalingen en programma’s zoals vastgesteld door de KNZB.
  • De Regionale Minioren Clubmeet wordt indien de deelnemersaantallen dit toelaten gehouden op provinciaal niveau. Er wordt gezwommen volgens de bepalingen en programma’s zoals vastgesteld door de KNZB.
  • De Regionale Minioren Finale wordt indien de deelnemersaantallen dit toelaten gehouden op provinciaal niveau. Er wordt gezwommen volgens de bepalingen en programma’s zoals vastgesteld door de KNZB.
  • Alle wedstrijden staan open voor para-zwemmers. De bepalingen van alle wedstrijden beschrijven op welke wijze dit plaatsvindt.

SwimFun en Learn2Race

De instap in het wedstrijdzwemmen is leuk, uitdagend, spannend en eenvoudig! We moedigen verenigingen aan zelf als onderlinge wedstrijd of samen met verenigingen in de omgeving leuke wedstrijdactiviteiten te organiseren. Ingewikkeld? Welnee! De KNZB stelt handboeken beschikbaar. Geen wedstrijdaanvraag of startvergunning nodig. In de workshops die de KNZB gaat organiseren worden verenigingen geholpen om deze organisatie op te pakken. Hebben de kinderen de zwemnummers na een aantal van deze wedstrijdactiviteiten onder de knie? Dan kun je gaan deelnemen aan de miniorenwedstrijden.
  • Organisatie door verenigingen.
  • Geen wedstrijdaanvraag of startvergunning noodzakelijk.
Belangstelling om binnen je vereniging het minioren zwemmen een echt boost te geven? Houd de social media en website van de KNZB in de gaten! Er gaat een reeks aan regionale workshops komen die verenigingen gaan ondersteunen en voorzien van allerlei bruikbare en aantoonbaar werkende ideeën en materialen. Samen zorgen voor die boost!
 

Miniorenwedstrijden

De miniorenwedstrijden hebben in het verleden diverse andere namen gedragen, maar de opzet is weinig veranderd. Minioren worden in de regio met deze wedstrijden enthousiast gemaakt voor wedstrijdzwemmen. De kinderen hebben geoefend in de trainingen en de afstanden in trainingssituaties al meerdere keren naar tevredenheid geoefend. Tijdens de miniorenwedstrijden mogen ze op een echte wedstrijd laten zien wat ze kunnen en zich misschien wel plaatsen voor de regionale finale. De zwemnummers voor de miniorenwedstrijden komen uit de klassementen. De junioren 1 en 2 mogen ook meedoen. 
 
Nieuw is dat we een aantal challenges hebben ingebouwd. Niet als bijnummer of extraatje. Nee als echt onderdeel van de wedstrijd gaan de kinderen hun vaardigheden in vlinderslagbenen onder water, de rugcrawlstart of borstcrawlbenen met plank laten zien. Zo stimuleren we de allround opleiding van de kinderen en worden deze belangrijke vaardigheden ook in de trainingen geoefend.
 
Ook bij de miniorenwedstrijden gaat er gezwommen worden in age-groups. Nieuw is dat er niet per zwemnummer 3 medailles uitgereikt worden, maar er wordt per age-group een dag klassement opgesteld en 8 kinderen ontvangen een medaille.
Bekijk de miniorenbepalingen

NJJK

Het kwalificeren voor de NJJK gaat met ingang van komend seizoen wijzigen. We gaan de switch maken van plaatsing via limieten naar plaatsing van ranglijsten. Waarom doen we dit? We willen de NJJK voor een brede groep junioren en jeugd openstellen, maar de organisatie van de wedstrijd en de lengte van de sessies beheersbaar houden. Door meer ruimte te geven aan nummers als 200m rugslag, 200m schoolslag en oudere junioren en jeugd voor 200m vlinderslag en 400m wisselslag willen we grotere aantallen zwemmers uitdagen voor deze nummers te gaan trainen. Als je voldoende en goed traint dan kun je net zo gemakkelijk 200m vlinderslag als 50m vrijeslag zwemmen. Het is een kwestie van trainen.
 
Op dit moment worden de bepalingen voor de NJJK afgerond en worden begin juni gepubliceerd. Dan zijn alle details helder. Wel geven we graag alvast al een tipje van de sluier. Maar nog even geduld voor alle informatie.

De junioren 1 en 2 gaan samen zwemmen in één age-group. We gaan jongens en meisjes uitnodigen voor het NJJK op basis van een allround klassement. Een pakket aan resultaten van diverse zwemnummers en slagen is de basis voor een allround kwalificatieklassement. Wekelijks wordt de tussenstand van het klassement ververst op de KNZB-website. Voor de NJJK kortebaan mogen alle nummers op 25m baan gezwommen zijn. Voor de NJJK langebaan moet een deel (niet meer alle!) van de nummers ook op langebaan gezwommen zijn.

De jongens en meisjes junioren 1-2 gaan tijdens de NJJK dan een volledig klassement van 10 zwemnummers zwemmen. Zie het als de tienkamp van de atletiek. Zwemmers worden gestimuleerd om op alle aangeboden zwemnummers het beste van zichzelf te laten zien. Er worden medailles uitgereikt aan het einde van het weekend aan de beste 10 zwemmers en zwemsters. Geen medailles voor de aparte zwemnummers. De 800 en 1500m vrijeslag worden op een ander moment gezwommen en hebben wel een eigen medailleset. 

Bij de age-groups junioren 3-4 en de jeugd 1-2 verandert er weinig. Ook blijven we een aantal nummers als series-finale zwemmen. Wel plaatsing via de ranglijsten. Maar deze zwemmers kunnen zelf kiezen welke nummers zij wel of niet zwemmen en medailles worden per zwemnummer uitgereikt. 
Bekijk hier de video over de plaatsing voor de NJJK

Afsluiting bepalingen


Een hoop leeswerk deze nieuwsbrief! Wellicht zijn er vragen. Op maandag 27 mei verzorgt de KNZB een online vragenuurtje via de Facebook-pagina van de KNZB. Jeroen Dellebeke en André Cats zijn dan online beschikbaar om alle vragen die er mogelijk leven direct te beantwoorden. Tijdens de NJJK Eindhoven is op zondag 16 juni om 13.00 uur een informatiebijeenkomst voor verenigingen en coaches die meer willen weten of vragen over uitsluitend de NJJK-wijzigingen. 

Reglementen en bepalingen Open Water Zwemmen


Met ingang van 1 mei is het nieuwe Open Water reglementbeschikbaar en samen met de publicatie van de Open Water bepalingen is dat de aftrap voor een hopelijk heerlijke sportzomer. Ruim 20 organisaties staan in de startblokken om voor Open Water liefhebbers weer schitterende evenementen neer te zetten. Check onze Open Water pagina’svoor de laatste informatie.

KNZB+ activiteiten


Op zaterdag 11 mei vond in Renkum de KNZB+ inspiratiedag plaats voor de geselecteerde sporters en hun trainers & ouders. Onder het thema ‘Hoera, een tegenslag’ werden verschillende activiteiten gedaan. Klik hier voor een korte samenvattingvan de dag. De laatste sessie voor KNZB+ ouders vindt plaats tijdens de NJJK. 
Volgend seizoen kent het KNZB+ programma op een aantal elementen aanpassingen. Sporters die volgend seizoen deel willen nemen aan het KNZB+ programma, kunnen door hun coach voorgedragen worden. Meer informatie over de opzet, voordracht en selectie lees je op de KNZB website

NJJK testdagen


Tijdens de NJJK worden testdagen georganiseerd waarbij deelnemers aan de NJJK in aanmerking komen om te worden gemeten op verschillende fysieke en mentale vaardigheden. Alle zwemmers die in bezit zijn van één of meerdere NJJK limieten kunnen aan deze testen deelnemen. Via deze link kunnen zij zich aanmelden voor de testen. Aanvullend ontvangen verenigingssecretariaten nog extra informatie voor deze zwemmers over de test. Lees hier meer over de opzet van de test. Junioren- en jeugdzwemmers die hebben deelgenomen aan de testdagen tijdens de NJJK in juni 2018 en/of de december 2018, zijn zeker welkom om weer deel te nemen! Zwemmers die voor een volgende keer komen testen, zullen na afloop een rapportage ontvangen van hun vorige resultaten. Deze test maakt ook deel uit van de selectieprocedure voor het KNZB+ programma. Als je volgend jaar deel wilt nemen aan het KNZB+ programma, schrijf je dan snel voor de test in. 

Ticketing NJJK en ONK


Na de Regionale Kampioenschappen staat voor de junioren en jeugd zwemmers het NJJK in Eindhoven gepland. Voor het toernooi, waarbij de jongste junioren zwemmers van Nederland strijden voor de Nationale titels. Kaarten zijn beschikbaar via de ticketshop. Kom jij jouw zoon/dochter, broers/zus, kleinzoon/kleindochter aanmoedigen? Via Eventbrite worden binnenkort ook de tickets voor de ONK in Amersfoort beschikbaar gesteld. Tip! Let goed op onze Social Media accounts, want er komen weer leuke winacties aan!

 

Opleidingsnieuws

Op korte termijn vinden er twee bijscholingen plaats in Amersfoort en Nieuwegein. Altijd al willen weten hoe je sporters beter kunt begeleiden bij het voorkomen van blessures? Of hoe je nu echt goed kunt coachen bij wedstrijden? Meld je dan snel aan voor een of meerdere van onze bijscholingen!

Meldplicht seksuele intimidatie voor bestuurders en begeleiders


In de media verschijnen regelmatig berichten over seksuele intimidatie en misbruik binnen sportverenigingen. Het is moeilijk te verteren dat dit vaak jarenlang plaats heeft kunnen vinden voordat het gesignaleerd werd. NOC*NSF, de aangesloten bonden en de ongeveer 25.000 sportverenigingen die ons land rijk is, hebben de plicht om seksuele intimidatie en misbruik zoveel mogelijk terug te dringen. Om die reden hebben de sportbonden besloten om een meldplicht in te voeren waardoor bestuurders en begeleiders verplicht worden vermoedens van seksuele intimidatie en misbruik te melden. Lees meer over deze meldplicht, de wijze waarop en waar er gemeld kan worden op de KNZB-website.

11stedenzwemtocht van Maarten van der Weijden


Na het grote succes van vorig jaar zal Maarten van der Weijden eind juni een nieuwe poging doen om de Elfstedentocht te zwemmen. Ga jij net als Maarten ook de uitdaging aan en help jij hem zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek? Zwem dan mee! Je kan meezwemmen in alle 11 steden. Het maximaal aantal deelnemers hiervoor is 111. Er zijn nog plekken beschikbaar, maar wees er op tijd bij.

Zwem jij mee met Maarten?  

 
Copyright © 2019 KNZB, alle rechten voorbehouden!

contact:
communicatie@knzb.nl

Lees hier hoe wij omgaan met jouw gegevens.

Wil je wijzigen hoe je deze e-mails ontvangt?
Klik hier om je voorkeuren te wijzigen of af te melden