KNZB, 17-12-21  Bekijk mail in browser    
KNZB Logo

Nieuwsbrief Zwemmen december

Beste zwemliefhebbers, 

Door de avond lockdown, die op 28 november werd afgekondigd, wordt in algemene zin van verenigingen en hun kader (wederom) creativiteit gevraagd als het gaat om het organiseren van trainingen, activiteiten en voorbereidingen op wedstrijden. Afgelopen week heeft de overheid de avond lockdown verlengd tot tenminste 14 januari a.s. en scherpere restricties worden de komende weken niet uitgesloten. 

Desalniettemin mogen wij ons in het zwemmen nog enigszins gelukkig prijzen dat vele verenigingen beschikken over trainingsmogelijkheden in de ochtend of dat alsnog konden/kunnen regelen, afhankelijk van de lokale omstandigheden. Van 05.00 tot 17.00 uur is het zwembad beschikbaar, ook in het weekend, en binnen deze mogelijkheden roepen wij zwemverenigingen op daar optimaal invulling aan te geven.  

Hoewel wij ons realiseren dat de besmettingsgraad op dit moment nog steeds hoog is, kunnen wij onvoldoende inschatten of verenigingen de komende weken (te)veel last zullen hebben van de maatregelen. Onze eerste insteek is dat wij graag zien dat zoveel mogelijk wedstrijden doorgaan, vooral omdat we de afgelopen 2 jaar al weinig hebben kunnen doen en onze sporters smachten naar (leuke) wedstrijden. Uitgangspunt is dat zowel voor deelnemers, coaches als organisaties een veilige omgeving geboden kan worden en het organisatorisch haalbaar is om de wedstrijd of het evenement door te laten gaan. Dat betekent dat we er nu nog vanuit kunnen gaan dat genoeg wedstrijden kunnen doorgaan, zowel regionaal als nationaal, maar voortschrijdend inzicht, overheidsmaatregelen en lokale omstandigheden zullen bepalen of dat ook werkelijk zo zal zijn. 

De afgelopen 2 weekenden hebben vele sporters het NK (Junioren) kunnen beleven en zagen wij in Den Haag en Eindhoven veel blije gezichten, spannende wedstrijden en vele persoonlijke records.  

Met pijn in ons hart hebben we echter moeten besluiten de Arena èn Regio ClubMeet Finales uit te stellen. De overheid besloot op het laatste moment de basisscholen te sluiten aangevuld met enkele dringende adviezen vooral gericht op deze doelgroep. 

Na het succesvolle EK korte baan in Kazan zijn nu 15 van onze beste zwemmers afgereisd naar Abu Dhabi, de plaats van handelen waar afgelopen weekend Max Verstappen na een bizarre race wereldkampioen Formule 1 werd. Ook onze sporters gaan voor de hoogste eer tijdens het WK Zwemmen korte baan. Wij wensen hun vanzelfsprekend veel succes! 


Beeld: Kees-Jan van Overbeeke

Coronamaatregelen
Sinds zaterdag 28 november gelden er nieuwe coronamaatregelen. Zie verder het Protocol Verantwoord Zwemmen versie 8.3

Voor de zwemsport zijn de belangrijkste wijzigingen: 

  • Publiek is niet toegestaan bij sportwedstrijden en trainingen. 
  • Alleen tussen 05.00 en 17.00 uur mogen trainingen en wedstrijden plaatsvinden. 
  • Dat geldt ook voor de horeca in sportcomplexen. 

Zie ook de pagina met veelgestelde vragen

De regeling is zonder al te veel aanpassingen afgelopen dinsdag verlengd tot 14 januari 2022. 

Arena Clubmeet Finale / Regio Clubmeet Finales 
De volgende teams hebben zich geplaatst voor de Arena ClubMeet Finale 2021: HZ&PC Heerenveen, Hellas-Glana, SWOL 1894, Hieronymus, Aqua-Novio '94, Team Noord-Holland, Deltasteur, ACZ, De Dolfijn, Blue Marlins (SG), ZPC Amersfoort, DAW, DWK, De Devel, Niemo Barracuda en Orca. 

De Arena Clubmeet Finale zou plaatsvinden op 19 december a.s. in Maastricht, maar is zoals aangegeven uitgesteld; Dat geldt ook voor de Regionale versie. Wij hopen zo snel mogelijk een nieuwe datum bekend te kunnen maken.

Agenda december 2021/januari 2022

  • 16-18/12 ESM lange baan te Eindhoven 
  • 16-21/12 WK korte baan Abu Dhabi (UAE) 
  • 18-19/12 DSL 1e ronde 
  • 15-16/01 KNZB Zwemcompetitie 3e ronde 
  • 22-23/01 DSL 1e ronde (uitwijk) 
  • 29-30/01 Regionale of Provinciale Winterkampioenschappen 

- Vanuit het eerder aangegeven perspectief en binnen de aangegeven mogelijkheden kunnen zwemwedstrijden doorgaan. Mochten de richtlijnen van de overheid wijzigen, dan zullen wij onze standpunten waar nodig aanpassen. 
- Voor de Dutch Swimming League (1e ronde) en de KNZB Zwemcompetitie (3e ronde) geldt hetzelfde standpunt. Het betreft hier lokale wedstrijden voor Junioren en ouder, waarvoor de verantwoordelijkheid bij de organiserende vereniging ligt. Voor nu zullen beide concepten sportief gezien achteraf beoordeeld worden of sprake is van een “eerlijke” competitie; individuele resultaten tijdens deze wedstrijden zullen niet ter discussie staan.  
- De Regionale of Provinciale kampioenschappen betreffen omvangrijke toernooien met een stevige financiële en organisatorische impact. Of deze wedstrijden eind januari onder de huidige omstandigheden kunnen doorgaan, zal zo snel mogelijk duidelijk worden.

Dutch Swimming League (DSL) 
Tot nu toe hebben 32 teams zich ingeschreven voor de eerste DSL, die 18 en 19 december de eerste ronde zal beleven. Ongeveer een maand later zullen de meeste teams hun eerste ronde zwemmen. 

Doe mee aan deze spectaculaire, kortdurende teamwedstrijden voor senioren, masters en studenten, waaraan ook jeugd en junioren mogen deelnemen. De bepalingen zijn terug te vinden op de website. Aanmelden kan tot 1 januari a.s. via zwemmen@knzb.nl. Dan eindigt de inschrijving definitief! 

Start introductieperiode ZwemAcademie Eindhoven & Amsterdam 
De ZwemAcademie is het KNZB opleidingsprogramma voor zwemmers die de potentie hebben binnen vier jaar de mondiale top te behalen. Deze zwemmers trainen binnen de ZwemAcademie in een fulltime programma onder leiding van een fulltime, deskundige en professionele coach. Op dit moment traint een groep van 23 sporters in Amsterdam of Eindhoven. 

De introductieperiode voor het seizoen 2022-2023 gaat nu van start. Heb jij de ambitie en potentie om binnen vier jaar het hoogste podium te bestormen? Zwemmers die deel willen nemen aan de selectie kunnen een bericht sturen naar topsport@knzb.nl. Daarna ontvang je de link naar het intakeformulier en informatie over de introductie periode.   

Kijk voor meer informatie op deze pagina over talentontwikkeling

Overige zwemzaken

  • Christian Scholtes heeft sinds kort het team Sport versterkt en gaat aan de slag als projectleider wedstrijdzwemmen. 

facebook.com/knzb.nl/
twitter.com/knzbned
Instagram
LinkedIn
YouTube
Copyright © 2021 KNZB, alle rechten voorbehouden

contact:
communicatie@knzb.nl

Lees hier hoe wij omgaan met jouw gegevens.

Wil je wijzigen hoe je deze e-mails ontvangt?
Klik hier om je voorkeuren te wijzigen of af te melden