Spil på alle dine strenge

Koder og kærlighed

De sidste år inden Stalins død levede Sjostakovitj et rædselsfuldt skyggeliv, hvor eksistens og kærlighed kun kunne udtrykkes på afstand og i tragiske koder. Oplev hans længsler, som de udmønter sig i Symfoni nr. 10 på torsdag. Her kan du også høre Beethovens vidunderlige Violinkoncert, hvis olympiske ro og sjælerensende temaer står i skarp kontrast til Sjostakovitjs forbitrelse.

Vi tager i øvrigt forskud på violinkoncerten med en ekstrakoncert onsdag, hvor der stadig er ledige pladser.

Beethoven
Nøgne strøg

Onsdag 11. november kl. 17.00
Symfonisk Sal

Den enkle skønhed gives vinger af Sergej Krylov, når han tager livtag med Beethovens sjælfulde og smukke Violinkoncert.

Dirigent: Andris Poga
Solist: Sergej Krylov, violin

Program:
L. v. Beethoven: Violinkoncert

Varighed i alt: ca. 50 minutter.

Køb billet til Beethovens Violinkoncert

Hvide fugle på sort himmel

Torsdag 12. november kl. 19.30
Symfonisk Sal

 

Sjældent har de velkendte ord om ”enkelt, ikke let” været så aktuelle som i tilfældet Beethovens violinkoncert. Den lyder så let at spille – men rent faktisk er det en af de koncerter, som i allerhøjest grad kan få selv garvede solister til at ryste i bukserne. ”Tanken om første sides enkelhed skræmmer livet af mig, når jeg går på scenen,” sagde Isaac Stern om koncerten.

Den bliver også tit, af ikke helt gennemskuelige grunde, betragtet som den ”fineste” koncert af de store violinkoncerter. Måske fordi Joseph Joachim, en af de største violinvirtuoser nogensinde, kaldte den for den største – eller fordi man i denne koncert kommer til at arbejde hårdere for musikken? Det er svært at sige. Sikkert er det, at musikken aldrig er virtuos for virtuositetens skyld; der er altid en musikalsk mening med det, når der er løbenoder eller andre udfordringer.

I tilfældet Sjostakovitj kommer samtidshistorien – og ikke mindst det politiske klima omkring værkets skabelsestidspunkt – altid til at spille en næsten lige så stor rolle som musikken selv. Ofte, fordi musikken er en (subtil eller ligefrem) kommentar til politikken og hverdagen i det Sovjetrusland, der på dette tidspunkt dårligt kan kaldes andet end et diktatur. Og den 10. symfoni peger da også – på det personlige såvel som det politiske plan – ud over sig selv.

Så lad os se på historien: Sjostakovitj levede i Sovjetunionen. Den 10. symfoni er skrevet i 1953. Det er to fakta, som kan se trivielle ud ved første øjekast – men faktisk er de nøglen til symfonien. Sjostakovitjs liv var nemlig en mareridtsagtig linedans i et politisk klima, som var lige så grusomt, som det var uforudsigeligt. Nære venner og familie blev forhørt, nogle af dem blev henrettet, og Sjostakovitj selv blev gennem to perioder undsagt af styret. Når det skete, blev en person fra den ene dag til den anden forvandlet til en levende død: I det paranoide stalinistiske samfund kunne det betyde døden at tale med eller blot se på en person i unåde. Det var en sådan ikke-eksistens, som Sjostakovitj havde gennemlevet i fem år op til Stalins død i 1953 – og det præger den 10. symfoni – der i kodesprog søger at nå ud til de mennesker, Sjostakovitj holdt af – uden at vække mistanke hos censuren. Denne symfoni er ikke blot musik; den er i lige så høj grad en beskrivelse af en personlig tragedie.

Program:

L. v. Beethoven: Violinkoncert
 --- PAUSE ---
D. Sjostakovitj: Symfoni nr. 10

Varighed i alt: ca. 125 minutter.

Koncertoptakt: Torsdag aften kl. 18.30-19.00 er der koncertoptakt ved førsteviolinist i Aarhus Symfoniorkester Matthias von Niessen og Aarhus Symfoniorkesters Venner (ASOV) i Kammermusiksalen, Musikhuset Aarhus. Det er gratis at deltage. Læs mere på www.asov.dk

Læs mere om koncerten med Beethoven & Sjostakovitj [pt. udsolgt]
Download koncertprogrammet (pdf)

BAGGRUNDSHISTORIE

Beethovens violinkoncert – den olympiske ro

“Det er ikke blot violinens klangfarve, som giver koncerten dens egenart. Den sjælelige grundstemning er en helt anden. Utallige mennesker har med taknemmelige følelser fornemmet den fredfyldte stilhed, den olympiske ro, som rummes i den første sats.”

Kom bagom citatet i Peer Kjær Andersens gennemgang af Beethovens publikumsfavorit på vores hjemmeside.

Læs om Beethovens violinkoncert

Kammerkoncert
Beethoven, Rautavaara & Sjostakovitj

Søndag 15. november kl. 15.00
Symfonisk Sal

Oplev den klassiske musiks mest intime øjeblikke – og kom tættere på symfoniorkestrets medlemmer med Beethovens Strygekvartet nr. 11, Rautavaaras Strygekvartet nr. 1 og Sjostakovitjs Kvintet for klaver og strygekvartet.

Medvirkende:
Birgitte Bærentzen Pihl, violin/bratsch
Matthias von Niessen, violin/bratsch
Todd Cadieux, violin
Ananna Lützhøft, cello
Frode Stengaard, klaver

Køb billet til kammerkoncerten

SIKKER OG TRYG KONCERT

OBS! Nye pladser til ALLE oprindelige koncerter i efteråret = bedre afstand og større tryghed. Husk at tjekke din mail.

De fortsatte krav til afstand mellem publikum og størrelsen på forsamlinger gør, at man vil opleve, at alle oprindeligt planlagte koncerter her i efteråret bliver tilpasset inden premieren. Derfor skal man huske at tjekke sin mail, inden man tager til koncert med os i Symfonisk Sal.

For at sikre afstand, det rette antal mennesker og de bedste rammer for jer, kan følgende være ændret:

👉 Vi har sendt dig nye pladser i salen
👉 Vi har aflyst visse pladser i salen
👉 Vi har aflyst arrangementet

Dine gamle billetter til koncerterne i årsprogrammet virker ikke mere – og dine oprindelige siddepladser vil være annullerede uafhængigt om du er blevet flyttet eller ej.

Musikhusets billetsalg kontakter alle billetkøbere direkte ca. en uge før arrangementet per email og/eller sms. Vi beder dig derfor tjekke din mail inden du besøger os. Det er vigtigt, at du udskriver dine nye billetter og medbringer dem til koncerten – for korrekt at kunne få anvist dine nye siddepladser (såfremt dine pladser eller koncerten ikke er blevet aflyst, naturligvis. I de tilfælde vil du automatisk få refunderet dit oprindelige billetkøb). Hvis du ikke har mulighed for at udskrive dine nye billetter, kan du også medbringe billetterne downloadet til din telefon.

Har du ikke modtaget en mail fra os inden koncerten – eller er du i tvivl omkring noget med din billet? Skriv en mail til musikhuset@aarhus.dk med dit arrangement og billetinformation.

Vi beklager naturligvis de gener, det måtte medføre, og håber på en snarlig opblødning af maksimum antal gæster, så vi kan få nogle af de “udsolgte” koncerter åbnet igen.

Besøg vores hjemmeside og læs mere om hvordan vi og Musikhuset sørger for trygge forhold i Symfonisk Sal - og hvordan du skal forholde dig, når du er til koncert i denne periode.

Læs mere om orkestrets og Musikhusets coronatiltag
Facebook
Instagram
YouTube
Hjemmeside
Copyright © 2020 Aarhus Symfoniorkester, All rights reserved.
Du modtager denne email fordi du tidligere har tilmeldt dig nyhedsbrevet via vores hjemmeside, i forbindelse med en koncert eller en konkurrence.

Vores adresse er:
Aarhus Symfoniorkester
Skovgaardsgade 2C
Aarhus C 8000
Denmark

Add us to your address book


Vil du ændre hvordan du modtager disse mails?
Du kan opdatere dine personlige profil eller afmelde dig nyhedsbrevet.