Kære Venner.
Det er kun otte måneder siden, vi trak teltpælene op af jorden og forlod Engestofte Gods gode diskussioner, friske perspektiver og mange gode snakke rigere med venner, branchefæller og nye bekendtskaber fra madens verden.
Men nu er vi igen klar til at sætte scenen for den vigtige demokratiske diskussion om vores fødevaresystem og vores madkultur, når Madens Folkemøde vender tilbage 3. og 4. juni. Der er lagt op til et tætpakket program med aktiviteter, debatter, talks og masterclasses; og igen er der både plads til samtaler i de allerhøjeste luftlag og aktiviteter helt nede i børnehøjde, når vi skal kværne mel og flække strandkrabber fra Smålandshavet til en gigantisk krabbebisque.
En weekend i madens tegn
Som det har været tilfældet de foregående år, er scenerne om fredagen dedikeret til branchefolk og det mere fagligt orienterede stof. Her glæder jeg mig særligt til at opleve debatten om, hvordan man måler fødevarevirksomheders samfundsaftryk, bl.a. ved hjælp af B Corp, som er verdens eneste holistiske certificeringsordning. Klimaet er også på dagsordenen, når Concito er vært for en debat om, hvordan de professionelle køkkener kan være en væsentlig drivkraft i omstillingen af danskernes madvaner.
Jeg skal uden tvivl også forbi den vigtige samtale som Kost- og ernæringsrådet er afsender på om madens rolle i forhold til at udjævne sociale forskelle, og hvordan vi med ambitiøse madordninger i skolen løser nogle af de aktuelle sundheds– og samfundsproblemer.
Madoplevelser for både store og små
Lørdag håber jeg, at familier og børn også vil strømme til Engestofte Gods, for der er rigelig mulighed for, at også de yngste kan få viden i hovedet og råvarer mellem hænderne.
Personligt glæder jeg mig til en samtale om fremtidens kornsorter, når kornforsker Anders Borgen går på scenen sammen med Jonas Astrup fra Meyers Madhus. Og hvad vi i fremtiden skal spise er også på agendaen, når Politikens grønne madjournalist Mette Mølbæk er moderator for en inspirationsdebat om, hvordan vi kan lykkes med de grønne måltider uden at lide afsavn. Og til de dage, hvor vi ikke selv har tid til at gå i køkkenet, spiller fødevareindustrien en markant rolle i forhold til at tilbyde nemme, sunde, velsmagende og bæredygtige måltider. Fremtidens køleboks er til debat med blandt andre Leif Nielsen, branchedirektør i DI Fødevarer og Jesper Uggerhøj, administrerende direktør i Løgismose Meyers lørdag kl. 12.
Fremtidens ko og krabbebisqueworkshop
I en lidt anden boldgade ser jeg frem til en mere kontroversiel debat om koen og dens rolle i fremtidens grønne fødevaresystem. Her mødes Signe Skjoldborg Brieghel, som er forsker i grøn omstilling af kvægbruget, Leif Friis Jørgensen, direktør i Naturmælk og Christian F. Puglisi til en diskussion om koen som klimahelt – eller synder.
Meyers er selv vært for en kæmpe krabbebisqueworkshop fredag og lørdag, hvor både børn og vokse kan være med til at hakke, snitte, flække og forvandle strandkrabber til en skummende skøn bisque, som tilberedes og simrer på det enorme feltkomfur.
Jeg er stolt over, at vi er lykkes med igen at stable Madens Folkemøde på benene i 2022. Det er trods alt sjældent, at så mange dygtige fagfolk, debattører og private madinteresserede er samlet over så mange timer på en mark et så smukt sted i Danmark.
Jeg håber, vi ses!
/Claus