Vorige week had ik het voorrecht om in Ghana met al onze landenleiders samen te werken aan onze nieuwe strategie voor het einde van honger. Na meer dan 2 jaar beperkt contact was het ontzettend goed om elkaar weer te zien en te inspireren. Ik was – zoals altijd – onder de indruk van het vermogen om ondanks moeilijke omstandigheden te kijken naar wat er wél kan. En die houding komt de komende periode goed van pas.
Zo vertelde Grace Chikowi uit Malawi dat de prijs van mais continu stijgt vanwege een enorme stijging van de kosten van mest en zaad. De prijs van sojabonen is verdubbeld, net als die van olie om mee te koken. Wat doe je dan, als je bezig bent om honger de wereld uit te krijgen, als je de wind zo tegen hebt?
The Hunger Project Malawi adviseert voedselbankcomités om alvast eten in te kopen en op te slaan, als buffer voor nog grotere prijsstijgingen. Daarnaast zetten we meer dan ooit in op lokaal geproduceerd voedsel, zodat mensen niet afhankelijk zijn van de wereldwijde markt.
Reden te meer om keihard door te gaan met ons werk. En om aandacht te vragen voor de voedselcrisis wereldwijd, op alle plekken waar we invloed uit kunnen oefenen. Maar ook om te blijven laten zien dat het wél kan. Dat doen we bijvoorbeeld aanstaande zaterdag 28 mei op World Hunger Day. In deze nieuwsbrief 5 tips hoe ook jij in actie kunt komen.
Meer actie voor een wereld zonder honger staat morgen op de agenda: op Hemelvaartsdag voetballen 30 bedrijventeams voor het einde van honger in Mozambique, tijdens de allereerste editie van The Zero Hunger Games in Amstelveen.
Dankzij al die mooie bijdragen en acties, maken jullie het mogelijk dat Grace en wij tegen de wind in ons werk kunnen doen. Daar zijn we jullie enorm dankbaar voor.
Groet, ook namens Evelijne, Annelies Dames van de directie
De ongemakkelijke waarheid.
Elke World Hunger Day (28 mei) vieren we de enorme resultaten die we met elkaar al hebben bereikt op weg naar het einde van honger en delen we verhalen van verandering. Maar de ongemakkelijke waarheid is dat het aantal mensen met honger nu met sprongen stijgt.
Honger neemt bij elke crisis toe. Dat zien we bij de coronapandemie, de klimaatcrisis en nu ook bij de oorlog in Oekraïne. De graanexport uit Oekraïne en Rusland stokt, voedselprijzen stijgen en dit treft vooral de meest kwetsbare landen. Zo drijft de oorlog het aantal mensen met honger nog verder op.
Samen kunnen we het tij keren.
Toch gelooft The Hunger Project dat honger het grootste oplosbare probleem ter wereld is. Maar dan moeten we wel met z’n allen héél hard aan de bak en serieus en slim investeren in lokale en blijvende oplossingen. En de stem, de kennis en het leiderschap van mensen met honger zélf versterken. Op weg naar een betere wereld – voor ons allemaal. Zonder honger en armoede.
28 mei is World Hunger Day. Wat jij deze week kunt doen voor #ZeroHunger.
Investeerin het werk van The Hunger Project. Maak direct een bedrag naar keuze over. Iedere euro komt ten goede aan een wereld zonder honger.