‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
19. JANUAR 2024
 
  Godmorgen.  
  Nyhedsoverblikket handler i dag om udenrigsaktivistiske kommunalbestyrelser, der overtræder loven, regningen for Nordic Waste, som du kan ende med at få, samt om et forsvarsforlig med nye droner og en opblusset strid om migrationen i Tyskland.  
nullFoto: Philip Ytournel/POLITIKEN
nullFoto: Philip Ytournel/POLITIKEN
  Aktivistiske kommunalpolitikere bryder loven  
  »Kommunalbestyrelsen i Albertslund kan ikke lovligt behandle sager om udenrigs- og sikkerhedspolitiske anliggender«, meddelte Albertslund Kommunes jurister i november. Alligevel besluttede et flertal af byrødderne at behandle et forslag om at kræve en våbenhvile i krigen, der var begyndt, da Hamas angreb Israel. Forslaget fra bl.a. Enhedslisten og SF krævede ikke samtidig løsladelse af de israelske gidsler.  
  De partier har også i andre kommuner taget udenrigspolitikken ind i byrådets lokalstyre. I Høje-Taastrup har Enhedslisten og SF forsøgt at få et boykot af israelske varer taget op i byrådet. Og i samme kommune har de radikale foreslået, at byrådet skulle stemme om, hvorvidt der i solidaritet skulle hejses et palæstinensisk flag ved rådhuset. Her blev de dog standset af et flertal efter advarsler fra kommunens chefjurist.  
  »Normalt er det meget sjældent, at udenrigspolitiske politikker tages op i kommunerne. Så det, vi ser lige nu, er usædvanligt«, siger kommunalforskeren Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole om lokalpolitikernes udenrigspolitik.  
 
Liste ikon   PET-chef: Terrortruslen skærpes af krigen mellem Hamas og Israel
Liste ikon   Live: Følg udviklingen i Mellemøsten
 
nullFoto: Finn Frandsen
nullFoto: Finn Frandsen
  Der er tjent gode penge på Nordic Waste. Men vi andre får regningen  
  Regningen for at forhindre den truende miljøkatastrofe i Randers lyder på omkring to millioner kroner om dagen. Det er bestemt ikke usandsynligt, at regningen ender hos skatteyderne. Jorden skrider flere meter om dagen, og kommunale medarbejdere kæmper i sne og frost for at stoppe skreddet. Nordic Waste droppede i december at gøre noget ved jordskreddet, indstillede driften og har fyret de ansatte, men er ikke gået i betalingsstandsning eller for den sags skyld gået konkurs.  
  »Med den regning for oprydningen, som venter, er det bestemt ikke usandsynligt, at Nordic Waste ender med at gå konkurs. Hvis Nordic Waste går konkurs, er det ikke muligt at komme efter aktionærerne«, siger professor med speciale i selskabsret Søren Friis Hansen, Handelshøjskolen CBS.  
  Der er mulighed for at gøre ledelsen – direktion og bestyrelse – erstatningsansvarlige efter en konkurs, men det sker sjældent, forklarer han: »Det kræver, at ledelsen burde have indset, at det var uforsvarligt at drive virksomheden, før jordskreddet begyndte. Det er ikke nok, at vi nu kan se, at det var farligt. Der skal være noget, som indikerer, at ledelsen har vidst, at der er noget galt«.  
 
Liste ikon   I fare: Tirsdag aften fik borgerne i Ølst en chokerende besked
Liste ikon   Reportage: Velkommen til Danmarks største jordskred
 
nullFoto: Kirsty Wigglesworth/Ritzau Scanpix
nullFoto: Kirsty Wigglesworth/Ritzau Scanpix
  Første del af forsvarsforliget giver militæret nye droner og luftværn  
  Den brede kreds af partier bag forsvarsforliget har torsdag aften indgået den første delaftale i forliget. I alt afsætter delaftalen omkring 16 milliarder kroner ud af den samlede ramme i forsvarsforliget frem mod 2033 på 155 milliarder kroner, fremgår det af aftaletekst.  
  »Vi begynder at investere i de mange ting, der er brug for i dansk forsvar. Det er investeringer i aktuelle militære kapaciteter, for eksempel anskaffelse af droner«, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen  
  Over halvdelen af de 16 milliarder kroner går til militært udstyr. Det er eksempelvis anskaffelse af kortrækkende luftværn til hærens brigade samt nærluftforsvarsmissiler til søværnets skibe. Det drejer sig også om indkøb af langtrækkende droner, der blandt andet kan overvåge i Arktis og Nordatlanten. Med de samlet 9,7 milliarder kroner til grejet skal Danmark i højere grad leve op til krav fra Nato, fremgår det af politikernes aftale.  
 
Liste ikon   Læs også: Den største overraskelse på forsvarets ønskeseddel er det, der ikke er med
Liste ikon   Nato-leder: Regeringer og befolkninger skal gøre sig klar til krig
 
nullFoto: Markus Schreiber/Ritzau Scanpix
nullFoto: Markus Schreiber/Ritzau Scanpix
  Indvandringskritisk møde udløser demonstrationer i Tyskland  
  Et højrefløjsmøde i Tyskland har ifølge DR vakt opsigt, fordi deltagerne drøftede mulighederne for at få udvist et stort antal mennesker fra landet. Det blev fremlagt af den østrigske aktivist Martin Sellner, der begrunder det med ordene: »Uassimilerede borgere som islamister, bandemedlemmer og velfærdssnyltere bør presses til at tilpasse sig gennem programmer for assimilation«.  
  Mødet har fået titusinder af tyskere til at demonstrere i byer over hele Tyskland den seneste uge. Blandt andre forbundskansler Olaf Scholz, der forleden gik på gaden i Potsdam, hvor mødet altså fandt sted, og hvor han i øvrigt selv bor.  
  Det har genantændt debatten om, hvorvidt højrefløjspartiet AfD skal forbydes. Det står til at få over 20 procent af stemmerne, hvis der var valg til Forbundsdagen i dag. Partiets afdelinger i de tre delstater Sachsen, Sachsen-Anhalt og Thüringen er af de tyske sikkerhedsmyndigheder blevet erklæret for ekstremistiske.  
 
Liste ikon   Læs også: Hun spås at kunne vende op og ned på tysk politik. Hvad vil Sahra Wagenknecht?
Liste ikon   Repræsentant: »Den største provokatør af alle« hader udlændinge og foragter venstrefløjen
 
   
  Det bedste fra Politiken  
null
null
  En dansk fregat skal på en usædvanlig mission  
  Det er flådens største enhed, der skal ned og agere livvagt, når Danmark inden længe ventes at sende en fregat af Iver Huitfeldt-klassen til farvandet mellem Afrika og Den Arabiske Halvø. Og det er med god grund, at søværnet stiller med det mest moderne og slagkraftige skib i flåden: »Det er de største skibe, vi nogensinde har haft i flåden, og de er kernen i Søværnets forsvar«, siger en ekspert, Søren Nørby fra Forsvarsakademiet om det orlogsfartøj, der nu skal deltage i den internationale indsats for at hindre houthiernes angreb på fragtskibe.  
nullFoto: Martin Lehmann
nullFoto: Martin Lehmann
  Magen til sylekrukke skal man godt nok lede længe efter  
  Intet sted i dansk politik er det muligt at opmåle en større afstand mellem ord og handling. I nu mere end 10 år har skiftende regeringer forsikret om, at de vil revidere den offentlighedslov, der bestemmer, i hvilket omfang borgere – og presse – kan få indsigt i magtens rum. Intet er sket. I alle disse år. Og for at toppe denne sjofling af både egne ord og idealet om demokratisk åbenhed forlænger den nuværende regering de brudte løfters politik ved at nedsætte et nyt udvalg, skriver Politiken i en leder om regeringens indsats for at undgå at lempe på den stramme offentlighedslov.  
nullFoto: Jacob Ehrbahn
nullFoto: Jacob Ehrbahn
  Ebbe Preisler: »Da jeg åbnede øjnene, tænkte jeg: ’Shit, det var lige det, der ikke skulle ske’«  
  Anden juledag gav Ebbe Preisler sin kone Mariann Preisler en overdosis medicin og tog også selv den samme medicin. Hun døde. Han overlevede. Da Ebbe Preisler vågnede på hospitalet, blev han anholdt. Og forude venter en retssag, hvor han er tiltalt for drab.  
  Line Vaaben er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’. Hun har besøgt Ebbe Preisler, som fortæller om, hvordan hans kones liv sluttede, og hvordan han oplevede selv at vågne op igen.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   Danmarks Statistik udgiver navnestatistik.
Liste ikon   Københavns Byret indleder en retssag mod en betjent, der er tiltalt for at have delt fotos fra efterforskningen af ubåds-drabet.
 
   
  Dagens tegning  
Foto: Roald Als/POLITIKEN
Foto: Roald Als/POLITIKEN
  Forbundne, forpligtet, for klimaet  
  I sin nye bog skriver Kong Frederik, at miljøet skal være en af hans mærkesager.  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Aktierne falder efter grum erkendelse: »Nu går det op for investorerne, at de kan have taget fejl«
 
 
 
2 Katherine Diez: »Jeg har været en idiot«
 
 
 
3 »Resultaterne er meget alvorlige«: Nye oplysninger om Hövding-hjelme får Forbrugerrådet til at kræve forbud
 
 
 
4 Nekrolog: Verdensberømt dansk designer er død
 
 
 
5 Mangeårigt medlem af Liberal Alliance »gik op og lagde sig«, da Vermund meldte sig ind i partiet
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Rektor
 
Frist:­ 31/01/2024   Det Kongelige Danske Musikkonservatorium Læs mere
 
  Vicedirektør for IT (CIO)
 
Frist:­ 21/02/2024   Aarhus Universitet Læs mere
 
  INSTITUTLEDER TIL INSTITUT FOR REGIONAL SUNDHEDSFORSKNING, DET SUNDHEDSVIDENSKABELIGE FAKULTET
 
Frist:­ 10/03/2024   Syddansk Universitet Læs mere
 
  Regnskabschef - Brøndby Kommune
 
Frist:­ 12/02/2024   Brøndby Kommune Læs mere
 
  Direktør
 
Frist:­ 05/02/2024   Helsingør Kommune Læs mere