In deze nieuwsbrief aandacht voor een nieuwe Andere Tijden Special aanstaande maandag! Over de Koreaanse Oorlog, die voor veel Nederlandse veteranen nooit eindigde. Verder vertellen we je bij dit mooie weer over een trend die na de Tweede Wereldoorlog ongekende vormen aannam: kamperen.
 
 
Korea - de oorlog die nooit eindigde
Maandag 19 juni om 20:30 op NPO2

Korea - de oorlog die nooit eindigde


 
Volgende maand is het precies zeventig jaar geleden dat met een wapenstilstand een einde kwam aan de Koreaanse oorlog (1950-1953). Maar echt eindigen deed de oorlog nooit. De vrede is nog altijd niet getekend. Het land is in tweeën gespleten, de wapenstilstand duurt al zeventig jaar, maar ondertussen vuurt de leider van Noord-Korea raketten af. Wat niet veel mensen weten is dat er ook Nederlandse soldaten meededen. Het was een oorlog met miljoenen doden. Andere Tijden kijkt met zeven veteranen terug op de oorlog die nooit eindigde.
 
Lees hier alvast meer
 
Arnhem op de vlucht
 
Kijk de Andere Tijden Special hier terug

Arnhem op de vlucht

 

Artikelen

Greet Hofmans en het Hof

Greet Hofmans en het Hof

Op 13 juni 1956 verschijnt in het Duitse weekblad Der Spiegel een artikel, waarin wordt gemeld dat koningin Juliana onder invloed van een zekere Greet Hofmans zou staan. Andere Tijden interviewde nooit eerder gehoorde kennissen en vrienden van Greet Hofmans. Wie was deze gebedsgenezeres nu eigenlijk? En wat deed ze aan het Hof?

Bekijk hier de uitzending
Nederland gaat kamperen

Nederland gaat kamperen

Hoe beter we het hebben, hoe mooier we wonen – des te meer krijgen we de neiging ergens in de natuur in een tent te gaan slapen. Ook deze zomer trekken we weer massaal weg van huis. Maar kamperen, netjes kamperen moesten we eerst leren. Andere Tijden over strakke scheerlijnen en kampeerdiploma’s.

Bekijk hier de uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 18 juni - NPO Radio 1

De geschiedenis van de caravan
Nederlanders willen graag op avontuur, maar dan wel met eigen pot pindakaas en eigen bed aan de trekhaak. Een thuis op wielen wordt in de jaren vijftig een metafoor voor de wederopbouw. Maar als de Europese wegen zich in de jaren tachtig vullen met witte sleurhutten wordt de caravan symbool voor de tuttige burger. En dat is jammer, zegt historicus en journalist Marchien den Hartog. Ze is zondag te gast om te vertellen over haar boek Thuis op wielen en de cultuurgeschiedenis van de Nederlander en zijn caravan.

Verder in de uitzending:
• Onze voorouders - Ianthe Sahadat en Gisèle Mambre
• De column van Ellen Ombre
• Historische boeken met Nadia Bouras
• Russische ooggetuigenverslagen - Eva Peek
• Het Spoor Terug: Een Surinaamse schat #1 - Mathieu Wijdeven



Vorige week in OVT:
• Selfmade topchoreograaf - Sjeng Scheijen
• Column van Micha Wertheim
• Tweede Kamer-debat Onafhankelijkheidsoorlog Indonesië - Maurice Swirc
• Historische boeken met Lotfi El Hamidi
• De doorwerking van oorlog - Niels Roelen en Arnold Jansen
• Het Spoor Terug: de Boekenmarkt - Marten Minkema
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe gevaarlijk was autorijden vroeger?
Gordel om, niet met drank op achter het stuur en stoppen bij rood licht: tegenwoordig vinden we het heel normaal. Ruim 100 jaar geleden was dat wel anders. Verkeersregels waren er nauwelijks. Je mocht zelfs gewoon rijden zonder een rijexamen te doen. Lees en bekijk op NPO Kennis hoe gevaarlijk autorijden vroeger was.
 
Ontdek het hier
 

Andere Tijden tipt

Tentoonstelling Een Bos van Draad | Museum STAAL

Tentoonstelling Een Bos van Draad | Museum STAAL

Kom verdwalen in een bos van alle seizoenen vol jonge scheuten, volwassen bomen en stervende stronken. Luister naar de vogels, voel de wind en ruik het mos. Al je zintuigen worden aangesproken en eigen herinneringen komen vanzelf bovendrijven. De Haagse textielkunstenaar Sara Vrugt startte in 2020 met dit borduurproject vanuit haar zorgen om het klimaat.

Meer informatie
 

Van Bahia tot Brooklyn, Caribische verhalen | VPRO

Van Bahia tot Brooklyn, Caribische verhalen | VPRO

Slavernij en kolonialisme hebben een veelkleurige smeltkroes van de Caribische samenleving gemaakt. Latijns-Amerika journalist Nina Jurna onderzoekt in zeven landen hoe de geschiedenis doorwerkt in het heden en hoe dit leidt tot een nieuwe Caribische cultuur.

Bekijk hier de serie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.