Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

De Lijn: kroniek van een aangekondigde privatisering

De aanpak van de Vlaamse Regering om De Lijn te privatiseren lijkt methodologisch en doordacht. Noam Chomsky verwoordde de aanpak om een overheidsbedrijf te privatiseren als volgt: "That’s the standard technique of privatization: defund, make sure things don’t work, people get angry, you hand it over to private capital." Dat is precies wat de Vlaamse Regering doet met De Lijn.

Lees verder

Is de Rohingya-rechtszaak een keerpunt voor Facebook?

De nu al historische rechtszaak* die Rohingya-vluchtelingen aanspannen tegen Meta Platforms (de nieuwe naam van Facebook) is een wake-up call voor socialemediabedrijven, zeggen mensenrechtenexperts en juristen. De zaak zal ook een testcase worden voor rechtbanken om de onschendbaarheid van grote tech-bedrijven in te perken.

Lees verder

Links in Frankrijk wint moeilijk de naar extreemrechts overgelopen stemmen terug 

De Franse politicus Jean-Luc Mélenchon poogt met zijn beweging La France Insoumise kiezers terug te winnen die de voorbije decennia naar extreemrechts zijn vertrokken. Socioloog Manuel Cervera-Manzal bekijkt in hoeverre die beweging zich wel heeft voorgedaan en of de strategie van Mélenchon kans op slagen heeft. Een onderzoek van de situatie in ons buurland Frankrijk, niet helemaal vergelijkbaar, wel met gelijklopende karakteristieken.

Lees verder

Een koloniaal fotoverhaal

Historicus 'Vergeten Zaken', Lucas Catherine dook in enkele privé-koloniale archieven. De Belgische en Nederlandse beau monde ging graag op reis naar het exotische Congo, getuige deze foto's van het begin van de twintigste eeuw. Een nog steeds bekend reisbureau organiseerde toen al reizen naar 'onze' Congo.

Lees verder

Rebecca Solnit: 'Wiens verhaal is dit?'

Rebecca Solnit behoort tot de belangrijkste Amerikaanse denkers van onze tijd – haar essays worden om de zoveel tijd thematisch gebundeld en in boekvorm uitgegeven. Wiens verhaal is dit? is zo’n bundeling, in een mooie, handzame hardcover.

Lees verder

Colombiaanse legerafdelingen en paramilitaire benden verstaan elkaar

Vijf jaar geleden werden de vredesakkoorden tussen de staat Colombia en de Guerrillabeweging Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) ondertekend. Die akkoorden moesten leiden tot de opbouw van een land in vrede, met mensenrechten, gerechtigheid, wars van  straffeloosheid op weg naar echte democratie, broederschap en verzoening. De afspraken voorzagen onder meer in de goedkeuring van sociale maatregelen ten behoeve van de bevolking, waaronder landbouwhervormingen en steun aan boeren om de cocateelt te vervangen door andere gezonde en winstgevende gewassen. Er waren tevens subsidies voorzien voor de integratie van de verzetsstrijders in het civiele leven en de oprichting van een waarheidscommissie.

Lees verder

Protest tegen uitwijzing Julian Assange aan Britse ambassade

Op de Dag van de Mensenrechten werd de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan twee journalisten. Op diezelfde dag heeft ook het Britse gerecht beslist Julian Assange uit te leveren aan de VS, omdat hij de publieke opinie bewijzen van oorlogsmisdaden in Irak heeft gegeven. Sympathisanten kwamen samen voor de Britse ambassade te Brussel om hun solidariteit met Assange uit te drukken.

Lees verder

Hoop voor Honduras

Xiomara Castro heeft de Hondurese presidentsverkiezingen gewonnen. Hoewel dat haar overwinning hoop geeft aan het Hondurees volk, zal Castro de hoge verwachtingen moeten inlossen.

Lees verder

"Hogere lonen lossen het tekort aan vrachtwagenbestuurders wél op"

Volgens werkgeversfederatie FEBETRA lossen hogere lonen het groot tekort aan vrachtwagenbestuurders niet op. De BTB weerlegt dit argument als klinkklare onzin. “De keuze tussen 12,50 euro uurloon in de transportsector of 15 tot 17 euro in de bouw of de voeding is snel gemaakt”. Lage lonen zijn de enige echte oorzaak van het tekort.

Lees verder

Greenpeace wint rechtszaak tegen Vlaamse overheid, kan nieuw Fonds Gezonde Lucht oprichten

In 2017 startte Greenpeace de rechtzaak tegen de Vlaamse overheid voor het falende luchtkwaliteitsbeleid. Het hof van beroep in Brussel heeft de Vlaamse overheid nu veroordeeld, en geeft de milieuorganisatie gelijk. Het finale vonnis is geveld, Greenpeace heeft de rechtszaak gewonnen. De Vlaamse overheid moet nu snel een ambitieus luchtactieplan op tafel leggen, en dwangsommen betalen.

Lees verder

Stijgende medische kosten duwen half miljard mensen in extreme armoede

Meer dan 500 miljoen mensen vervallen in extreme armoede omdat ze de medische kosten uit eigen zak moeten betalen, blijkt uit twee nieuwe rapporten van de Wereldorganisatie (WHO) en de Wereldbank. 

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Over de beknotte autonomie bij leraren en de zogenaamde betutteling door de onderwijsinspectie

  In het artikel ‘Lerarentekort is tikkende tijdbom onder onderwijs’ las ik dat leraren worden betutteld door de inspectie. Ik veronderstel dat het hier gaat over de onderwijsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap, bevoegd voor alle...

Lees verder

Wachten op bussen die niet komen

Dinsdagavond omstreeks 19h aan het Prins Regentplein in Kessel-lo. De bus naar het UZ Pellenberg daagt niet op. Zo’n 20 minuten dus wachten op de volgende bus, maar die doet dit UZ niet aan maar...

Lees verder

Van der schandpaal

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium