- Nieuwsbrief Oktober 2024 -

product 2

Permacultuurcentrum
Den Haag

Al ruim 15 jaar zijn we met o.a. Permacultuur actief in de regio. De laatste jaren zijn we ook betrokken bij projecten elders in Nederland. Dat heeft jarenlange samenwerking opgeleverd en ook talloze ad hoc samenwerkingsverbanden. Dat is vaak heel organisch gegroeid en het heeft zo stilletjes aan tot heel veel leuke projectjes en initiatieven geleid.
Eigenlijk zie ik in het bovenstaande twee belangrijke thema's: Permacultuur en Samenwerken. We hebben daar heel wat te leren en af te leren. Dat zijn dan vaak veranderingen in ons zelf maar ook de wereld en onze samenwerking heeft dat nodig.

AGENDA van Activiteiten en Programma's op Eetbaar Park

Klik voor meer informatie op de naam van de activiteit.

zo 29 sep - start cursus - Kruiden en hun Toepassingen

vr 04 okt - start cursus - Voedselbosrand, ook in Kleinere Tuinen

za 19 okt - workshop - Snoeien en Stekken van Kleinfruit

zo 24 nov - workshop - Teeltplan voor je 4-Seizoenen Groentetuin

zo 15 dec - workshop - Enten Fruitgewassen en Vermeerderen Kleinfruit

zo 22 dec - workshop - Van Snoeien naar niet meer Snoeien

zo 12 jan - lezing - Intro Permacultuur Opleiding en cursussen

zo 26 jan - start cursus - Permacultuur Jaaropleiding 2025 zo

ma 27 jan - start cursus - Permacultuur Vervolgopleiding 2025

zo 9 feb - workshop - Zelfvoorzienend off grid

zo 28 feb - workshop - Van Snoeien naar niet meer Snoeien

za 21 jun - start - Permacultuur Zomerweek in de Dordogne

en verder:
* Het programma
* LekkerNassuh 10 jaar
* Vandana Shiva in Nederland
* Nieuwe boeken
* Blog: Repairmacultuur



Tuinwerk rondom Eetbaar Park

Cursussen, workshops en Jaaropleiding

De komende weken staan de volgende activiteiten op de agenda:

In de cursus 'Kruiden en hun Toepassingen' leer je kruiden en andere planten toepassen voor je welzijn, dat wil zeggen: genieten van geur, kleur en smaak en om je gezondheid te ondersteunen met een natuurlijke huisapotheek.
De cursus begint al snel en er zijn nog plaatsen beschikbaar.

In de cursus 'Voedselbosrand' gaat om het opzetten van (een deel van) je tuin met eetbare vaste planten, struiken en bomen. De Permacultuur ontwerpprincipes komen langs evenals bodem, water, ontwerp, plantengemeenschappen. Een voedselbos kun je opbouwen met verschillende bosranden. Met deze cursus kan je aan de slag in grotere of kleinere tuinen.
'Snoeien en stekken van kleinfruit' is een workshop die in okober plaatsvindt.

En dan zijn er weer de workshops, die al jaren een succes zijn: de workshops 'Van Snoeien naar niet meer snoeien' waarin je leert hoe je kunt snoeien zodat je op termijn kunt stoppen met snoeien.
De meeste fruitbomen zijn geënt: het gewenste ras (qua smaak, grootte, bewaarbaarheid) komt op een onderstam die de groeisnelheid en grootte van de boom bepaald. Dat leer je in de workshop 'Enten van fruitgewassen en vermeerderen kleinfruit'.
Zoals verwacht trekt ook dit keer een workshop op basis van Gertrud Franck's methode voor een gezonde moestuin door mengcultuur. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij voor de 'Teeltplan voor de 4-Seizoenen Groentetuin'.
En de eendagscursus 'Zelfvoorzienend Off-grid' is weer terug en wel in februari.  

Een nieuwe 'Permacultuur Jaaropleiding' komt er begin 2025.
Ook hebben we hieronder nog enkele nieuwtjes en wetenswaardigheden.

Kom gerust eens langs op een van onze Tuinwerkdagen (maandag en woensdag)

 

Menno Swaak
Permacultuurcentrum Den Haag 

Tuinwerk rondom Eetbaar Park




Een geneeskrachtig kruid
zondag
29 september
start cursus met Nicole Smets
[ Lees meer... ]

‍Kruiden en hun toepassingen

Kruiden en ook andere planten kunnen veel voor ons betekenen. We kunnen er van genieten als we in de natuur of onze tuin zijn en we kunnen ze op velerlei wijze toepassen. Bijvoorbeeld in ons eten voor de smaak, in ons huishouden voor de geur, en in onze natuurlijke huisapotheek om iets te genezen of om onze gezondheid (denk aan onze werstand) te versterken.
Met deze cursus vergroot je je kennis van planten en dat kan ook een aardige aanvulling zijn voor wie met permacultuur bezig is.
De cursus bestaat uit vier dagen: 2 dagen plantenkennis, oogsten, drogen en bewaren, inhoudsstoffen, en 2 dagen kruiden toepassen voor de gezondheid: preventief en ter ondersteuning


Voedsel uit de bosrand
vrijdag
4 oktober
start cursus met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Voedselbosrand, ook in kleinere tuinen

Een groot voordeel van tuinen waarin net als in de natuur vooral vaste planten groeien is dat ze op termijn veel minder onderhoud vragen dan tuinen gedomineerd door eenjarigen. Voedsel produceren en biodiversiteit kunnen goed samengaan. In de natuur vind je de meeste biodiversiteit in bosranden en aan oevers.
Zo'n bosrand kun je oprekken tot een hele tuin: een stadstuin, een tuinderij of een groter voedselbos met hogere en lagere planten.
De cursus bestaat uit een mix van theorie en praktijk. Je leert hoe je een succesvolle bostuin ontwerpt. Aandacht voor condities, aanleg, bodem, onderhoud, beplanting en oogsten.


Taco snoeit
zaterdag
19 oktober
workshop met
Suzanne Luppens
[ Lees meer... ]

‍Snoeien en stekken van kleinfruit

De nadruk in deze workshop ligt op het snoeien en stekken van kleinfruit zoals aalbessen, bramen en frambozen.
Onderwerpen hierbij zijn o.a. algemene snoeiregels, het beste seizoen om te snoeien en stekken, en specifieke snoeitips per kleinfruitsoort.
Ook zal er kort uitgelegd worden waarom struiken en (fruit)bomen in een permacultuurtuin (bijna) niet gesnoeid worden, en hoe je hier met je plantkeuze op in kunt spelen.
Er is ruimte voor 10 deelnemers per workshop, dus wees er snel bij! Als je een snoeischaar hebt, neem hem dan mee. .


mengcultuur schema
zondag
24 november
workshop met
Taco Blom
[ Lees meer... ]

Teeltplan voor de 4-Seizoenen Groentetuin.

Een Gezonde Moestuin door Mengcultuur

In permacultuur is de aandacht vooral gericht op vaste planten, struiken en bomen. Maar we zijn voor ons voedsel nog voor een groot deel afhankelijk van de moestuin, het deel van de tuin waar we eenjarige groenten verbouwen. Dat zijn pioniersplanten, die een andere aanpak verlangen dan het vaste planten deel. Als je ook in de winter je zelfgekweekte groente wilt kunnen oogsten moet je op tijd beginnen met plannen en planten.
Maak een oogst- en zaaiplan om het hele jaar rond, ook in de winter, verse gezonde groenten uit je tuin en kiemgroenten van je vensterbank te hebben.


cornus mas
zondag
15 december
workshop met
Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Enten van fruitgewassen en vermeerderen kleinfruit

Enten, stekken, afleggen en snoeien. Als je fruit uit je tuin wilt zijn er talloze mogelijkheden. Maar hoe doe je dat? Fruitgewassen tot productiviteit brengen vraagt kennis, inzicht en ervaring. De juiste rassen, de juiste onderstam, de juiste plaatsing, het juiste onderhoud en verzorging! Snoeien, leifruit, enten enz Theorie en praktijk: je maakt je eigen ent om mee te nemen.
.


cornus mas
zondag
22 december
workshop met
Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Van Snoeien naar niet meer Snoeien

Het snoeien van onze fruitbomen is niet altijd ideaal. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak te blijven snoeien. En je bent ook niet altijd blij met de bijwerkingen.
Met snoeien wordt veel verstoord zoals het hormoonhuishouden van je boom? Hoe herstel je dat?
 .


Permacultuur logo
zondagavond
12 januari
met Taco Blom
[ Lees meer... ]

Introductie tot Permacultuur Opleiding en Cursussen

Voor wie geïnteresseerd is in de Permacultuur Opleiding 2025 van 12 zondagen die op 8 september begint, organiseren we deze gratis avond.
En ook als je belangstelling hebt voor de Voedselbosrandcursus of de Voedselmoeras cursus, die op dit moment nog gepland moeten worden.2

Deze avond vind plaats op Eetbaar Park maar is ook online te volgen met Zoom.
.


Appelboom gilde
zondag
26 januari
start opleiding met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Permacultuur Jaaropleiding 2025 zo

We merken dat de belangstelling voor Permacultuur toeneemt. Dat zal zeker ook minstens voor een deel te maken met de veranderende situatie in de wereld en de daarop aansluitend verlangen naar een meer natuurlijke en toekomstbestendige situatie. Gezonde voeding van een gezonde bodem, behoud van biodiversiteit, verantwoord grondstoffen-, water- en bodemgebruik, schoner milieu, schonere lucht(!), sociale cohesie, lokale en regionale economie en minder afhankelijk van de woelige politieke en economische stromen...
Meer dan voorheen zullen we aandacht besteden aan de moestuin waar de meeste van onze groenten vandaan komen en wat we daar lokaal en regionaal mee kunnen doen..

 


Permalogo
maandag
27 januari
start opleiding met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Permacultuur Vervolgopleiding 2025 ma

Deze Vervolgopleiding voorziet in de behoefte naar meer verdieping en professionalisering. Het is bedoeld voor wie al een Jaaropleiding met Taco Blom afgerond heeft of voor wie aantoonbaar over voldoende kennis en ervaring beschikt.

De opleiding is bedoeld voor wie een eigen bedrijf (tuinderij, voedselbos, boerderij) wil opzetten, uitbouwen en runnen en/of voor wie zich verder wil verdiepen in de moestuin en de voedselbosrand, en dus bodem, beplanting, watermanagement, ziektevrije systemen en oogstoptimalisatie in eigen tuin, tuinderij of gemeenschapstuin. Ook als je geen eigen tuin(derij) hebt of wilt maar als adviseur of ontwerper aan het werk wilt, kan je veel aan deze vervolgopleiding hebben...

 


Zelfvoorzienend
zondag
9 februari
workshop met Niels Gorisse
[ Lees meer... ]

Zelfvoorzienend off grid

Wil je duurzaam (ver)bouwen, in een tiny house gaan wonen, of gewoon klimaat bewuster leven? Dan is deze cursus voor jou.
In deze cursus zelfvoorzienend off-grid leer je overzicht en basisbegrippen over off-grid warmte en verwarming, zonnepanelen en off-grid electriciteit, regenwater opvang, waterfiltering, ecologische isolatie, zonneboilers, helofytenfilters, composttoiletten, ecologisch bouwen, en meer.
Je leert hoe én waarom je zou kiezen voor duurzaam de basisbehoeften warmte, energie, water, toilet aanpakken. Na deze cursus heb je meer overzicht en heb je een gigantische stap gedaan in de vele duurzame keuzes op gebied van warmte, water, douchen, toilet-afvoer e.d.
 .


cornus mas
zondag
28 februari
workshop met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Van Snoeien naar niet meer Snoeien

Het snoeien van onze fruitbomen is niet altijd ideaal. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak te blijven snoeien. En je bent ook niet altijd blij met de bijwerkingen.
Met snoeien wordt veel verstoord zoals het hormoonhuishouden van je boom? Hoe herstel je dat?
 .


Appelboom gilde
zaterdag 21 -
28 juni 2025
met Taco Blom
en Nicole Smets
[ Lees meer... ]

‍Permacultuurweek in de Dordogne

Deze Vervolgopleiding voorziet in de behoefte naar meer verdieping en professionalisering. Het is bedoeld voor wie al een Jaaropleiding met Taco Blom afgerond heeft of voor wie aantoonbaar over voldoende kennis en ervaring beschikt.

De opleiding is bedoeld voor wie een eigen bedrijf (tuinderij, voedselbos, boerderij) wil opzetten, uitbouwen en runnen en/of voor wie zich verder wil verdiepen in de moestuin en de voedselbosrand, en dus bodem, beplanting, watermanagement, ziektevrije systemen en oogstoptimalisatie in eigen tuin, tuinderij of gemeenschapstuin. Ook als je geen eigen tuin(derij) hebt of wilt maar als adviseur of ontwerper aan het werk wilt, kan je veel aan deze vervolgopleiding hebben...

 



Repairmacultuur

Al vanaf het begin dat Permacultuur in Nederland ontvangen werd, is er geworsteld met wat we lazen en leerden over toepassingen ervan in soms heel andere klimatologische en geografische omstandigheden en waarom dat hier niet altijd werkte. Je moet vertaalslagen maken en ervaring opdoen en ervan leren  en integreren. En met de actuele omstandigheden (extreem weer en mindere biodiversiteit) blijven we daar nog wel even mee bezig.
Maar... hoe vinden we nou onze weg naar de juiste toepassingen en oplossingen?
De verleiding lijkt groot om oplossingen die elders (lijken te) werken hier toe te passen. Zijn we in ons denken over en toepassen van permacultuur en voedselbossen wel diep genoeg gedoken in hoe de natuur hièr werkt en wil werken? Ik mis bij veel van de permaculturisten, die ik mee maak, vaak nog het besef dat kennis over het stuk land waar ze op bezig zijn, over de bodem, de geschiedenis, de lokale omstandigheden, essentieel is om een goed, ziektevrij systeem neer te zetten, essentieel is. En dat daar ook vaak niet de nieuwsgierigheid naar is.
Wel zie ik vaak belangstelling voor technologische innovatie, voor succesverhalen van elders, voor het inbrengen van exoten, voor het systematisch toepassen van 'bodemverbeter' middelen en meer. Zo speuren we zwakke plantjes op met drones en gps, halen we lavameel en -gruis van elders, vervuilen we met no-dig methodes, voegen we wormen toe aan een bodem waar nog niks voor ze te eten is, planten massaal de verkeerde bomen en struiken aan in onze voedselbossen, denken we dat jonge aanplant niet een aantal jaren zorg nodig heeft, houden we te weinig rekening met dat we onze systemen zo aanleggen dat de bodem en wat er op en in groeit door de opeenvolging kan gaan vanaf de pioniersfase. Klopt het wel om hier systemen in introduceren als syntropische landbouw?
Als je het aan de natuur overlaat de mens te voeden, dan zullen er tekorten zijn. We zullen dus de natuur moeten ombuigen naar meer productiviteit voor de mens. Dat is Permacultuur, tenminste als je blijft voldoen aan de ethische principes: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijke delen.

Hoe zou je het moeten aanpakken in Nederland om permacultuur- en voedselbosprojecten te ontwikkelen, die wel kloppen? Die recht doen aan wat de bodem, het water, het weer en de geschiedenis daar mogelijk maakt. Kijken we dan nauwkeurig genoeg naar de lokale omstandigheden, de regionale situatie, maar ook nationaal en internationaal. We leven hier is een delta. Grote rivieren voeren hier hun water af. Zuiveren we dat hier wel genoeg zodat het schoon en voedselarm in de oceanen belandt?

In het verleden, de honderden en duizenden jaren die achter ons liggen, hebben we van het land en het water gebruik gemaakt, hebben we samengeleefd met en van wat de natuur ons wilde en kon geven en hebben we geleerd dat ook zo te doen dat we dat konden blijven doen. We wisten hoe we er voeding, grondstoffen en energie uit konden halen. Natuurlijk zijn daar in de loop der tijd allerlei verstoringen geweest door verstedelijking, door industrialisatie, door uitbuiting van degene die op het land en het water werkten. Maar ook was er kennis over en inzicht in hoe wat dat op een zorgvuldige, verantwoorde manier konden doen.
Als we kijken naar wat onze voorouders/voorgangers hebben kunnen doen, specifiek op hun stukje land, dan gaat er een hele wereld voor ons open. Talloze oplossingen zijn te vinden in onze geschiedenis die we nu, zeker nu, kunnen gebruiken om ons land te herstellen, terug te brengen naar de staat van productiviteit en zorgvuldig toekomstbestendig beheer. Met als doel en gevolg ook: gezonde bodem, schoon water en schone lucht.
In het opzetten van permacultuur- en voedselbosprojecten zit dus ook het herstellen van ons landschap, het repareren ervan. Ik noem het dus maar Repairmacultuur.
Er is gelukkig in Nederland een schat aan informatie te vinden in boeken, zoals in de serie 'Oogsten van het landschap', in 'Bodem onder het Landschap', 'Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen - Herkenning, verspreiding, geschiedenis en gebruik'.  Deze boeken zijn verkrijgbaar in ons winkeltje en webshop. Zie onderaan in deze nieuwsbrief.
In onze groei naar bewustzijn is het heel belangrijk te weten wie we zijn en, vermoed ik, ook heel belangrijk dat we weten wààr we zijn.
En dan met Repairmacultuur of Repairmaculture aan de slag.

 

Menno Swaak
Permacultuurcentrum Den Haag 

 

 

Dr. Vandana Shiva - The Nature of Nature

Op woensdag 11 december komt niemand minder dan Vandana Shiva in de RAI Amsterdam voor een bijzondere editie van That’s the Spirit Talk XXL! Iemand die het in haar eentje durft op te nemen tegen Monsanto en Nestlé, daar willen we meer van horen!
Vandana Shiva is een wereldberoemde milieu- en mensenrechtenactiviste die al decennialang strijdt voor het behoud van biodiversiteit en tegen de monopolisering van onze voedselvoorziening door de machtselite. Ze schuwt niet om de harde waarheid te vertellen. Uiteraard wordt ze flink tegengewerkt door machtige multinationale bedrijven, die hun pijlen vooral richten op het voortzetten van hun lucratieve (en degeneratieve) landbouwpraktijken.
Je leest er meer over op de website van [ That's the Spirit ]


 

Lekkernassûh bestaat 10 jaar

Lekkernassûh, Voedsellokaal de Gymzaal en de Weggeefhoek bestaan alweer tien jaar! En Voedsellokaal de Gymzaal is verbouwd en wordt heropend! Dat hadden ze niet gered zonder alle vrijwilligers met hun tomeloze inzet en zonder alle enthousiaste deelnemers. Daarom is het 5 oktober feest! Op alle locaties zijn activiteiten: omdat ze blij zijn met alle actievelingen, hun boeren en andere pioniers voor een eerlijke en duurzame voedselketen in Den Haag.
Je leest het programma.
op hun website [ lekkernasseh.org ]




 

Boeken en zaden

We bedienen ook een webshop met Permacultuur- en Voedselbosboeken, boeken over bodemleven, planten, landschappen en meer. Zie verderop voor wat aanbevelingen. De meeste boeken zijn ook op Eetbaar Park in voorraad.
Biologische zaden zijn er ook te koop.



Handboek Permacultuur
tuinieren in harmonie met de natuur

Dit praktische, eenvoudige en toegankelijke handboek nodigt je uit om je te verdiepen in de bodem. Met permacultuur boots je een natuurlijk ecosysteem na, waarin verschillende planten elkaar versterken.
Zo maak je, in samenwerking met de natuur, een veerkrachtige en bijna zelfvoorzienende tuin, die niet veel water en onderhoud nodig heeft. Permacultuur bevordert bovendien de biodiversiteit en de bodemgezondheid.
In dit boek ontdek je hoe je je tuin effectief benut door planten te combineren, te zaaien, te enten, bomen te planten en je eigen plantenzaden te kweken. Beginner of ervaren (moes)tuinier, met alle praktische voorbeelden kun je direct zelf aan de slag!
- Praktisch en rijk geïllustreerd handboek
-
Voor een veerkrachtige en onderhoudsarme tuin
-
Interessant voor (moes)tuiniers, van beginner tot
  gevorderd
-
Internationale bestseller 

Demken als een ebrg

Liefdevol duurzaam leven

Liefdevol duurzaam leven

Hoe je eenvoudig en zonder grote investeringen aan de slag kunt Hoe dan?

Behoor jij tot de 85% van de Nederlanders die zich zorgen maakt over het klimaat en krijg jij daar soms stress van? Ook jij kunt een positieve impact maken zonder grote investeringen. Hoe je dat doet, lees je in dit boek. Wilma van Stek legt je uit hoe je eenvoudig en op een leuke manier een duurzame levensstijl ontwikkelt. Ze laat je zien dat je veel meer kunt doen dan je denkt, ook als je geen enorme spaarrekening hebt, of als er geen zonnepanelen op je dak passen.
Je krijgt concrete antwoorden op belangrijke vragen.


Vera’s moestuin - Permacultuur van maand tot maand 

In Vera’s moestuin  neemt Vera Greutink je van maand tot maand mee in haar eigen permacultuurmoestuin om te laten zien hoe je het hele jaar door, zelfs in de winter, gevarieerd kunt oogsten uit eigen tuin. Gul beschrijft ze haar ervaringen met bekende en minder bekende rassen en variëteiten, en welke het voor welk doeleinde succesvol doen. Ook besteedt ze veel aandacht aan polyculturen (het combineren van groentes, kruiden en bloemen) om efficiënt met je grond om te gaan en je tuin weerbaar te maken.
Ze deelt haar expertise om de oogst te vervroegen en te verlengen. Heldere uitleg over het aanleggen van een aspergebed (lucratief!), het stekken van zoete aardappels, bloemen telen, fruitbomen kiezen, zaden oogsten en de verschillende manieren om je moestuinoogst te bewaren of te verwerken tot eenvoudige smaakvolle gerechten: dit boek barst van de praktijkkennis die je nergens anders zult tegenkomen. 


Bomen beter begrijpen

Bomen beter begrijpen

Gids voor praktisch beheer

Over hoe je bomen de juiste zorg heeft, worden nog altijd heel veel regeltjes en trucjes verteld die vaak niet correct zijn. Het rijtje is schier eindeloos. Ze zetten een boomeigenaar op het verkeerde been en in andere gevallen zijn ze hét recept om problemen te creëren. Wie weet hoe bomen groeien, heeft geen regels voor boombeheer nodig. Die weet dan als vanzelf wat kan en niet kan. Bomen beter begrijpen wil deze informatie aanreiken. Kijken hoe bomen groeien, hoe ze (over)leven, hoe ze stormen doorstaan, hoe ze aftakelen en wat dat betekent voor de bomen in onze tuinen, straten, parken en steden. Een boek voor boomeigenaars, boomliefhebbers, professionele groenbeheerders, openbare besturen en ook voor de professionele boomverzorger.   


Ontwerp je eigen voedselbostuin 

Voedselbossen zijn hip, zoveel is zeker. Maar lijkt dat voor jou een onhaalbare droom omdat je ‘maar’ een balkon of een kleine tuin hebt? In het boek Ontwerp je eigen voedselbostuinleer je stap-voor-stap hoe je deze droom toch kan realiseren.
Heb je alleen een terras/balkon dan krijg je advies over de soorten potten, de potgrond, de geschikte planten en hoe je je eigen compost en meststof maakt. Een mini-voedselbos binnen handbereik dus. Beschik je over een lap(je) grond, dan begin je eerst met observatie: welke delen staan in de schaduw, in de zon – hoelang en wanneer?
Een uitgebreide plantenlijst, praktische info over het ontwerp en onderhoud van de planten helpen je een heel eind op weg! 

Boek voedselbostuin


 Als u deze maandelijkse nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik dan op: Afmelden  

P‍ermacultuurcentrum Den Haag / Permcultuur Nu!
www.permacultuur.nu   info@permacultuur.nu  06-26130464
postadres:
Groot Hertoginnelaan 249, 2517  ET Den Haag
bezoekadres (na afspraak):
Eetbaar Park, ingang Vreeswijkstraat.

De Permacultuur Boeken Collectie
webwinkel voor boeken (Engels en Nederlands) over Permacultuur, Voedselbossen en Transitie beweging
www.permacultuurboeken.nl -
 info@permacultuurboeken.nl 

Statistics image