KTC-Veenpost juni 2018  
     

KTC Kengetallen mei 2018

Weidegras
Grasgroei:
Droge stof:
Ruw eiwit:
VEM:
Suiker:
Bodemtemperatuur:
  
Melkkoeien
Aantal:
Melkproductie:
​Vetpercentage:
Eiwitpercentage:
​Ureum:
​Lactatiedagen:

65 kg ds / ha / dag
16,1 %
209
999
111
14,4
°C
 

105
​25,0 kg melk / koe / dag
​4,49 %
3,62 %
27
​127

Een meimaand die de boeken in gaat met records en extremen qua weer. Mooie omstandigheden om alle proefvelden te maaien en de eerste snede gras te kunnen oogsten. Maar ook veel wisselingen in de grasgroei, hete dagen voor de weidende koeien en veel neerslag in een korte tijd. Het lijkt er op dat die extremen qua weer steeds normaler gaan worden. Hoe kunnen we daar het beste mee om gaan in de toekomst? Dat geeft ons stof om over na te denken! In deze KTC-Veenpost leest u onder andere meer over de start van de beweidingsonderzoeken, de oogst van de lisdodde en de opkomst van de wilde rijst. 

Rondjes draaien én bijvoeren!
Elke dag hetzelfde. Voor zowel koe als melkveehouder zorgt dat voor rust en stabiliteit. Roterend standweiden voldoet daaraan en is bij iedereen toe te passen. Dit jaar wordt op KTC Zegveld onderzoek gedaan naar roterend standweiden en vergeleken met kurzrasen.

Bij roterend standweiden is het streven om de graslengte tussen de 8 en 12 centimeter te houden. De graslengte meten we met behulp van een grashoogtemeter. De metingen worden zichtbaar in het ‘Grasvenster’, zie onderstaande afbeelding. De snelle groei van het voorjaar zorgde voor een snelle toename van de graslengte. Op 16 april zijn de koeien bij het roterend standweiden voor het eerst naar buiten gegaan. De graslengte was er toen, met zo’n 10 centimeter, aan toe.

Hoe snel de grasgroei begon (bijna 120 kg ds/ha/dag), zo snel daalde de grasgroei ook weer (minder dan 60 kg ds/ha/dag). De laatste week van april daalde de grasgroei én daarmee de graslengte. Om te voorkomen dat de graslengte te ver zou dalen en onder de 8 centimeter zou komen zijn we de koeien vanaf 11 mei gaan bijvoeren op stal. En zie het grasvenster: de graslengte blijft boven de 8 centimeter! Roterend standweiden biedt zo de mogelijkheid met eenvoudige handvatten grip te blijven houden op de grasgroei en de beweiding.



 
Kort, korter, kortst
Voor het derde jaar wordt op KTC Zegveld onderzoek gedaan naar kurzrasen in de veenweiden. Bij kurzrasen wordt gestreefd naar een grashoogte tussen 3 en 5 centimeter. De focus in dit beweidingssysteem is een optimalisatie tussen de melkproductie en grasbenutting bij continue beweiding door een hoge voederwaarde en minimaal beweidingsverlies.

Begin april was de maximale graslengte van 5 centimeter al gepasseerd. De draagkracht liet het echter niet toe om al te starten met beweiden. Op 10 april, bijna een week eerder dan roterend standweiden, zijn de koeien ingeschaard bij een graslengte van boven de 7 centimeter. In onderstaande afbeelding is het verloop van de graslengte weergegeven. Na een maand weiden is de graslengte gedaald tot rondom de 5 centimeter. Door te sturen met bijvoeding lukt het nu de graslengte weer stabiel te houden.



De eerste lisdoddeoogst van 2018
Op KTC Zegveld is tweeënhalf jaar geleden een lisdoddeveld van 0,4 ha aangeplant. Lisdodde biedt mogelijk perspectief als alternatieve teelt op natte veenpercelen. Op 23 mei heeft de eerste oogst van dit jaar plaats gevonden. Deze oogst wordt later dit jaar samen met de tweede oogst ingezet voor een voerproef bij melkkoeien. Om lisdodde met een relatief hoge voederwaarde te oogsten is de lisdodde voor de bloei geoogst. De timing bleek hiervoor behoorlijk nauw te komen. Nog geen week na de oogst stond het een klein deel van het veld dat niet gemaaid was al zichtbaar in bloei!

Machinale oogst
De oogst vond plaats met behulp van een machine die normaal ingezet wordt voor het maaien en binden van riet. Deze machine maait en bundelt de lisdodde in bosjes bij elkaar (zie de onderstaande foto’s). Na het oogsten is de lisdodde gehakseld en ingekuild. Nu krijgt de geoogste en gehakselde lisdodde tijd om te conserveren, voordat het wordt ingezet bij de voerproef.

Wateropslag
In de week na de oogst hebben we te maken gehad met forse regenbuien tot wel 50 millimeter in korte tijd. Het net geoogste lisdoddeveld gaf ruimte om overtollig water in de sloten (tijdelijk) te kunnen opslaan / bergen. Een nuttige extra functie van de teelt van lisdodde.

Gasvrij!
Niemand zal het ontgaan zijn; alle discussies rondom gas en gaswinning. Een mooi moment om te zeggen dat alle gebouwen op KTC Zegveld vanaf mei 2018 helemaal gasvrij zijn! Donderdag 24 mei is de laatste aanwezige gastank opgehaald. De aanwezige zonnepanelen leveren de energie om alle gebouwen (in de winter) te kunnen verwarmen.



 

De wilde rijst groeit
Rijst telen in Nederland klinkt nog een beetje exotisch. Toch wordt er in Europa al op grote schaal wilde rijst geteeld, bijvoorbeeld in Hongarije (www.indianrizs.hu/en). Waarom zouden we het dan niet bij ons in Nederland kunnen telen? De eerste uitdaging om te starten met de teelt van wilde rijst is het verkrijgen en transporteren van geschikt zaad, omdat het nat en koel moet blijven. Dankzij een hobbyteler uit Duitsland is het ons dit jaar gelukt om geschikt zaad te bemachtigen. En zie hieronder het resultaat!

Dankzij het warme weer van de afgelopen maand schiet de wilde rijst het water uit. Biedt de verandering van het klimaat en het weer kansen voor de wilde rijst? Komend jaar gaan we de groei van de wilde rijst volgen en hopen we zelf zaad te kunnen opvangen en de wilde rijst te vermeerderen.


 

Heeft u vragen, tips of ideeën? Laat het weten via youri@ktczegveld.nl 

Namens KTC Zegveld,

Youri Egas