KTC-Veenpost november 2017  
     

KTC Kengetallen oktober 2017

Weidegras
Grasgroei:
Droge stof:
Ruw eiwit:
VEM:
Suiker:
Bodemtemperatuur:
  
Melkkoeien
Aantal:
Melkproductie:
​Vetpercentage:
Eiwitpercentage:
​Ureum:
​Lactatiedagen:

22 kg ds / ha / dag
13,5 %
249
1000
82
12,8 C
 
 
110
​18,1 kg melk / koe / dag
​5,37 %
4,04 %
19
​199

Het grasgroeiseizoen 2017 loopt ten einde. Dat betekent ook dat alle proeven in het land in de afrondende fase zitten voor dit jaar. In oktober zijn de laatste proefvelden geoogst, gewogen en bemonsterd. Komende maanden staat in het teken van het analyseren van alle resultaten. En die resultaten delen wij de komende maanden graag met u!

KTC Kengetal in beeld: kilogram vet en eiwit per kilogram lichaamsgewicht
De vorige KTC-Veenpost heeft bij meerdere partijen tot nieuwsgierigheid geleidt naar de verschillen tussen de Holstein Friesian en Jersey en de kansen voor de Jersey als ideale veenweide koe. Reden om in deze KTC-Veenpost en de komende maanden hier meer aandacht aan te besteden. 

In de vorige editie hebben wij het gehad over de productie van de Holstein Friesian versus de Jersey. Echter, ook andere factoren spelen een rol: het gemiddelde gewicht van de HF koeien  op KTC Zegveld is 562 kg (533  - 622 kg)  ten opzichten van 379 kg (362 – 434 kg ) voor de Jersey’s. Het gewicht van de Jersey ten op zichten van de HF-koe ligt hiermee 33 procent lager. Het lichaamsgewicht en het bijbehorende metabole onderhoud van dieren hebben een belangrijk effect op de CO2-productie. Hoe meer vet en eiwit per lichaamsgewicht wordt geproduceerd hoe efficiënter de productie en hoe minder CO2-productie per kilogram vet en eiwit.

Gemiddeld produceert een Holstein Friesian in 305 dagen per 100 kg lichaamsgewicht 98 kg vet en eiwit en een Jersey 125 kg vet en eiwit, zie onderstaande afbeeldig. Een Jersey produceert dus 28% meer kg vet en eiwit per 100 kg lichaamsgewicht. De verwachting is dat door het lagere lichaamsgewicht met de Jersey beweidt kan worden op percelen met een hogere grondwaterstand dan met de Holstein Friesian. Dit zijn belangrijke items in de discussie over bodemdaling en CO2 uitstoot. Maakt de Jersey daarmee kans op de titel ‘Ideale veenweiden én klimaatkoe’?



 Beweidingsseizoen loopt af
De grasgroei wordt minder, de bodemtemperatuur daalt en de draagkracht neemt af. De beweidingsproeven lopen ten einde en alle koeien lopen weer in één koppel. Het is dagen sprokkelen om de laatste restjes najaarsgras door de koeien te laten benutten. Op de dagen dat de draagkracht het toe laat worden de koeien nog geweid. Dat wordt nog even genieten van de koeien in het land zolang het kan!


 Grasopbrengsten bij peilgestuurde onderwaterdrainage
In 2017 is voor het tweede jaar onderzoek gedaan naar het effect van peilgestuurde onderwaterdrainage op grondwaterstandverloop en de grasopbrengst. Hierbij is peilgestuurde onderwaterdrainage (P / putdrainage) vergeleken met een niet gedraineerde situatie (C / controle) en met gangbare onderwaterdrainage (S / slootdrainage). Verder is gewerkt met hoog en laag slootpeil en twee verschillende soorten bemesting niveaus. De helft van de proefveldjes heeft het gehele jaar geen stikstofgift gehad (N0) en de andere helft heeft verspreid over het groeiseizoen een stikstofgift van 210 kilogram per hectare (N1) gehad. Alle proefvelden kregen een fosfaatgift van 135 kilogram P2O5 per hectare en een kaliumgift van 400 kilogram K2O per hectare.

Net als in 2016 komt in 2017 naar voren dat de opbrengsten tussen de verschillende situaties vergelijkbaar zijn. Bij de verschillende situaties met stikstofgift werd een gemiddelde grasopbrengst gehaald van 14.599 kilogram droge stof per hectare. De verschillende situaties zonder stikstofgift haalden een gemiddelde grasopbrengst van 11.760 kilogram droge stof per hectare, waarbij de opbrengsten bij de peilgestuurde onderwaterdrainage en gangbare onderwaterdrainage iets lager waren ten op zichten van de niet gedraineerde situatie. 

In onderstaande figuur zijn de bij de verschillende situaties de grondwaterstanden weergegeven van één van de proefpercelen. Gedurende de droge zomerperiode kon de grondwaterstand bij peilgestuurde onderwaterdrainage (rode lijn) zo’n 30 centimeter hoger worden gehouden in vergelijking tot de niet gedraineerde situatie (blauwe lijn). En dat is wat wij willen!



 Werkbezoek Kamercommissie LNV
Op maandag 30 oktober bracht de Kamercommissie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een werkbezoek aan het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) Zegveld en KTC Zegveld. Tijdens dit werkbezoek hebben de kamerleden de nieuwste ontwikkelingen bij KTC Zegveld kunnen zien in de praktijk. Gedurende de rondleiding werd een bezoekgebracht aan onder andere de proefvelden met peilgestuurde onderwaterdrainage en lisdodde. De reacties van de kamerleden op het werkbezoek waren positief. 
 

Heeft u vragen, tips of ideeën? Laat het weten via youri@ktczegveld.nl 

Namens KTC Zegveld,

Youri Egas