![](http://www.ktczegveld.nl/wp-content/uploads/2015/11/KTC-Logo_RGB-e1448536073528.jpg) | | | | | KTC-Veenpost oktober 2018 | | | | |
|
---|
|
|
![](http://livemailer.nl/sites/default/files/hierarchy/4648_KTC%20Zegveld/Rupstrekker.JPG) | KTC Kengetallen oktober 2018 Weidegras Grasgroei: Droge stof: Ruw eiwit: VEM: Suiker: Bodemtemperatuur: Melkkoeien Aantal: Melkproductie: Vetpercentage: Eiwitpercentage: Ureum: Lactatiedagen: | 24 kg ds / ha / dag 19,2 % 241 954 103 13,1 C 107 23,2 kg melk / koe / dag 4,87 % 3,99 % 28 189 |
| KTC Zegveld gaat een nieuwe fase in: de aankoop van het aanliggende melkveebedrijf is rond. Een grote en belangrijke stap in de ontwikkeling van KTC Zegveld. De verdubbeling van de huiskavel biedt letterlijk en figuurlijk meer experimenteerruimte om nieuwe bedrijfsconcepten te onderzoeken, ontwikkelen en te testen. Deze stap heeft KTC Zegveld kunnen maken dankzij de huidige én nieuwe participanten. Heel bijzonder dat KTC Zegveld met zoveel steun, zo’n grote stap heeft kunnen zetten. Veel dank daarvoor! Met deze KTC-Veenpost brengen we u op de hoogte van lopende activiteiten en leest u onder andere meer over het meten van de methaanuitstoot bij koeien, voorweiden voor weidevogelkuikens en de koe als graslandvernieuwer. | Het managen van methaanemissie uit koeien; aan welke knoppen kunnen we draaien? Regelmatig zijn de boeren en scheten van koeien het middelpunt van discussie. De boeren en scheten van koeien bevatten namelijk methaan. Een broeikasgas dat krachtiger is dan CO2. In de pens van de koe wordt methaan geproduceerd door micro-organismen. Maar aan welke managementknoppen kunnen we draaien om de uitstoot van methaan vanuit de koe te reduceren? Stoten twee kleine koeien meer of minder methaan uit dan één grote koe? En kunnen we mogelijk met ons beweidingsmanagement sturen op de methaanemissie?
Om deze en andere vragen te kunnen beantwoorden is begin september gestart met het meten van de methaanemissie van koeien met behulp van Greenfeeds. Een Greenfeed is een apparaat waar de methaanuitstoot uit de bek van de koe gemeten kan worden. Meer dan 95% van de methaan wordt uitgescheiden via de adem/bek van de koe. De methaanuitstoot van een koe verschilt over de dag met bijvoorbeeld pieken vlak na het eten en tijdens het herkauwen. Een koe moet daarom minimaal 20 keer de Greenfeed bezoeken voor een betrouwbaar gemiddelde. Met behulp van een kleine hoeveelheid lokvoer worden de koeien naar de Greenfeed gelokt. Op KTC Zegveld wordt zo de methaanemissie gemeten bij twee verschillende koeienrassen (Holstein en Jersey) en twee beweidingssystemen (kurzrasen en roterend standweiden). Met deze metingen kan de gemiddelde methaanemissie en de variatie in methaanemissie in beeld worden gebracht en kunnen draaiknoppen worden ontwikkeld voor het managen van de methaanemissie.
Lees hier meer over de metingen van de methaanemissie van koeien.
![](http://livemailer.nl/sites/default/files/hierarchy/4648_KTC%20Zegveld/Methaanbakken.jpg)
Voorweiden voor kuikenland op maat Met het mooie weer dit najaar lijkt het nog ver weg, maar voor je het weet begint het nieuwe weidevogelseizoen weer. Tijd om te kijken welke maatregelen er getroffen kunnen worden op bedrijfsniveau. Het creëren van broedgelegenheid en een veilige plek voor de kuikens om op de eerste weken te verblijven door een uitgestelde maaidatum is daar één van. Een uitgestelde maaidatum leidt echter vaak tot een (te) zware eerste snede. Dat resulteert in een leefomgeving waar kuikens zich slecht kunnen voortbewegen en in gras met een lage voederwaarde voor de koeien. Kan voorweiden een bijdrage leveren aan het creeëren van geschikt kuikenland? Dit jaar is op KTC Zegveld nader onderzocht wat het effect is van wel of niet voorweiden bij verschillende uitgestelde maaidata.
Bij voorweiden wordt het gras eerst beweidt door koeien tot 1 of 8 mei. Daarna is er 4, 5 of 6 weken rust voor de weidevogels en hun kuikens. De opbrengst van de eerste snede bij uitgestelde maaidatum zonder voorbeweiden was 6,7 tot 7,3 ton droge stof per hectare en daarmee 1,7-2,3 ton hoger dan de maaicontrole (eerste snede op 15 mei). Het gevolg van deze zware snedes was in veel gevallen plat liggend gras. Voorweiden verlaagde de opbrengst van de eerste snede bij uitgestelde maaidatum fors. Voorweiden tot 1 mei gaf na 5 a 6 weken ruim 4,5 droge stof per hectare. Voorweiden tot 8 mei zorgde voor een opbrengst van circa 3 ton droge stof per hectare. Goed nieuws voor de bewegingsvrijheid van de kuikens!
In onderstaande grafiek zijn de opbrengsten bij de verschillende behandelingen weergegeven. De hoeveelheid vers gras die door de koeien bij het voorweiden al is benut is hierin nog niet meegenomen. Dit onderzoek is uitgevoerd voor het project Winst en weidevogels dat een samenwerkingsproject is van het Veenweiden Innovatiecentrum, PPP-Agro Advies, Lectoraat weidevogels en het Louis Bolk Instituut. Het project loopt door tot 2021 en wordt gefinancierd door de provincie Zuid-Holland.
![](http://livemailer.nl/sites/default/files/hierarchy/4648_KTC%20Zegveld/Kuikenland%20op%20maat.JPG)
Herfstkleuren van cranberryplanten in de veenweiden De cranberry, ook wel veenbes, is een plant die houdt van zure grond, hoog water en die in de winterperiode ook lang onder water kan staan. Het gewas zou daarmee passen in gebieden met hoge grondwaterstanden. Dat is de aanleiding geweest om in 2015 te starten met de aanplant van de eerste cranberries in de veenweiden. De start van de cranberryteelt heeft ons meer inzicht gegeven op hoe succesvol cranberries aan te planten en het onkruid en de vergrassing na aanplant te kunnen beperken. Met deze kennis en ervaring is dit jaar, met behulp van de adviseurs van PPP-Agro Advies, een nieuw cranberryveld aangelegd.
In het nieuwe veld zijn deze zomer zo’n 1.500 veldjes cranberries geplant. Voor het planten is de bodem bedekt met biologisch afbreekbaar doek om in de eerste jaren het onkruid en de vergrassing te beperken. Het uitblijven van neerslag in de eerste maanden na aanplant zorgde voor een start die extra zorg heeft gevraagd. Het tweewekelijks beregenen van de cranberries is nodig geweest om de cranberries aan te laten slaan. En met succes! De wortels van de cranberries hebben zich gevestigd. De planten kleuren nu volop in herfstkleuren. Op naar het nieuwe groeiseizoen van 2019!
![](http://livemailer.nl/sites/default/files/hierarchy/4648_KTC%20Zegveld/Cranberries%202018.JPG)
De koe als jaarrond graslandvernieuwer Grassoorten en kruiden hebben elk een eigen periode en/of een situatie waarin de groeiomstandigheden het meest gunstig zijn. De ene floreert bij vochtige omstandigheden en de ander juist bij droge. In het voorjaar pieken andere soorten in de groei dan in de zomer. Maar hoe zorg je ervoor dat elk soort wordt benut en ruimte krijgt om te floreren? Bij kurzrasen lopen de koeien het hele jaar, elke dag, op hetzelfde perceel waarbij gestreefd wordt naar een graslengte tussen 3 en 5 centimeter. De koeien bij kurzrasen moeten fanatiek grazen om hun kostje bij elkaar te grazen. Tijdens het fanatiek grazen ‘trekken’ de koeien grassen die niet meer floreren uit de grasmat. Dit is zichtbaar door de plukjes dor gras die bovenop de grasmat liggen. Door deze grassen te verwijderen wordt ruimte gecreëerd voor de volgende soort. Het resultaat: het gehele beweidingsseizoen een groene en dichte grasmat. De koe wordt dus ingezet als graslandvernieuwer. En dat het hele beweidingsseizoen lang!
![](http://livemailer.nl/sites/default/files/hierarchy/4648_KTC%20Zegveld/Koe%20als%20graslandvernieuwer.JPG) Een stap vooruit in de bestaande stal Oudere stallen voldoen niet altijd meer aan de wensen van vandaag. Zo zorgen oude dichte betonnen vloeren voor een hogere ammoniakemissie en zijn deze vaak gladde vloeren nadelig voor de klauwgezondheid. Welke mogelijkheden heb je als melkveehouder om in bestaande stallen een stap vooruit te maken?
KTC Zegveld heeft er voor gekozen om deze stap te maken door de aanleg van een nieuwe rubberen vloer die op de twee bestaande dichte betonnen vloeren wordt aangelegd. Deze rubberen vloer is aangeschaft bij en gelegd door V17 Agro. De vloer is zo ontwikkeld dat urine en mest op de vloer snel gescheiden wordt en daarmee de ammoniakemissie wordt gereduceerd. De vloer wordt schoon gehouden door een speciaal ontwikkelde vingerschuif van JOZ die de vloer meerdere keren per dag schoon schuift. Naast de twee vloeren zijn ook verschillende doorsteken en de wachtruimte voor de melkstal voorzien van een rubberen vloer. De koeien lijken erg tevreden met hun nieuwe vloerbedekking!
![](http://livemailer.nl/sites/default/files/hierarchy/4648_KTC%20Zegveld/Vloer.JPG)
| Heeft u vragen, tips of ideeën? Laat het weten via youri@ktczegveld.nl
Namens KTC Zegveld,
Youri Egas |
|
|