Radio Prague International

Zprávy: Úterý, 20. červenec 2021

Zdeňka Kuchyňová

Kulhánek nevyloučil omezení přeshraničního pohybu, informace mají být včas

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) po dnešním jednání se svými protějšky ze čtyř evropských zemí nevyloučil další opatření na hranicích kvůli covidu-19. Avizoval vznik skupiny, která o opatřeních zajistí včasné informace. Šéfové diplomacie ČR, Slovinska, Slovenska, Maďarska a Rakouska se též shodli v tom, že jedinou efektivní cestou je očkování co největší části populace.

Šlo o páté jednání skupiny zvané Central 5 (C5). Vznikla zhruba před rokem a jejím hlavním cílem byla spolupráce v boji proti pandemii. Kulhánek navrhl, aby vznikla síť kontaktních osob, které budou spolupráci zemí C5 v boji proti covidu koordinovat. "Především chceme pak zaručit, že se budeme s dostatečným předstihem navzájem informovat o připravovaných opatřeních tak, abychom se nepřekvapovali a abychom nepřekvapovali naše občany," dodal Kulhánek.

Slovensko už dříve kvůli šíření nakažlivější mutace koronaviru zpřísnilo podmínky vstupu do země. Do karantény nemusí cestující plně očkovaní proti nemoci covid-19. Cestování mezi ČR a Slovenskem nedávno zkomplikovalo i dočasné uzavření menších hraničních přechodů se sousedními zeměmi.

Při explozi ve vojenském prostoru v Brdech byli těžce zraněni dva muži

Výbuch munice těžce zranil dva vojáky, kteří čistili prostor dopadové plochy Kolvín v bývalém výcvikovém prostoru Brdy, řekla ČTK mluvčí Generálního štábu české armády Magdalena Dvořáková.

Jeden muž utrpěl devastující poranění končetin, druhý je popálený na horní části těla. Vrtulníkem a sanitkou je záchranáři převezli do plzeňské fakultní nemocnice. Bývalá pěchotní střelnice Kolvín je stále pro veřejnost uzavřena. Umožněn je pouze průchod po značených zpevněných komunikacích a trasách. Záchranáři měli původně ohlášený výbuch a zasažení více lidí. Na místo vyjelo několik sanitek, vůz pro hromadné postižení osob, povolán byl vrtulník Letecké záchranné služby Líně.

Bývalý vojenský prostor Brdy je od roku 2016 chráněnou krajinnou oblastí, armáda ho od roku 2012 do roku 2017 po povrchu čistila. Ženisté našli na území o rozloze téměř 13.000 hektarů asi 10.000 kusů nevybuchlé munice. Z velké části šlo o poválečnou dělostřeleckou, raketovou a tankovou munici. V roce 2019 začaly práce znovu, pyrotechnici se pustili do hloubkového průzkumu. Hlavní podnět k návratu daly Vojenské lesy a statky, které potřebovaly vyčistit asi 2400 hektarů lesa.

Zemřel neurochirurg Vladimír Beneš, zakladatel dětské neurochirurgie v Motole

Zemřel neurochirurg Vladimír Beneš nejstarší. Bylo mu 100 let. Stál u začátků oboru v Československu a v roce 1978 založil dětskou neurochirurgii v motolské nemocnici. Profesor Beneš byl nejstarší z významné lékařské rodiny tří Vladimírů Benešů, informaci o jeho úmrtí poskytla České televizi rodina.

Beneš se narodil 27. ledna 1921. Vystudoval medicínu a jeho životním oborem byla neurochirurgie. Věnoval se jí mezi lety 1949 až 1978 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze Střešovicích a poté mezi lety 1978 až 1992 ve fakultní nemocnici Motol, kde založil samostatné oddělení dětské neurochirurgie. Pracoviště pod jeho vedením zavedlo řadu progresivních a v té době unikátních postupů. Od loňského října je přednostou Neurochirurgické kliniky dětí a dospělých v Motole vnuk Vladimíra Beneše.

V dobách, kdy začínal, bylo pro neurochirurgy vítězstvím, když pacient vůbec přežil. Beneš se kromě operací mozku zajímal také o problematiku poranění míchy. Od 50. let minulého století prosazoval komplexní péči o spinální pacienty jako základní prevenci druhotných zdravotních komplikací.

V mezitýdenním srovnání prokázaných případů covidů v pondělí ubylo

Testy v pondělí potvrdily v Česku 216 případů nemoci covid-19, o 25 méně než před týdnem. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, zůstalo na 0,95. Nezměnil se ani počet nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní, pátý den za sebou je na hodnotě 15. Mírně přibylo hospitalizovaných pacientů s koronavirem, v pondělí jich bylo 37, o šest víc než v neděli.

Podle odborníků se v Česku nyní šíří hlavně varianta koronaviru delta, dříve zvaná indická. Britská varianta, která se v zemi začala objevovat počátkem roku, aktuálně tvoří podle expertů asi desetinu případů. Novým typem koronaviru se v Česku od začátku epidemie loni v březnu prokazatelně nakazilo přes 1,67 milionu lidí. Většina se vyléčila, 30.341 lidí zemřelo. Ukončené očkování má přes čtyři miliony lidí.

V Olomouci se otevře očkovací místo bez registrace v centru Šantovka

V Olomouci se otevře nové očkovací místo bez předchozí registrace v prostorách obchodního centra Šantovka, fungovat by mělo od poloviny příštího týdne. Očkovat se zde budou moci proti covidu-19 lidé starší 16 let, k dispozici jim bude vakcinace od firem Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson. Očkovací centrum bude ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Olomouc v provozu po dobu deseti hodin sedm dní v týdnu, řekl dnes ČTK hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

V očkovacím centru se budou moci zájemci naočkovat postupně oběma dávkami dvojfázové vakcíny Pfizer/BioNTech, dveře budou podle hejtmana Suchánka otevřeny i těm, kteří zde budou chtít uplatnit druhou dávku, protože jim to bude z časových důvodů lépe vyhovovat než dříve daný řádný termín.

Vichřice na Lounsku zničila téměř celou úrodu chmele zhruba na 300 hektarech

Silné bouřky, krupobití i jev zvaný downburst zničily odhadem téměř celou úrodu chmele zhruba na 300 hektarech. Škody půjdou do milionů korun, spočítané zatím nejsou. ČTK to dnes řekl tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR Michal Kovařík. "Co se týká červnových a červencových bouřek a krupobití a podobně, tak to vypadá, že byly poškozené chmelnice na více jak 900 hektarech," řekl Kovařík s tím, že některé škody se ještě projeví a konečné sumy ukáže nejspíš až sklizeň.

Gottova autobiografie Má cesta za štěstím se stala hned po vydání bestsellerem

Autobiografie Karla Gotta Má cesta za štěstím se stala krátce po vydání bestsellerem. Kniha vyšla téměř dva roky po zpěvákově smrti, v den Gottových nedožitých 82. narozenin 14. července, v počtu 30.000 výtisků, které byly vyprodány během několika dní. V Česku je neoficiální hranice bestselleru 10.000 prodaných knih. Dotisky autobiografie se na trhu podle distributora objeví 21. července a další budou nepravidelně následovat.

Kniha stojí 1229 korun. Průměrná cena knih v Česku se podle posledních statistik za rok 2019 pohybovala kolem 275 korun. Knihu Má cesta za štěstím zpěvák dokončil jen několik týdnů před svou smrtí. Gott v knize hovoří o svých dcerách, rodinném zázemí, rodičích, kamarádech i zálibách, k nimž patřilo především malování. Vydavatelem obsáhlé publikace, v níž se na téměř 700 stránkách nachází 1800 fotografií a jiných materiálů, je společnost Karel Gott Agency.

Knihu otevírá prolog, který Gott napsal v létě 2019. "Dovedu si představit, že spousta lidí, ať přátel, či známých, kteří prošli mým životem a v knize se nenajdou, může být zklamána. Ale věřte mi, že pokud by se v knize měli všichni objevit, stal by se z mé autobiografie nezáživný telefonní seznam," napsal Gott, který v závěrečných kapitolách popisuje období zápasu s těžkou chorobou.

Historické jádro Prahy je již 50 let památkovou rezervací

Historické jádro Prahy, které bylo vyhlášeno 21. července 1971 městskou památkovou rezervací, je se svou rozlohou 866 hektarů jednou z největších památkových zón na světě. Jedinečnost pražského centra uznalo v roce 1992 i UNESCO a zařadilo jej na seznam světového kulturního a přírodního dědictví lidstva.

Pražská památková rezervace zabírá prakticky celý střed Prahy, navíc ji obklopuje ochranné pásmo o celkové rozloze 8963 hektarů. Prolíná se tu celá řada slohů - od románského přes gotiku, renesanci, baroko až po kubismus nebo funkcionalismus. Památková rezervace je v celosvětovém měřítku mimořádná, vedle své rozlohy a počtu památek hlavně zachovalostí celých stavebních souborů, ulic a náměstí. Je v ní více než 1300 památkově chráněných budov, z toho 28 národních kulturních památek, například Staroměstské náměstí s radnicí a Týnským chrámem, Pražský hrad nebo Karlův most.

Studentka z Havířova při pěší cestě do Istanbulu navštíví rumunský Banát

Jednadvacetiletá studentka Nicolette Havlová z Havířova na Karvinsku, která se počátkem června vydala na pěší cestu z Havířova do tureckého Istanbulu, dorazí tento týden do prvního cíle svého putování. Navštíví vesnici Gerník v rumunské lokalitě Banát, kde žije silná česká komunita. ČTK to dnes řekl Ivo Dokoupil ze společnosti Člověk v tísni. Svou cestou chce studentka marketinku na univerzitě v anglickém Liverpoolu poukázat na obtížnou situaci, do které se tamní obyvatelé dostali. Vinou koronaviru a utlumení cestovního ruchu totiž přišli o podstatnou číst svého živobytí. Svou cestou chce upozornit i na sbírku, která má obyvatelům českého Banátu pomoci.

Na cestě z Havířova do Istanbulu chce za tři měsíce ujít téměř 2500 kilometrů, nastoupat 30.000 metrů a chůzí strávit minimálně 800 hodin. Ve svých jednadvaceti letech už navštívila bezmála 40 zemí. O svých zážitcích, zkušenostech a motivech přednáší nejen na cestovatelských festivalech, ale také na středních školách.

Na účtu, který v souvislosti s jejím současným putováním zřídila organizace Člověk v tísni, se už sešlo více než 40.000 korun. Peníze budou použity například na propagaci Banátu jako turistické destinace či na podporu prodeje místních produktů, jako jsou sýry, med a slivovice. Dnes ve vesnicích žije více než 2000 krajanů. Ještě v roce 1991 ve vesnicích žilo asi 10.000 Čechů.

Po Perušičovi měl v Tokiu pozitivní test i kouč beachvolejbalistek Nausch

Třetí pozitivní test na koronavirus měl v české výpravě na olympijských hrách v Tokiu trenér plážových volejbalistek Simon Nausch. Kouč Markéty Nausch Slukové a Barbory Hermannové zamířil podle tiskové zprávy Českého olympijského týmu po potvrzení nálezu PCR testem z olympijské vesnice do izolace. V týmu beachvolejbalistů jde o druhý případ. V izolaci je už volejbalista Ondřej Perušič, u něhož nákazu odhalily v neděli každodenní testy v olympijské vesnici. Jako první se onemocnění covidem-19 objevilo po příletu do Japonska u nejmenovaného člena realizačního týmu.

Nauschovy svěřenkyně dnes absolvovaly další testy a zatím jsou negativní. Hermannová s Nausch Slukovou tak budou moci i jako takzvané "blízké kontakty" trénovat, i když ve zvláštním režimu. Případně by v tomto režimu mohly i nastoupit do turnaje, pokud zůstanou negativní.

Z vládního speciálu, který do Tokia vyrazil v pátek z Prahy, je nyní v karanténě osm členů české výpravy. Žádní sportovci mezi nimi nejsou, ale i jejich fungování v olympijské vesnici se to dotýká. Byli rozděleni na jednolůžkové pokoje a mají doporučeno se co nejvíce izolovat od ostatních. Všichni nakažení členové české olympijské výpravy jsou v dobrém stavu. "V žádném případě nechci dotyčné nazvat pacienty. Necítí žádné potíže. Nemají teplotu," řekl šéflékař olympijského týmu Jiří Neumann.

Chodkyně Anežka Drahotová nevyužije šanci startovat na OH po zbavení obvinění z dopingu

Chodkyně Anežka Drahotová nevyužije šanci startovat na olympijských hrách v Tokiu. Vysvětlila to tím, že po závodní přestávce není v odpovídající formě. "Poslední tři měsíce byly náročné. Trénovala jsem, snažila se udělat maximum, ale závodní rytmus nenahradíte," řekla Drahotová. Dvojnásobná medailistka z mistrovství Evropy byla z možného dopingu očistěna v pondělí, kdy disciplinární komise Českého atletického svazu uvedla, že tři roky starý dopingový nález nezpůsobilo užití zakázané látky.

Počasí na středu

Jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a na severu a severovýchodě ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, na jižní Moravě až 26 °C, v 1000 m na horách kolem 16 °C.

Únava, noční můry, potíže se spánkem. Studie českých vědců zkoumá následky covidu

Jste unaveni, máte noční můry, spíte moc nebo naopak málo? I tak mohou vypadat následky po prodělaném covidu. Zmapovat neurologické a spánkové problémy má nová studie vědců z Národního ústavu duševního zdraví.

Věra Čáslavská: květina v zemi samurajů

Tohle přízvisko jí dali Japonci během Olympijských her 1964 v Tokiu. Květina olympiády.  

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2021, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cr@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se