Politisk Morgenpost
TIRSDAG D. 01 AUGUST
KØB ABONNEMENT

 
Kun ét parti er klar til at støtte regeringen: Det handler om mobning af muslimer

Godmorgen og velkommen til den politiske morgenpost.

Overblikket vil her til morgen kredse en hel del om koranafbrændinger, for det er det, alle medier beskæftiger sig med i disse dage, men vi starter altså dagen med en anden nyhed.

Det er nemlig i dag, at forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vender tilbage til Christiansborg efter at have været sygemeldt i flere måneder.

Dagens comeback: Høvdingen er tilbage

I går eftermiddag satte Venstres formand selv nogle ord på sin tilbagevenden i et længere Facebook-opslag, hvor han blandt andet takkede sin hustru for opbakningen, der har gjort det muligt for ham at vende tilbage til dansk politik.

»Ikke fordi, jeg skal og ikke fordi, det er en pligt. Men fordi jeg virkelig gerne vil. Fordi jeg har muligheden for og lysten til at sætte mit præg på dansk politik. Det er jeg ikke færdig med,« skriver han i opslaget. ¨

I opslaget sætter Jakob Ellemann-Jensen også ret modigt ord på sine følelser om at have været stressramt, samt hvordan den alvorlige sygdom påvirkede ham undervejs.

»At blive ramt af stress kan opleves som en dødsdom – ikke bare for ens karriere, men for hele tilværelsen. Undervejs blev jeg bange for, at jeg aldrig skulle blive mig selv igen. At jeg aldrig ville kunne passe et arbejde igen,« skriver han og fortsætter:

»Men det er muligt at komme igennem det og vende stærkt tilbage, hvis man er så heldig, at have venner, kolleger og familie, der træder til og bakker op«.

Jakob Ellemann-Jensen vender tilbage til et ret stort kaos, og det skyldes ikke kun den højspændte situation, som reaktionerne på koranafbrændinger har antændt, men derimod også våbenindkøb og et regeringssamarbejde, mange stadig ikke forstår.

Herfra skal der dog lyde et varmt velkommen tilbage til landets forsvarsminister – og så går vi videre.

Dagens helt store historie: Koranafbrænding

Lige nu er der et emne, der optager hele Slotsholmen, og det er SVM-regeringens respons på de uroligheder, der er brudt ud flere steder i Mellemøsten i forbindelse med afbrænding af koraner i Danmark og Sverige.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) var hurtigt ude og fordømme koranafbrændingerne, som han betegner som skændig opførsel, og i weekenden stod det klart, at regeringen faktisk er parat til at gå ret langt for at få situationen til at deeskalere.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen vil man nemlig forsøge at lovgive sig ud af, at det i fremtiden skal være forbudt at brænde koraner af foran ambassader i Danmark.

Det er en ret vild udmelding, for uagtet hvad man ellers mener om koranafbrændinger, så er handlingen en ytring, der er beskyttet af ytringsfriheden, og den rettighed er helt fundamental for det danske demokrati og samfund.

Dagens korrektion: Justitsminister på banen

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen holdt i går møde med de øvrige partiers udenrigsordførere, og som man kan læse flere steder i landets aviser, så står SVM-regeringen stort set alene med sit ønske om at lovgive mod koranafbrændinger.

De øvrige partiers reaktioner vender vi tilbage til, men først skal vi lige forbi justitsminister Peter Hummelgaard (S), der ifølge Politiken korrigerede udenrigsministeren.

Mens Lars Løkke Rasmussen først fik det til at lyde som om afbrænding af koraner skulle forbydes foran alle ambassader og potentielt også andre steder, så fortalte justitsministeren mandag, at det ikke er det, der er regeringens ønske.

Derimod er der tale om en »juridisk nålestiksoperation«, hvorn man »kirurgisk præcist« vil forhindre gentagne koranafbrændinger, som ifølge ministeren alene handler om at provokere andre lande og skabe ustabilitet, der kan true danskernes sikkerhed.

Dagens overskrift: Alternativet støtter op

Mens partier på begge sider af regeringen fordømmer ideen om det, som de mener er en indskrænkning af ytringsfriheden, ja, så virker det faktisk til, at Alternativet støtter op.

Hos Dagbladet Information fremgår det, at partiets leder, Franciska Rosenkilde, i går udtalte under en udsendelse på P1, at hun mener, at den nuværende debat er forfejlet.

Hun ser ikke Lars Løkke Rasmussens udspil som en indskrænkning af ytringsfriheden og mener, at man burde rette fokus mod dem, hun ser som udgangspunktet for den nuværende krise – og det er ikke dem, der laver optøjer i Mellemøsten, men derimod den lille gruppe danskere, der bruger deres tid på at sætte ild til Koranen.

»Vi burde i langt højere grad tage afstand fra de her ekstreme udtalelser og behandlinger. Det her handler om at påtale mobning og diskrimination,« lød det under radioprogrammet mandag eftermiddag.

Dagens kritik: Det er skammeligt

Den tolkning er der nok en del, der er uenige i, og Alternativet virker lidt til at være de eneste, der mener, at regeringen og Lars Løkke Rasmussen har fat i den lange ende.

Omvendt er køen af kritikere, der fordømmer regeringens ageren, uendelig lang.

Vi var forbi partilederne i gårsdagens overblik, så deres kritik vil vi ikke bruge tid på her til morgen.

I stedet vender vi blikket mod Berlingske, der har talt med Jacob Mchangama, som er direktør i den juridiske tænketank Justitia og tidligere medlem af Ytringsfrihedskommissionen, som blev nedsat i 2017 af VLAK-regeringen.

Han kalder regeringens melding for et »katastrofalt paradigmeskift for Danmark« og er rystet over, at Danmark – et af verdens mest sekulære og progressive lande – er klar til at bøje af for vold og trusler.

Under interviewet bliver Jacob Mchangama pludselig stille:

»Det er fuldstændig uantageligt. Jeg har næsten ikke ord for det. Det er skammeligt ud over alle grænser, og jeg er virkelig, virkelig rystet.«

Dagens ros: Rettidig omhu

Nu skal overblikket jo ikke ende som ren bashing af Lars Løkke Rasmussen og SVM-regeringen, for der er faktisk også ros.

Den finder vi blandt andet hos Kristian Madsen, der er chefredaktør på Avisen Danmark.

På Twitter giver han udtryk for, at det er godt, at det er politikere fra S, V og M, der lige nu styrer Danmark.

{embedded type="node/custom_code_html" id="66884570"}

Det er dog ikke kun Kristian Madsen, der har en fortid i Socialdemokratiet, der er positivt stemt over for regeringens ageren.

Hos Jyllands-Posten fremgår det nemlig, at tidligere diplomat Torben Gettermann, der har været ambassadør i Irak, ser regeringens hurtige reaktion i form af fordømmelse og forsøg på at mindske skaderne som rettidig omhu med henvisning til Muhammed-krisen i 00erne.

»Regeringen prøver at være proaktiv i stedet for at lade stå til, som man gjorde dengang. Hvis man viser, at man tager afbrændingerne alvorligt, kan man måske lægge en dæmper på situationen,« siger han til Jyllands-Posten.

Dagens uenighed – og en kovending!

Puha, det er altså med at holde tungen lige i munden her til morgen, men jeg håber, at I har et nogenlunde overblik over, hvad der er op og ned i denne ret svære sag.

Nemmere bliver det ikke af, at regeringspartierne, der jo lige nu gør fælles front mod størstedelen af Folketinget, også internt er uenige – eller har været det gennem tiden.

Berlingske kan for eksempel beskrive, hvordan S-profilen Bjørn Brandenburg afviser, at der kan blive tale om et forbud mod afbrænding af koraner:

»Der må ikke herske tvivl om, at ytringsfriheden og alt, hvad der følger med den, er nogle meget grundlæggende værdier i det danske samfund. De står til hver en tid over hensynet til religion. Derfor mener jeg heller ikke, at der hverken nu eller i fremtiden er brug for yderligere lovgivning på det her område. Jeg synes, vi har en god grundlovssikret ret, som vi kan være stolte af og passe på,« siger han til Berlingske.

Avisen har også talt med Folketingets formand, Søren Gade, der mandag måtte forklare, hvordan Venstre, der i sin tid var med til at afskaffe den såkaldte blasfemiparagraf, nu kan støtte op om det, som kritikere kalder en indskrænkning af ytringsfriheden.

Han erkender, at Venstre som et liberalt parti tidligere har set anderledes på sagen, men betoner, at det ikke kan være så svært at forstå, at man indirekte udsætter borgerne for en unødvendig trussel, hvis man som det eneste land tillader, at man kan brænde koraner af.

Dagens analyse: Hvor er statsministeren?

Danmark befinder sig lige nu i en historisk krise, og det virker mest af alt til, at den handler om, hvordan regeringen har valgt at agere på optøjerne, der lige nu ses i Mellemøsten.

Det er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens ressortområde, men flere har alligevel undret sig over, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) mon egentlig er henne lige nu.

Statsministeren har ikke officielt reageret på den nuværende situation eller på kritikken, der hagler ned over hendes regering, og det undrer Berlingskes politiske kommentator.

Bent Winther skriver i en analyse, at det handler om at beskytte Socialdemokratiet:

»Det forbud, som skal forhindre afbrænding af koraner foran ambassader, er, uanset hvordan man vender det, en retræte i forhold til den stramme værdipolitik, som Socialdemokratiet har anlagt på udlændingeområdet,« står der i analysen.

Dagens ledere

Landets mange lederskribenter har spidset blyanten, og pennene slår mange svirp her til morgen, hvor der med én undtagelse er voksenskældud til regeringen.

Berlingske:

»Desværre må man konstatere, at den danske regering med sin forestående lov, nærmest uanset hvordan den konkret udmøntes, bidrager til at underminere ytringsfriheden ikke bare i Danmark, men i verden.«

Jyllands-Posten:

»Hvis man bøjer sig for vold, får man ikke mindre vold, men mere vold. Et ofte gentaget, men ikke dermed trivielt spørgsmål er helt afgørende: Hvad bliver det næste?«

Politiken:

»Der findes ingen gode argumenter for at brænde religiøse skrifter af, og herfra kan vi kun tage kraftigt afstand fra den tossede idé. Og det er netop, hvad vi gør i en demokratisk retsstat. Vi tager afstand. Vi argumenterer imod. Vi giver vores holdning til kende. Vi bliver forbandede. Men vi udstikker ikke forbud«.

Dagbladet Information:

»Det er et grotesk signal at sende til de modige mennesker, der sætter sig op imod den ofte religiøst betingede undertrykkelse i disse lande, at Danmark nu melder sig klar til at indskrænke ytringsfriheden herhjemme for ikke at såre religiøse følelser.«

Børsen:

»Ytringsfriheden er afgørende. Men det er princippet om, at den demokratisk valgte regering fører landets udenrigspolitik også. Så jo: Det er mange gange nødvendigt at stå fast. Også på frihedsrettigheder for dem, man dybt foragter. Men ikke på Rasmus Paludans uindskrænkede mulighed for at overtage og ødelægge dansk udenrigspolitik.«

Dagens korte, men vigtige nyheder om korankrisen

1. Stram Kurs leder Rasmus Paludan er absolut ikke imponeret over det, der lige nu sker inde i regeringskontorerne. Han kalder udviklingen »rablende vanvittig« og overfor Ekstra Bladet kalder han Lars Løkke Rasmussen for en kujon, der ikke har forstået, hvad jobbet som udenrigsminister går ud på.

»Det er et knæfald for muslimsk pression. Det er en underkastelse for muslimske lande, hvilket er chokerende,« siger Rasmus Paludan til avisen.

2. Lars Løkke Rasmussen havde i går indkaldt partiernes udenrigsordfører til møde, men det var ikke kun de danske politikere, der diskuterede situationen. Det samme gjorde man i Organisationen af Islamiske Lande (OIC), hvor 57 udenrigsministre diskuterede muligheden for at indføre tiltag mod Danmark som reaktion på afbrændingerne.

Det endte med, at OIC fordømte koranafbrændingerne, mens man fritstillede medlemslandene til at reagere over for Danmark, som det enkelte land fandt bedst.

3. Direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen var en af de første til at melde sin støtte til den linje, som SVM-regeringen har lagt i denne sag. Overfor Berlingske kalder han koranafbrændingerne for »meningsløse provokationer«

»Vi har brug for respektfuld, tænksom og åben dialog i verden. Vi har ikke brug for at gøre vores vanskelige sikkerhedssituation endnu mere vanskelig, fordi vi tillader meget ekstreme religiøse provokationer, som sætter sindene voldsomt i kog i verden omkring os,« siger han.

Overfor Børsen afviser DI-topchefen, at hand opbakning bunder i dansk erhvervsliv økonomiske og handelsmæssige interesser.

4. Den nuværende krise minder en del om det, der udspillede sig tilbage i 00erne, da Muhammed-krisen brød ud. Dengang reagerede daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen først ved at fordømme optøjerne, angrebene på og boykot af Danmark, og den nuværende regerings ageren adskiller sig derfor markant. Har du interesse i at få genopfrisket, hvad der var op og ned på den historiske krise, har Politiken lavet et overblik.

 
 
 
 
Grundlagt, 1749 af Ernst Henrich Berling
 
 
Berlingske Media A/S | Pilestræde 34
DK-1147 København K, Danmark | +45 33 75 75 75
 
 
Anders Krab-Johansen, koncernchef og udgiver
Tom Jensen, Ansv. chefredaktør
Mette Østergaard, chefredaktør
Stinne Andreasen Krak, digital redaktionschef
 
Følg Berlingske
 
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -