‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Til patienter og pårørende 10-01-2020

Kunstig intelligens skal vise vej til den rette behandling

Forskere i Kræftens Bekæmpelse har sammen med internationale kolleger udviklet et informationsværktøj, der på baggrund af store mængder data kan udpege gener, der driver udviklingen af kræft. ’Moonlight’ hedder det nye værktøj, som på sigt skal bruges til at finde den rette behandling til den enkelte kræftpatient.
Læs hvordan kunstig intelligens kan hjælpe kræftpatienter

Kræftramte børn går i skole via robot

Forskere på Rigshospitalets BørneUngeKlinik har fået støtte fra Kræftens Bekæmpelses Psykosociale Forskningsudvalg til et projekt, hvor kræftramte skolebørn kan bevare kontakten med deres skoleklasse ved hjælp af en robot.
Læs hvordan robotterne hjælper kræftramte børn

Ny viden om årsager til kræft og aldring

Forskning fra Kræftens Bekæmpelse giver ny og uventet viden om, hvordan celler reparerer genetisk skade, der ellers kan udvikle sig til kræft. Det er viden, der også kan hjælpe os med at forstå, hvad der sker, når vi bliver ældre.
Læs om den nye forskning fra Kræftens Bekæmpelse

Det skriver andre medier om kræft
 

HPV-vaccine ikke skyld i gådefulde symptomer

(Videnskab.dk 09-01-2020)

HPV-vaccinen er ikke skyld i, unges uforklarede symptomer. Det konkluderer et stort, dansk studie, som er lavet af forskere fra Aarhus Universitetshospital og bygger på landsdækkende data fra 2000-2014 om mere end 600.000 danske piger ml. 11-17 år. Det er netop blevet publiceret i American Journal of Epidemiology. Studiet blev sat i gang, efter et kritisk TV 2-program sendte vaccinen ud i et vildt stormvejr. Folketinget bevilgede derfor penge til forskning, som skulle undersøge, om vaccinen var sikker. - Det er yderst vanskeligt at ‘bevise’, at noget ikke eksisterer. Men det her studie taler stærkt imod, at der skulle være en sammenhæng mellem vaccinen og symptomerne, siger Kaare Christensen, der er professor i epidemiologi på Syddansk Universitet.
Læs mere

Forskere: Misinformation om HPV-vaccinen kan udløse 45 unødvendige kræftdødsfald

(Videnskab.dk 10-01-2020)

Tusindvis af danske piger valgte HPV-vaccinen fra efter dårlig omtale i medierne. I værste fald betyder det kræfttilfælde og dødsfald, som kunne være undgået, lyder det i et nyt studie. Den danske forsker Peter R. Hansen er førsteforfatter af studiet, der netop er udgivet i tidsskriftet Vaccine. I studiet har man regnet sig frem til, hvor mange der – i værste fald – dør som følge af livmoderhalskræft, der kunne være undgået med en vaccine. Man er nået frem til 45. Forskerne tager selv forbehold for tallet, og det samme gør en ekstern forsker, som vurderer studiet overfor Videnskab.dk. Men han siger også, at studiet er veludført, og at grundlaget er i orden.
Læs mere om det nye studie

Usunde vaner giver flere yngre tarmkræft

(Berlingske 09-01-2020)

Flere yngre mennesker under 50 år får tyk- og endetarmskræft. Det viser en gennemgang af forskningen på området. Fedme, alkohol og inaktivitet er blandt årsagerne til stigningen. Janne Bigaard, projektleder og overlæge ved Kræftens Bekæmpelse siger i artiklen, at usunde vaner bør forebygges, men det vil ikke være vejen frem at sætte screeningsalderen ned.

Patienter må vente længe på at få afgjort klager

(Berlingske 07-01-2020)

Hvis du som patient eller pårørende klager over en behandling, må du væbne dig med tålmodighed. Der er i gennemsnit ét år og tre måneders ventid på en afgørelse. Knap 10.000 klager har hobet sig op, mens nye hver dag kommer til. Dertil kommer 2.000 ankesager om erstatning. Sundhedspolitikere kalder situationen alvorlig. Puklen af sager er opstået, efter en tidligere sundhedsminister fra Venstre sammenlagde forskellige instanser i en ny styrelse for patientsikkerhed, hvorefter hendes efterfølger erstattede den nye styrelse af en anden ny styrelse. Med de nye styrelser fulgte tvungne udflytninger til Aarhus og medarbejderflugt. Danske Patienters formand Morten Freil håber, at sagen bliver ’en brik i læringen om, hvordan man laver de store omlægninger fremover, så det ikke sker forhastet.’

Det sker i Kræftens Bekæmpelse
 

Show til fordel for Kræft er ikke for børn

Anders Matthesen, Joey Moe, Viktor Akselsen og Hans Lindberg. Det er blot nogle af de mennesker, du kan møde i et stort show i Royal Stage i Hillerød den 29. januar.

Alle indtægter går ubeskåret til Kræft er ikke for børn, Kræftens Bekæmpelses arbejde med forskning, forebyggelse og støtte til børn berørt af kræft. Showet er arrangeret af en frivillig ildsjæl, Martin Jørgensen, der selv har haft kræft. Han lover en aften med underholdning, musik og interviews med sportstjerner, der har været berørt af kræft.
Læs mere om showet og køb billet