Je kunt huisdieren meer helpen dan je denkt. - zooplus: Alles voor je huisdier | Online dierenwinkel
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
  
 

Heb je problemen met de weergave van de nieuwsbrief, klik dan hier.

zooplus: Alles voor je huisdier | Online dierenwinkel
 
 
Shop kalmerende producten voor je huisdier.

In november stuurde we je al wat tips om vuurwerkangst te beperken. Je kon alvast starten met training of benodigdheden bestellen om een veilige plek te maken voor je huisdier. Nu oudjaarsavond steeds dichterbij komt, willen we je nogmaals op de hoogte stellen van deze tips en je helpen om de laatste acties te ondernemen om oudjaarsavond prettiger te maken voor jouw huisdier.

Terwijl we uitkijken naar het spectaculaire vuurwerk op oudejaarsavond, begrijpen we dat deze tijd van het jaar voor onze harige vrienden minder feestelijk kan zijn. Dieren ervaren vuurwerk vaak als angstaanjagend en stressvol. Honden piepen, katten zoeken schuilplaatsen en vogels fladderen nerveus rond. De vuurwerkangst kan een enorme impact hebben op hun welzijn.

Wist je dat huisdieren geluid tot wel 3 keer harder horen dan wij? Meer dan de helft van onze huisdieren zijn bang van vuurwerk.

Bij zooplus willen we ervoor zorgen dat jij en je huisdier(en) een kalme en veilige jaarwisseling hebben. Daarom delen we graag enkele tips en suggesties voor kalmerende producten om je huisdier(en) te helpen ontspannen tijdens de vuurwerkperiode.

Tips voor vuurwerkangst ►
 
 
 
 
 

Train je hond voor stressvolle situaties

Het beste moment om te starten met het trainen van je hond is rond de zomervakantie. Nog niet begonnen? Dan geven wij je wat tips over hoe je de training nu alsnog op kunt pakken.

 
 

Verdeel eetmomenten over de dag in combinatie met vuurwerkgeluiden. Honden worden afgeleid en gekalmeerd door eten en zullen daarom niet op het geluid letten.

Beloon wanneer je hond rustig blijft tijdens vuurwerkgeluiden. Dit kan door middel van clickertraining, spelen met een (denk)speeltje of het geven van een lekkere snack die lang mee gaat.

• Probeer gedragstherapie met een expert die je helpt de oorzaak van de angst te vinden.

Train je hond!
 
 
Clickers voor hondentraining
Hondensnacks
Hondenspeelgoed
 
 
 
 
 
 
 

Laat je hond niet alleen! Angstige honden zoeken hun baasje waarbij ze zich veilig voelen.

 
 
 
 
 

Maak je huis vuurwerkproof

Zorg ervoor dat ook je huishouden vuurwerkproof is zodat de angst van je hond geminimaliseerd wordt. Alle kleine beetjes helpen om ervoor te zorgen dat je hond zich op zijn gemak voelt en niet het risico loopt om van de schrik zichzelf te verwonden.

 
 

Sluit de deuren, ramen en rolluiken om geluid en flitsen uit je huiskamer te houden.

• Zet de radio, muziek of tv aan. Deze vertrouwde geluiden overstemmen de vuurwerkherrie waardoor honden minder snel reageren.

• Laat de lichten aan en verplaats meubels waaraan de hond zich in paniek kan bezeren. Sluit je hond niet op in de bench maar laat hem zelf kiezen waar hij zich veilig voelt.

• Gebruik kalmerende middelen zoals een Adaptil Verdamper of Spray in je woonkamer of geef je hond Anti-stress tabletten om te helpen kalmeren.

Train je hond!
 
 
Hondenmandjes
Kalmeringsmiddelen
 
 
 
 
 

Geef je hond geen slaapmiddel! Dit verslapt enkel de spieren waarna automatisch het gehoor wordt versterkt.

 
 
 

Blijf in contact met je hond

Natuurlijk blijf je bij je hond tijdens zijn of haar vuurwerkangst. Maar hoe houd je goed contact? Straf of negeer je hond niet, maar vertroetel je hond ook niet. Je wil niet laten merken dat er iets geks aan de hand is. Als je hond veiligheid bij jou komt zoeken kun je dit gerust toelaten. Stimuleer het troosten niet, maar geef steun. Ga gezellig samen op de bank zitten.

 
 

• Houd je hond aan de riem. Zo voorkom je dat je hond wegrent bij een onverwachte knal. Gebruik een tuig en een halsband in combinatie met een dubbele lijn voor extra trekbestendigheid. Beloon je hond wanneer hij rustig blijft.

• Geef je hond een ontspannende massage. Begin hier eerder mee dan op oudejaarsavond zodat je hond hieraan kan wennen. Doe dit in het begin zachtjes. Als je te hard drukt kan je hond dit vervelend vinden. Draai rondjes met je vingers op de borst. Strijk met je duimen van de wangen richting de oren.

Drink niet te veel en laat aangeschoten mensen niet in de buurt van je hond. Honden kunnen dronken mensen bedreigend vinden, zeker in combinatie met vuurwerklawaai.

Train je hond!
 
 
Tuigjes en riemen
Massage Producten
Beloningssnacks
 
 
 
 
 
 
 

Ontsnap aan de vuurwerkangst en neem je huisdier mee naar een vuurwerkvrij park. Verschillende vakantieparken hebben hier nu leuke aanbiedingen voor!

 
 
 
 
 
 
 

Train je kat voor stressvolle situaties

Training is een goede bezigheidstherapie voor je kat. Dit is ideaal om hem of haar mee af te leiden tijdens vuurwerkoverlast. Laat je maatje enkele maanden voor oudejaarsavond al luisteren naar vuurwerkgeluiden. Blijft je kat rustig? Dan heeft hij/zij een lekkere beloning verdiend.

 
 

• Start vuurwerktraining met kat. Dit doe je door vuurwerkgeluiden af te spelen in huis. Je kunt dit het beste het hele jaar door doen. Van vuurwerktraining heeft je viervoeter zijn of haar gehele leven profijt. Vuurwerk en onverwachte harde geluiden zijn immers het gehele jaar te horen.

• Beloon goed gedrag wanneer een kat rustig blijft tijdens vuurwerkoverlast met een snack of een speeltje. Dit is ook een goed moment om clickertraining met je kat op te pakken. 

 
 
Clickers voor hondentraining
Kattensnacks
Kattenspeelgoed
 
 
 
 
 

Laat je kat niet alleen. Je kat moet zich veilig voelen en dat lukt het beste als jij thuis bent met eventueel een klein familie feestje.

 
 
 
 
 

Creëer een prettige schuilplaats voor je kat

Een fijne schuilplaats voor je kat betreft een warm, krap en misschien wel donker holletje. De veiligste plek waar ze deze kunnen vinden is gewoon binnen veilig in de buurt bij jou.

 
 

Houd het kattenluik gesloten op momenten van vuurwerkoverlast zodat je kat binnen blijft.

Creëer voor je pluizenbol een eigen kamer of een speciaal plekje in huiswaar ze "bij gevaar" kunnen terugtrekken. Plaats hier een mandje, krabpaal of kartonnen doos met dikke dekens. Kiest je kat een andere schuilplek? Respecteer deze beslissing.  

• Houd de ramen, deuren en rolluiken gesloten om zo veel mogelijk geluid af te stoten.

Katten training
 
 
Feliway voor katten
Krabpalen
Kattenholletjes
 
 
Katten holletjes

• Speel rustige klassieke muziek af of zet de tv of radioaan. Zo help je je kleine vriend om te ontspannen en overig geluid te negeren.

• Plaats Feliway kalmeringsspray in de ruimte waar je kat zich bevindt.

• Vergeet niet de kattenbak bij de schuilplaats van je kat te zetten zodat je kat hier niet naar op zoek hoeft in de onrustige periode.

 
 
 
 
 
 
 

Geef je kat geen slaapmiddel! Dit verslapt enkel de spieren waarna automatisch het gehoor wordt versterkt.

 
 
 

Blijf in contact met je kat

 
 

Natuurlijk blijf je bij je kat. Zorg dat je in contact blijft. Houd je viervoeter in de gaten. Wanneer katten bang zijn willen ze schuilen. Kijk uit dat je kat niet op een onveilige plek gaat schuilen. Laat zien dat je er bent voor je kat. Vertroetel hem of haar niet overdreven maar negeer hem of haar ook niet. Blijf in de buurt. 

Katten kunnen zich bedreigd voelen door mensen die dronken zijn. Laat daarom geen aangeschoten mensen in de buurt van je pluizebol.   

 
 
 
 
 
 
 

Help vogels met hun vuurwerkangst

 

Vogels ervaren december anders dan wij. Deze maand kost voor vogels veel energie om warm te blijven, maar deze energie gaat vaak naar stress tijdens het vuurwerk. Test wat bij jouw vogel beter werkt; laat licht aan zodat vogels kunnen zien waar ze moeten landen, of zet ze in het donker omdat vogels in het donker over het algemeen een stuk rustiger zijn.

 
 

Vuurwerkangst bij huisvogels

Train je vogel op harde geluiden met een bandje met vuurwerkgeluiden of maak zelf af en toe lawaai. Lijd ze af van het geluid met iets lekkers.

• Laat de verlichting en de radio of tv aan. Hiermee creëer je een bekende sfeer voor je vogel. Sluit de ramen, gordijnen en rolluiken om je gevederde vriend tegen geluid en lichtflitsen te beschermen. Hang een doek over de kooi om verdere afleiding voor je vogels te minimaliseren.

Vuurwerkangst bij huisvogels.
 
 
 
 
 
Je kunt kalmerende middelen gebruiken zoals druppels voor in het voer of een verdamper. Gebruik geen spray in verband met de kleine longen van vogels.
 
 
 
 
 
Vuurwerkangst bij wilde vogels.

Vuurwerkangst bij wilde vogels

Wist je dat vogels door stress en schrik van vuurwerkoverlast gedesoriënteerd raken en zichzelf dood kunnen vliegen tegen ramen en kabels?

Wist je ook dat groepen uit elkaar gerukt worden en met geluk elkaar dagen later pas weer terugvinden?

• Daarnaast lopen alle wilde dieren het risico op overlijden doordat zij door de angst niet op zoek durven te gaan naar eten.

 
 
 
 
 

Verplaats je volière vogels naar een tijdelijke binnenhok.

 
 
 
Vogelsnacks
Wilde vogels voer
Vogelkooien
 
 
 
 
 
 
 

Zet je knaagdier op een veilige plek en voorkom
vuurwerkangst

 

Wist je dat knaagdieren veel beter gehoor hebben dan mensen? Daardoor klinkt vuurwerk extra hard voor hen. Hierdoor gaan zij in plaats van feestelijk juist angstig het nieuwe jaar in. Wij geven wat tips die jouw knaagdier helpen de oud en nieuw viering door te komen.

 
 

Train je knaagdier door alvast vuurwerkgeluiden af te laten spelen terwijl ze eten. Zo raken ze gewend aan de geluiden.

• Heb je een buitenknaagdier? Plaats het hok binnen in een onverwarmde schuur of garage. Zo hebben ze geen last van flitsen en knallen. Ook lopen ze geen risico om onbedoeld in aanraking te komen met het vuurwerk.

Laat je knaagdier in zijn vertrouwde hok verblijven met extra schuilplekken en voldoende stro.

 
 
 
 
 

Plaats je buitenknaagdier niet in de woonkamer! Dit gaat ten koste van de wintervacht. Bij het opnieuw buitenplaatsen zijn ze niet meer bestendig tegen de kou. Doe je dit wel? Houd je knaagdieren dan binnen tot na de winter.

 
 
 
 
 

• Dek de kooi af met bijvoorbeeld plexiglas, maar let op dat ze nog genoeg zuurstof krijgen.

• Zet het geluid van de tv of de radio aan. Zo worden ze afgeleid van het geluid.

• Blijf in de buurt. Jouw geur en stem is bekend en rustgevend voor jouw huisdier. Wanneer jouw knaagdier zich door schrik in een gevaarlijke situatie bevindt, ben je er snel bij.

 
 
 
 
 
 
 

Probeer dit product voor je kat!

Felix, 15% korting.
 
 
zooplus: Alles voor je huisdier | Online dierenwinkel
© 2023