Partij van de Arbeid
Nieuwsbrief

Beste ,

Op zaterdag 26 november organiseert de FNV een landelijke manifestatie, bij het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het is echt tijd dat multinationals en grootverdieners hun eerlijke deel gaan betalen, en de lonen en pensioenen omhoog gaan. Want het kan en mag niet zo zijn dat in ons land zoveel mensen zich zorgen maken over het betalen van de boodschappen of de energierekening.

Uiteraard sluiten wij ons als PvdA aan bij deze landelijke actie. Doe ook mee en meld je aan, om te laten zien dat wij allemaal achter deze oproep staan. Wij gaan zorgen voor foamborden met leuzen en PvdA-jassen!

Niet in de gelegenheid om naar Amsterdam te komen? Dan kan je je op 26 november ook aansluiten bij onze actiedag voor De Rode Draad, het project waarmee we door heel Nederland langs de deuren gaan om te praten over de problemen en vraagstukken van vandaag. Kijk op de website voor meer informatie en vorm een team samen met jouw lokale PvdA-afdeling.

Sociale veiligheid

De PvdA moet een veilige plek zijn voor mensen die iets overkomt. Dat begint bij een open cultuur en zorgvuldige procedures. Voor partijgenoten die een melding doen maar ook voor degenen die ergens van beschuldigd worden. De afgelopen tijd zijn wij daar niet goed genoeg in geslaagd. 

De afgelopen dagen hebben we hier als Partijbestuur met veel partijgenoten over gesproken. Dat waren goede gesprekken met suggesties voor verbetering. De komende tijd zullen we gesprekken blijven voeren met partijgenoten die ons benaderd hebben of nog zullen benaderen. 

Ondertussen gaan we aan de slag om de cultuur en de procedures te verbeteren. Dat doen we onder andere door deskundigen kritisch te laten kijken naar onze werkwijze, door gesprekken over sociale veiligheid te organiseren tijdens bijeenkomsten in de partij en door onze gedrags- en erecodes te vernieuwen.

Heb je hierover een vraag, opmerking of een suggestie? Mail dan naar bestuurssecretariaat@pvda.nl, dan nemen we contact met je op. 

De (vernieuwde) Ledenkamer is geopend. 

Vanaf vandaag is de Ledenkamer open. Hier kan elk lid moties indienen en steunen over de onderwerpen waar we het volgens jou op ons eerstvolgende congres (4 februari in Den Bosch) over moeten hebben. De Ledenkamer en een uitleg over het gehele proces vind je in MijnPvdA.

Op maandag en donderdag controleert ons Presidium de ingediende moties, daarna heeft een motie 100 steunbetuigingen nodig om in behandeling te worden genomen. Ook het Partijbestuur zelf zal een aantal voorstellen indienen, o.a. over het beter mogelijk maken van samenwerking met andere partijen in onze statuten. Deze voorstellen zullen komende week in de Ledenkamer komen te staan. Tot en met 16 december kunnen moties worden ingediend. 

Open functies binnen onze partij

Tot en met komende woensdag kan je solliciteren op een aantal politieke functies binnen onze vereniging. Er wordt gezocht naar een nieuw lid van het Partijbestuur, meerdere leden voor het Presidium en een nieuwe Internationaal Secretaris. Bekijk de website voor meer informatie over de functies en de profielschetsen. 

Een sociaal en eerlijk pensioenstelsel

Deze weken wordt het nieuwe pensioenstelsel uitgebreid behandeld in de Tweede Kamer. Na 15 jaar discussie bereikten de vakbonden, werkgevers en het vorige kabinet een pensioenakkoord. De PvdA en GroenLinks staan positief tegenover een aantal voorstellen, maar er zijn ook veel vragen en zorgen. Tweede Kamerlid Henk Nijboer legt uit waar het om draait en wat onze inzet is tijdens de debatten. 

Fantastische opbrengst inzamelactie in Limburg

In het weekend van 28-30 oktober organiseerden een aantal PvdA-afdelingen in Limburg een winterjassenactie. Wie een goede winterjas in de kast had hangen en hem kon missen, werd gevraagd om die naar een van de inzamelplekken te brengen. Van daaruit regelden de PvdA-afdelingen dat alles goed terecht kwam bij de Kledingbank Limburg. Een ongelofelijk geslaagde actie, want meer dan 1000 winterjassen werden gedoneerd!

Samen sterk in Europa

Ook in oktober was het eerste PES-congres sinds de coronapandemie. De PES (Party of European Socialists) kwam bijeen in Berlijn, waar met elkaar werd gesproken over de hoge energieprijzen, internationale veiligheid, gelijkheid, sociale zekerheid en de klimaatcrisis. 

De PvdA was sterk vertegenwoordigd: o.a. Attje Kuiken, Esther-Mirjam Sent, Frans Timmermans, Agnes Jongerius en Mohammed Chahim maakten deel uit van de delegatie. Kati Piri werd beëdigd als vice president van de PES en Vera Tax trad toe tot het bestuur van PES Women.

Eindresultaat van het congres was een breed gedragen linkse visie op de toekomst van Europa, ondertekend door alle sociaaldemocratische partijen. 

Lees het verslag van het PES-congres

relatienummer: 283574

Je ontvangt deze email omdat je hebt aangegeven op de hoogte te willen blijven van deze nieuwsbrief. Wil je je voorkeuren aanpassen of afmelden: Klik dan op onderstaande link.