Ons onderwijsprogramma voor het komende schooljaar staat online, dus bestel nog snel! Verder in deze nieuwsbrief: nieuws over het zomerprogramma, nieuwe collecties en de Bibliotheek op school. We sluiten af met boekentips, en een leesclub. 
S
 
Het onderwijsprogramma voor het nieuwe schooljaar staat vol met (nieuwe) lessen, workshops, (netwerk) bijeenkomsten en (thema)collecties om de leesmotivatie en digitale geletterdheid te bevorderen. Bestel nog voor de zomervakantie, dan staat na de zomer alles voor je klaar.
 
S
 

Stimuleer leerlingen uit groep 3 en 4 om in de zomervakantie op een leuke manier door te lezen. In alle wijkbibliotheken (behalve Waterwin) staat een picknickmand vol taal en letterpelletjes klaar. Leerlingen kunnen deze gratis met hun biebpas lenen. Uren letterpret gegarandeerd! 

Vraag de zomerkaart aan om leerlingen te informeren en enthousiast te maken. Mail naar k.van.aalten@bibliotheekutrecht.nl. Op scholen met De Bibliotheek op school komen de lees-mediaconsulenten voor de zomervakantie langs met de picknickmand en zomerkaarten. Samen zorgen we ervoor dat de kinderen tijdens de vakantie leeskilometers blijven maken! 

 
S
 
Literaire gesprekken zijn gesprekken over één boek, verhaal of gedicht dat meerdere leerlingen tegelijk lezen. Na het lezen wisselen ze hun leeservaringen uit. ‘Praten over lezen is wezenlijk, stelt Aidan Chambers, omdat we pas weten wat we denken als we het onszelf horen zeggen. Door kinderen de mogelijkheid te geven hun leesbelevingen met elkaar te bespreken, krijgen ze een dieper leesbegrip en wordt hun literaire competentie groter. Leen een collectie via de webwinkel. 
 
 

Een kamishibai is een houten verteltheater waarbij vertelplaten in- en uitgeschoven worden. Als de deurtjes opengaan worden kinderen direct het verhaal ingetrokken. Je kunt het verhaal in eigen woorden vertellen. Maar je kunt het verhaal ook voorlezen. Met de kamishibai kun je kinderen die thuis een andere taal spreken uitnodigen het verhaal in de thuistaal te vertellen. Zo laat je zien dat alle talen even waardevol zijn. Meer informatie en bestellen kan via de webwinkel.

 
S
 

Met de Bibliotheek op school werken we structureel aan het vergroten van leesplezier en het verbeteren van de lees- en digitale vaardigheden. Dat doen we nu op en in samenwerking met 25 Utrechtse scholen. De gemeente heeft de aanvraag voor uitbreiding goedgekeurd. En dus kunnen we op nog veel meer basisscholen aan de slag! Onder andere met 5 scholen die werken voor speciale doelgroepen (SBO/SO/VSO). Naast deze gemeentelijke subsidie zijn er 4 scholen die middelen vanuit het landelijke Masterplan Basisvaardigheden aanwenden om te starten met de Bibliotheek op school. Op onze website vind je meer informatie. 

 
De leesmonitor onderzoekt jaarlijks de leesmotivatie en het leesgedrag op Nederlandse basisscholen. Utrechtse scholen met een Bibliotheek op school vulden de vragenlijst in. In totaal 313 leerkrachten en 1950 leerlingen van groep 5 t/m 8. De resultaten laten zien dat deze Utrechtse leerlingen graag naar de schoolbieb gaan. Boeken met humor en boeken over sport zijn het meest populair. Op veel scholen is er elke dag tijd voor vrijlezen en voorlezen. Met de resultaten van de monitor kunnen scholen nog gerichter werken aan de leescultuur op school. Uiteraard ondersteunen we daar graag bij. Meer informatie? mail naar Astrid van der Spoel, projectleider dBOS. 
 
S
Vos & Zoon - Paddy Donnelly

Vos & Zoon is een fantasievol prentenboek voor kleuters. Robbie woont en werkt in de staartenmakerij van zijn familie. In de winkel worden staarten aangemeten in allerlei soorten en maten. Robbie wil echter ook wel eens wat anders. Een ode aan de vindingrijkheid en creativiteit, dit boek. 

Geschikt voor kinderen van 4 jaar en ouder. 

 
De terugstromende rivier - Jean Claude Mourlevat

“Als dit reizen is, dan wil ik wel drie keer de wereld rond, verzucht Tomek.” Tomek (13) is wees en runt in een stil dorp een kruidenierswinkel. Hij droomt ervan op reis te gaan. Maar net als in de werkelijke wereld gaan droom en daad niet vaak samen. Tot op een dag een meisje zijn winkel binnenkomt en hem vertelt over een bijzondere rivier waarvan het water terugstroomt en het drinken ervan mensen onsterfelijk maakt. 

Vanaf 9 jaar.  

 
S
 
 
 
 

Geert en Rigoberta (leerkrachten basisonderwijs) starten een Leesclub van Leesbevorderaars en jij bent van harte welkom: De leesclub houdt de leescultuur levend! Op regelmatige basis komen ze bij elkaar in Bibliotheek Neude. Daar lezen ze samen kinderboeken en nodigen ze Utrechtse schrijvers uit om ze te ontmoeten. Heb je zin om gelijkgestemden boekennerds te leren kennen? Meld je aan! De leesclub is bedoeld voor leesbevorderaars in brede zin en de eerste bijeenkomst is op dinsdagmiddag 29 augustus om 16.30 uur in het Podium.  

 
Word Specialist Creatief schrijven primair onderwijs, inspireer je collega's en overtuig hen van het belang van creatief schrijven in het schoolcurriculum.De cursus is voor leescoördinatoren/leerkrachten basisonderwijs (groep 3 t/m 8) en leesconsulenten van de Bibliotheek op school. Meer informatie en inschrijven: bibliotheekcampus.nl. 
 
S
Net bevestigd
Stichting Lezen organiseert op zaterdag 23 september 2023 opnieuw het seminar Over boeken gesproken. Een seminar met zeven workshops rond praten over boeken. Bedoeld voor leesconsulenten én leescoördinatoren. Kijk voor het programma, de sprekers en de aanmeldlink op lezen.nl. 
 
S
S
 
fb   tw   insta   insta
 
S
open