Slechte weergave? 
Bekijk deze mail dan in uw browser

Lees het nieuwe MijnStadMijnDorp Historisch Tijdschrift Overijssel, april 2021

Abel Herzberg schreef in zijn Dagboek uit Bergen-Belsen (1950): ‘Er zijn geen zes miljoen Joden vermoord, er is één Jood vermoord en dat is zes miljoen keer gebeurd.’ Om de Holocaust te begrijpen moet het verhaal van elke vermoorde Jood verteld worden. In dit nummer de martelgang van de Zwolse verzekeringsinspecteur Andries Pagrach die vanaf september 1942 van het ene concentratiekamp naar het andere werd gejaagd om uiteindelijk in februari 1945 vermoord te worden. Nog meer oorlog: Martin van der Linde verhaalt van de broers Gerrit en Piet Pit, de een verzetsstrijder, de ander NSB’er.
Ditta op den Dries vertelt over Molukkers in Overijssel. In 1951 besloot de regering KNIL-soldaten - gedwongen door een rechterlijke uitspraak - naar Nederland te laten komen omdat zij in het nieuwe Indonesië niet veilig meer waren. Op de dag dat de militairen voet aan wal zetten, kregen ze als ‘beloning’ voor hun trouwe dienst collectief ontslag. Een klap die velen nooit te boven kwamen. Een overheid die haar burgers koeioneert, het is niets nieuws.
Dat een overheid gelukkig ook een andere rol kan hebben, bewijst het artikel van Eva Kleeman over hoe in de achttiende eeuw Schepenen en Raad van Deventer haar uiterste best doen hun stad schoon te houden.
Verder twee portretten van grote Overijsselaren die in de filmwereld internationale successen boekten, Johanna ter Steege en Bert Haanstra.
Dit en nog veel meer in een zoals altijd gevarieerd nummer, ook nu weer prachtig vormgegeven door Frank de Wit.
 
We hebben ontzettend veel reacties ontvangen op onze oproep voor een nieuwe naam voor het tijdschrift, waarvoor hartelijk dank. We zijn ons hierop nog aan het beraden. Wordt vervolgd!
 
Dinand Webbink, hoofdredacteur

 

Open Tijdschrift
Copyright © 2021 MijnStadMijnDorp
U ontvangt deze e-mail omdat u bent geabonneerd op MSMD online magazine

uitschrijven    gegevens wijzigen