Slechte weergave? 
Bekijk deze mail dan in uw browser

Lees het nieuwe MijnStadMijnDorp Historisch Tijdschrift Overijssel, januari 2020

Niemand ontkomt eraan: dit jaar is het vijfenzeventig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. We vieren de vrijheid, zo heet het. Vijfenzeventig jaar is in dit land geen oorlog gevoerd en dat willen we weten. Zelf zit ik ook in zo’n clubje dat festiviteiten en herdenkingen voorbereidt. In het begin mompelde ik af en toe: maar het klopt niet, het is niet waar! Een onwelkome boodschap die de feestvreugde bedierf, dus ik hield verder maar mijn mond.
Toch mogen we niet vergeten, dat ‘toen de vrede uitbrak’, zoals Heinrich Böll het noemde, Nederland meteen op eigen grondgebied in een bloedige oorlog verzeild raakte. Indonesische vrijheidsstrijders schreven hun eigen ‘Acte van Verlatinghe’, de Proklamasi. Nederland reageerde met harde hand. In vier jaar tijd vielen door Nederlands militair optreden 100.000 dodelijke slachtoffers. Van ‘onze jongens’ stierven er ongeveer 5.000. Van een van die jonge mannen die wel terugkwam, schreef Door Schokkenbroek een fraai portret. Het wordt verteld door zijn vrouw, want zelf hulde hij zich in een veelzeggend stilzwijgen.
Krishnamurti, door sommigen als wereldleraar gezien, zei ooit: ’Vrede is niet het gevolg van strijd; vrede is wat er over blijft als alle conflicten opgegaan zijn in het vuur van het begrijpen.’ Over hem en de Sterkampen in de Eerder bossen bij Ommen schreef Siem van Eeten een prachtig verhaal. Nog meer oorlog in dit nummer van de hand van de jonge historicus Niels Heuven die vertelt over de in deze streken ooit zo gevreesde Bommen Berend. Ten slotte brengt Tineke Stein een vrolijke noot aan met haar artikel over de vermakelijke, negentiende-eeuwse schetsboeken van het Deventer Mannenkoor. Veel leesplezier!

Dinand Webbink, hoofdredacteur

Open Tijdschrift
Copyright © 2020 MijnStadMijnDorp
U ontvangt deze e-mail omdat u bent geabonneerd op MSMD online magazine

uitschrijven    gegevens wijzigen