Politie
20 June 2024

Beste John ,

De zomerperiode komt eraan. Wil je deze tijd graag gebruiken om inspiratie op te doen en bij te lezen? In deze nieuwsbrief blikken we terug op een bijzondere studiereis met vijftig politiemedewerkers naar Polen en lees je meer over het lespakket ‘De straat op!’, dat gaat over de uitdagingen in het politiewerk bij demonstraties. Ook vind je leestips voor jou als politie-professional. We wensen we je alvast een fijne zomer toe!

Studiereis naar Polen voor politie

In mei organiseerde het Joods Politienetwerk samen met het Anne Frank Huis een studiereis naar Polen. Politiemedewerkers uit heel Nederland meldden zich aan voor deze reis. De introductiedag vond plaats in het Nationaal Holocaust Museum. Daar maakten de deelnemers kennis met elkaar en kregen zij informatie over het Jodendom, over de deportatie uit Nederland en over de diverse kampen van de nazi’s. In het Anne Frank Huis hoorden de deelnemers over de bredere (hedendaagse) geschiedenis van Polen, alsmede het politiewerk tijdens de bezetting. Tijdens de reis in Polen bezochten de vijftig politiedeelnemers de steden Oświęcim, Warschau en Krakau. Zij leerden daar over de (Joodse) geschiedenis en over Joodse tradities tijdens  momenten van herdenking. De onderlinge dialoog en de reflectie op de geschiedenis stond in de studiereis centraal. 
“Je kunt allerlei documentaires hebben gezien en boeken gelezen. Maar om daar te staan, dat komt echt keihard binnen. Hoe kunnen mensen deze verschrikkingen aandoen aan anderen? Na terugkomst spoken nog steeds verhalen en beelden door mijn hoofd.

Momenteel is de wereld verdeeld door oorlogen en vooroordelen. Polarisatie vindt ook plaats in ons land, en op onze werkvloeren.

Ik ben nu bezig om een programma in elkaar te zetten voor collega’s met het doel te onderzoeken wat wij te doen hebben in ons leiderschap. Kijken wij soms ook weg? Wanneer grijpen we in? En mag ieders mening er zijn, zonder oordeel van de ander? Alleen dan kunnen we professioneel optreden in de buitenwereld en zijn wij de politie van iedereen.”

 
- Jolanda, deelnemer studiereis Polen.
Leer meer over politiewerk tijdens de bezetting

Uitgelicht: lespakket ‘DE STRAAT OP!’

Welke drijfveren hebben mensen om te demonstreren? En welke uitdagingen zijn er op het gebied van politiewerk en demonstraties?

Speciaal voor de politie heeft de Anne Frank Stichting het lespakket ‘DE STRAAT OP’ ontwikkeld. De vijf werkvormen, die ook los inzetbaar zijn, gaan over demonstraties van toen en nu. Met het pakket kun je het gesprek starten in de klas op de academie, of binnen jouw eigen team, over de vrijheid van demonstratie en de uitdagingen die daarbij horen. Vanuit historisch en maatschappelijk perspectief bespreken deelnemers het recht van demonstreren en verkennen ze de (wettelijke) kaders. Wat kun je leren van elkaar, wat is de rol van de politie en in hoeverre kun jij jezelf verplaatsen in de ander? Je kunt het lespakket kosteloos aanvragen via politie@annefrank.nl.
Meer informatie

Twee leestips

Proefschrift: ‘De maatschappelijke integratie van de politie’.
“Het is makkelijker iedereen continu te controleren. Maar is dat wat we van de politie willen en verwachten?” vraagt Ivo van Duijneveldt zich af. Hij is bezorgd over de ontwikkeling die de politie doormaakt naar meer controle, repressief optreden en naar een meer justitiële politie. Hij ziet dat er in de afgelopen decennia minder ontmoeting is en er meer afstand is ontstaan tussen de politie en burgers o.a. door de ontwikkeling van technologische mogelijkheden. Van Duijneveldt vindt het dan ook noodzakelijk dat de politie werkt aan opbouw en behoud van legitimiteit.
Over het proefschrift
In zijn proefschrift belicht van Duijneveldt de relevantie van het streven naar maatschappelijke integratie van de politie. Zoals bijvoorbeeld over politiewerk in wijken met diverse bewoners of over normoverschrijdend gedrag bij een basisteam. 
 
Lees het proefschrift
LTI – De taal van het Derde Rijk
Onlangs is een Nederlandse vertaling van Victor Klemperers ‘LTI’ (afkorting van Lingua Tertii Imperii, de Taal van het Derde Rijk) verschenen. Het is het eerste onderzoek naar de taal van de nazi's. In het Derde Rijk worden bestaande woorden veelvuldig ingezet met nieuwe betekenis, zoals blindelings (het regime volgen, zonder twijfel). Ook worden zogenaamde sluierwoorden gebruikt om te verhullen wat eigenlijk wordt bedoeld. Zo spreken de nazi’s van evacueren wanneer het gaat om het gedwongen deporteren van minderheden. 
Over de auteur
De taalkundige Victor Klemperer werd in de jaren 1930 slachtoffer van de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s. Klemperer begon met het bijhouden van dagboeken, waarin hij ook bijhield met welke woorden de nazi’s de Duitse taal en de bevolking beïnvloedden. Daaruit kwam zijn idee om deze taal in kaart te brengen, zodat ze ook na de oorlog niet meer zou worden misbruikt.
Meer informatie
Facebook
Twitter
YouTube
Link
Copyright 2024 Anne Frank Stichting, All rights reserved.

Ons postadres is:
Anne Frank Stichting
Westermarkt 10
1016 DK, Amsterdam

Wil je deze e-mailberichten op een andere manier ontvangen?
Je kunt jouw voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven van de mailinglijst






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Anne Frank Stichting · Postbus 730 · Amsterdam, 1000 AS · Netherlands