Deze week een nieuwsbrief vol met berichten voor liefhebbers van archeologie! Project Wyldemerck won de Grote Archeologieprijs, het Rijksmuseum van Oudheden kwam meer te weten over de belangrijke rol van vrouwen in de Bandkeramiek-maatschappij en vrolijk je interieur op met wat archeologie-geïnspireerde woonaccessoires van Jordi en Natasja.
Dit weekend is het weer tijd om lekker te griezelen tijdens Halloween. Nederland kent een heleboel spookverhalen en griezelerfgoed: van gruwelijke gevangenissen tot wonderschone witte wieven. Lees hier over het engste erfgoed van ons land. Of neem een kijkje.... als je durft!
Er komt een relatief eenvoudige aanvraagronde voor de cultuursubsidies voor de periode 2025 - 2028. Om de ronde dit keer zo makkelijk mogelijk te maken voor de instellingen, kiest staatssecretaris Uslu ervoor om dezelfde uitgangspunten te gebruiken als bij de vorige ronde.
Op 20 oktober heeft het project 'Wyldemerck, samen zoeken naar barakken in de bossen' de Grote Archeologieprijs gewonnen. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan projecten die archeologie voor een breed publiek bevorderen.
"We zijn bezorgd over het behoud van ons cultureel erfgoed", zegt de Museumvereniging. "We snappen dat klimaatactivisten actie willen voeren, maar we zijn tegen deze methode omdat er grote schade kan ontstaan."
De Museumvereniging roept overheden op musea in staat te stellen te investeren in een duurzame toekomst. In 2021 hadden musea nog minder bezoeken dan een jaar eerder: het aantal daalde van 13,2 naar 11,8 miljoen, tegen 32,6 miljoen in 2019.
Onlangs zijn de vondsten die professor Modderman in 1959 en 1964 deed in Elsloo opnieuw onderzocht. Hieruit bleek dat vrouwen een belangrijkere rol in de samenleving van de Bandkeramiekers speelden dan eerder werd gedacht.
Arnhemmers verzetten zich tegen een voorstel om het hertenkamp in het stadspark Sonsbeek om te vormen tot ligweide. "Het hertenkamp is cultureel erfgoed", zeggen tegenstanders.
Op donderdag 3 november vindt de 10e editie van het Nationaal Monumentencongres plaats in Fort Voordorp in Groenekan. Hét evenement om nieuwe kennis op te doen en te netwerken met erfgoedprofessionals uit heel Nederland. Nog geen tickets? Bestel ze dan hier.
Getriggerd door de zoektocht naar betekenisvolle objecten om hun eigen interieur op te waarderen, kregen Jordi en Natasja het idee om vanuit hun achtergrond als archeoloog op zoek te gaan naar woonaccessoires, juwelen en meubels die geïnspireerd zijn door archeologische vondsten en die aan te bieden in een webshop.
De toekomst is ongewis. Eigenlijk geldt dat ook voor het verleden, zo betoogt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers in zijn essay voor de Zuid-Hollandse Erfgoeddag 2022. Wat betekent dit voor het behoud van erfgoed?