Educatie
18 April 2024

Beste John ,

Wij maken ons ernstige zorgen over de gevolgen van de oorlogen in de rest van de wereld. We zien in onze samenleving de toenemende verharding, de toenemende haat, tegen Joden, tegen moslims. Zo horen we in de afgelopen weken dat individuen, ook jongeren, worden aangesproken of zelfs verantwoordelijk gehouden voor oorlogs- en terreurdaden in andere landen. Antisemitisme en andere vormen van haat moeten een halt toegeroepen worden.  

Binnenkort is het 4 en 5 mei. Op 4 mei staan we tijdens de Nationale Herdenking stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. We staan op deze dag stil bij de waarden van vrijheid, democratie en gelijke rechten.

In deze nieuwsbrief brengen wij een recent onderzoek naar antisemitisme in Nederland onder de aandacht. Ook lichten we relevant lesmateriaal en een training uit waarmee je antisemitisme en discriminatie bespreekbaar maakt in de klas.

Toename antisemitische incidenten

Volgens onderzoek van het CIDI is er in 2023 sprake van een buitengewone toename van antisemitische incidenten.

Het is zeer aannemelijk dat deze toename verband heeft met de oorlog tussen Israël en Hamas, die uitbrak op 7 oktober 2023. Naast incidenten op onder andere sociale media, is er ook een significante stijging van incidenten op scholen.  

Juist door de toename van antisemitisme in de Nederlandse samenleving is het essentieel om over dit onderwerp les te geven. Gezien de gevoeligheid van het onderwerp kan dat moeilijk zijn. De Anne Frank Stichting helpt je graag op weg. We bieden relevant lesmateriaal, video's en pedagogische tips die je kunt inzetten tijdens de les. Op onze themapagina over antisemitisme hebben we alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. 

Lesgeven over antisemitisme

Wat speelt er in jouw klas? Drie vragen

We willen graag weten of jij in de klas ook een toename aan incidenten ervaart. Door middel van drie vragen horen wij graag wat je meemaakt, waar je tegenaan loopt en waar je eventueel hulp bij nodig hebt. Met deze informatie kunnen wij ons aanbod nog beter aan laten sluiten bij de wensen van docenten.
Beantwoord de vragen

Nieuwe TikTok videoreeks #AskTheExpert

Wat is antisemitisme? En wat kan je doen tegen discriminatie? Relevante thema’s vandaag de dag. In de nieuwe TikTok videoreeks #AskTheExpert stellen jongeren de tien meest gestelde vragen van het Anne Frank Huis aan gerenommeerde experts. De video’s zijn als gesprekstarter ook goed te gebruiken in de les. Houd ons TikTok kanaal in de gaten, er komt iedere week een nieuwe video bij.
Bekijk de TikTok video's in de klas

Nieuwe situatiekaarten: bespreek discriminatie

Met deze nieuwe situatiekaarten kun je in de klas een dialoog laten ontstaan over vooroordelen en discriminatie. Studenten gaan in kleine groepjes in gesprek over de beledigende en discriminerende situaties op de geïllustreerde kaarten. Ze beargumenteren waarom zij bepaalde situaties erg of minder erg vinden. Zo krijgen studenten inzicht in waarom een opmerking voor de één wellicht een grap is, terwijl dat voor de ander absoluut niet het geval is.  
Download de situatiekaarten

Training 'Reageren op vooroordelen en discriminatie' 

Hoe blijf je met elkaar in verbinding als meningen lijnrecht tegenover elkaar staan? In deze training leer je hoe je in een veilige sfeer gevoelige onderwerpen bespreekbaar maakt met de klas. Je helpt studenten nadenken over hun eigen gedrag, denkbeelden en emoties. Via individuele opdrachten en oefeningen in kleine groepjes leer je hoe je nuance aanbrengt in gesprekken over gevoelige en gepolariseerde thema’s.

Meld je aan
Wil jij deze training volgen bij ons in het Anne Frank Huis? Dat kan op woensdag 12 juni of op donderdag 10 oktober van 10.00 tot 16.00 uur. Er kunnen maximaal 14 docenten deelnemen. De kosten voor deelname zijn 100 euro, dit is inclusief lunch. Meld je aan door een mail te sturen naar: docenten@annefrank.nl o.v.v. ‘Reageren op’. Vermeld in de mail de datum waarop je de training wilt volgen. 
Meer informatie over de training

Lesmateriaal De Joodse straat 

Bij het woord ‘Joden’ denken de meeste studenten waarschijnlijk aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en Holocaust. Of ze denken aan de oorlog tussen Israël en Hamas en houden misschien Joden verantwoordelijk voor de politieke keuzes van de Israëlische regering.  

De interactieve website en het lesmateriaal 'De Joodse straat' is ontwikkeld om studenten meer te leren over Joden in Nederland. In deze virtuele straat zien studenten hoe Joden in Nederland leefden voordat de vervolging in 1940 begon.

De Joodse straat is ontwikkeld door Patsboem! educatief in opdracht van CIDI. 

Bekijk De Joodse straat

Lesmateriaal over de Europese verkiezingen

Burgers van EU-landen kiezen van 6 tot en met 9 juni afgevaardigden voor het Europese Parlement. Voor studenten zal het lang niet altijd duidelijk zijn hoe de politiek van de Europese Unie werkt en wat voor invloed hun stem heeft. ProDemos heeft in aanloop naar deze verkiezingen lesmateriaal gemaakt, variërend van video's tot een verkiezingskrant.
Bekijk het educatieve materiaal

Agenda 2024

30 april Webinar Stories that Move i.s.m. Europeana: Digitaal erfgoedonderwijs: wat zijn de mogelijkheden en waar sta jij? 17:00-18:00 uur. Registreer je bij Europeana, dan ontvang je meer informatie.

4 mei Dodenherdenking

5 mei Bevrijdingsdag

22 mei Webinar Stories that Move at the Digital Storytelling Festival, 13.00 - 14.30 u (voertaal Engels). Bestel het gratis ticket voor het festival, de informatie over het webinar word je dan t.z.t. toegestuurd.

12 juni Communicatietraining ‘Reageren op grensoverschrijdende opmerkingen’, van 10.00 tot 16.00 uur. Meer informatie en aanmelden.

10 oktober Communicatietraining ‘Reageren op grensoverschrijdende opmerkingen’, van 10.00 tot 16.00 uur. Meer informatie en aanmelden.
Website
Email
LinkedIn
Link
Facebook
Copyright 2024 Anne Frank Stichting, All rights reserved.

De Anne Frank Stichting biedt materiaal en scholing over Anne Frank en de geschiedenis van haar tijd, antisemitisme, burgerschap, democratie, vooroordelen en discriminatie.


Anne Frank Stichting
Postbus 730
1000 AS Amsterdam

Wil je deze e-mailberichten op een andere manier ontvangen?
Je kunt jouw voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven van de mailinglijst