Educatie
16 April 2024

Beste John ,

Wij maken ons ernstige zorgen over de gevolgen van de oorlogen in de rest van de wereld. We zien in onze samenleving de toenemende verharding, de toenemende haat, tegen Joden, tegen moslims. Zo horen we in de afgelopen weken dat individuen, ook kinderen en jongeren, worden aangesproken of zelfs verantwoordelijk worden gehouden voor oorlogs- en terreurdaden in andere landen. Antisemitisme en andere vormen van haat moeten een halt toegeroepen worden.

Binnenkort is het 4 en 5 mei. Op 4 mei staan we tijdens de Nationale Herdenking stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. We staan op deze dag stil bij de waarden vrijheid, democratie en gelijke rechten.

In deze nieuwsbrief brengen we een recent onderzoek naar antisemitisme in Nederland onder de aandacht. Ook lichten we relevant lesmateriaal en een training uit, presenteren we een nieuwe audiotour voor kinderen in het Anne Frank Huis en geven we kijk- en luistertips voor in de meivakantie of daarna. Bovendien lees je meer over de nieuwe Anne Frank Krant 2024, over oorlogsdagboeken van vroeger en nu.

Toename antisemitische incidenten

Volgens onderzoek van het CIDI is er in 2023 sprake van een buitengewone toename van antisemitische incidenten.
Het is zeer aannemelijk dat deze toename verband heeft met de oorlog tussen Israël en Hamas, die uitbrak op 7 oktober 2023. Naast incidenten op onder andere sociale media, is er ook een significante stijging van incidenten op scholen.

Juist door deze toename in de Nederlandse samenleving is het essentieel om over dit onderwerp les te geven. Gezien de gevoeligheid van het onderwerp kan dat moeilijk zijn. De Anne Frank Stichting helpt je graag op weg. We bieden relevant lesmateriaal, video's en pedagogische tips die je kunt inzetten tijdens de les. Op onze themapagina over antisemitisme hebben we alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. 
Lesgeven over antisemitisme

Praten over oorlog? Bestel de Anne Frank Krant

Hebben jouw leerlingen de Anne Frank Krant 2024 al gelezen? Het is nog steeds mogelijk om deze te bestellen! Praat met je leerlingen over oorlog en vertel het verhaal van Anne met het lespakket Anne Frank Krant 2024. Via de krant leren ze over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. Ze bekijken oorlogsdagboeken van vroeger en nu en ontdekken het belang van factchecken van bronnen. Met de extra 'Van D-Day tot bevrijding' maken ze een tijdlijn en sluiten deze af met een quiz. Nieuwsgierig naar meer verdieping met o.a. een stripdagboek en interactieve vragen bij de krant? Bekijk dan de digiles op ons LessonUp kanaal.
 

Bespreek discriminatie met praatkaarten

Met deze praatkaarten laat je in de klas een dialoog ontstaan over vooroordelen en discriminatie. Leerlingen werken individueel, in groepjes en klassikaal en rangschikken de beledigende en/of discriminerende situaties die op de kaarten te zien zijn. Dat leidt uiteindelijk tot een gesprek over lastige onderwerpen. 
Download de praatkaarten

Audiotour voor kinderen: Annes verhaal – Anne Frank Huis

“Dag! Ik ben Anne, Anne Frank”. Zo begint de nieuwe audiotour in het Anne Frank Huis die speciaal is ontwikkeld voor kinderen van 10 jaar en ouder. Vanaf 3 mei kunnen kinderen het museum nog beter ervaren door de nieuwe audiotour, die is ontwikkeld met het prijzengeld van het Cultuurfonds. De prijs is een eerbetoon aan de nagedachtenis van Anne Frank, wiens leven en woorden nog altijd jongeren wereldwijd inspireert. Bekijk onze website voor de verschillende mogelijkheden om het museum te bezoeken.
 

Training lesgeven over Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog

Hoe geef je effectief les over Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog? Dat is precies wat we in deze training bespreken. Met het verhaal van Anne Frank als uitgangspunt leer je om thema's zoals uitsluiting, vooroordelen en discriminatie, maar ook vrijheid te bespreken. Na deze training sta je geïnspireerd voor de klas en weet je welk educatief materiaal het meest geschikt is voor jouw leerlingen.  

Praktische informatie
Wil je deze training volgen bij ons in het Anne Frank Huis? Dat kan op woensdag 6 november van 11:30-14:30 uur. Er kunnen maximaal 15 docenten deelnemen. De kosten voor deelname zijn 50 euro, dit is inclusief lunch en museumbezoek. 

Meld je aan voor deze training door een mail te sturen naar: docenten@annefrank.nl o.v.v. Training lesgeven over Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog. 

Meer informatie en aanmelden

Kijk- en luistertips

Hieronder een aantal kijk- en luistertips: voor op de regenachtige dagen of lekker buiten in het zonnetje, voor in de meivakantie of voor daarna.  

Kijktips

Luistertips

Persoonlijke voorwerpen van Rosa, Chaja, George, Klaartje, Siem en Leny die hun onvergetelijke verhalen delen in de zesdelige podcastserie ‘Vergeet me niet’.

Agenda 2024

4 mei Nationale Dodenherdenking 

5 mei Bevrijdingsdag 

14 juni VGN Kleio Studiedag pabocommissie: Powervrouwen en vrouwenpower!

6 november Training Lesgeven over Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog, Anne Frank Huis te Amsterdam 
Website
Email
LinkedIn
Link
Facebook
Copyright 2024 Anne Frank Stichting, All rights reserved.

De Anne Frank Stichting biedt materiaal en scholing over Anne Frank en de geschiedenis van haar tijd, antisemitisme, burgerschap, democratie, vooroordelen en discriminatie.


Anne Frank Stichting
Postbus 730
1000 AS Amsterdam

Wil je deze e-mailberichten op een andere manier ontvangen?
Je kunt jouw voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven van de mailinglijst